HVOR MYE SKAL MAN EGENTLIG TIPSE: Mange synes det er vanskelig å finne ut hvor mye man skal tipse, både hjemme og på ferie. Ifølge flyselskapet KLM varierer det hvor mye man skal gi i tips.  Foto: Shutterstock / Andrey_Popov
HVOR MYE SKAL MAN EGENTLIG TIPSE: Mange synes det er vanskelig å finne ut hvor mye man skal tipse, både hjemme og på ferie. Ifølge flyselskapet KLM varierer det hvor mye man skal gi i tips. Foto: Shutterstock / Andrey_Popov Vis mer

Reise

Skal du ut å reise i nærmere framtid? Så mye forventes det at du tipser

Det varierer fra null til 20 prosent.

Publisert

Det er vel ingen hemmelighet at vi nordmenn ikke er de rauseste når det kommer til å tipse, eller? Og selv om det er frivillig å gi tips (hvert fall her til lands), er det nok mange av oss som enkelte ganger har følt på en veldig bra service, eller kanskje en skikkelig dårlig service, og da har tanken slått oss: hvor mye skal man egentlig gi i tips?  

Skal man runde opp? Slenge på en ekstra hundrelapp - og er det forskjell på hva man tipser i Norge og i utlandet? 

Jeg er kanskje ikke alene om å ha opplevd å få slengt stygge blikk når tipsingen har vært for dårlig. Særlig på de typiske charterstedene, men også i USA. For skal du ta manikyr i New York - ja da må du huske å bla opp 10 ekstra dollarsedler. Minst.

LES OGSÅ: 6 fantastiske steder du må skynde deg å se før de forsvinner 

Men det er jo ikke alltid like lett å vite hvor mye man skal tipse hvor. Det kan nemlig variere veldig. I Japan kan for eksempel servitørene blir fornærmet om du gir litt ekstra, mens i USA bør du gi 15 til 20 prosent i tips for å unngå støtende og sure blikk. Dette gjelder også om du kjøper en kaffe på Starbucks i forbifarten, ikke bare på restauranter. (Pssst: Skal du ut å reise? Da bør du få med deg disse utrolige Airbnb-perlene!)

Så for å gjøre dette litt lettere for oss har flyselskapet KLM listet opp hvor mye man bør tipse i de ulike landene. Se den fullstendige lista nederst i saken! Om du likevel er usikker på hvor mye ekstra penger du skal legge igjen, mener KLM at du bør se nøye på regningen. Summen som står under «tax» bør du da doble. Noen ganger er også tipset inkludert og da står det under «gratuity», som da vil si at du ikke trenger å tipse noe ekstra. 

Så mye skal du tipse ifølge KLM:

Dubai: Runde opp til nærmeste 5 Dirham

Egypt: 5-10 prosent

Frankrike: 5-10 prosent

Hong Kong: 10 prosent (i tillegg til det som står angitt på kvitteringen)

Italia: 5-10 prosent 

Japan: Ingen tips

Kina: 3 prosent 

Portugal: 10-15 prosent

Singapore: Ingen tips

Skandinavia: Ingen tips (eventuellt 5-10 prosent om ønskelig)

Spania: 5-10 prosent

Tyskland: 5-10 prosent (ved veldig god service)

USA: 15-20 prosent

Vietnam: Ingen tips

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer