Reise:

Slår du ikke på flymodus?

Dette kan skje dersom du ikke gjør det.

FLYMODUS: Vi forklarer hvorfor du absolutt bør slå det på. Foto: Scanpix
FLYMODUS: Vi forklarer hvorfor du absolutt bør slå det på. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert

Du har nok befunnet deg i den situasjonen hvor den litt uklare stemmen over høyttaleren på flyet ber deg sette telefonen i flymodus. Du scroller kjapt gjennom Instagram og sender den siste melding og mailen før du gjør som flyverten sier.

Men så tenker du: «Hva er det som egentlig hadde skjedd dersom jeg ikke hadde skrudd den av? Det er jo kun snakk om meg og min lille telefon. Hvor mye skade kan det gjøre?»

Catharina Solli, informasjonssjef i Widerøe, forteller til NRK at det er veldig viktig å sette på flymodus.

– Det kan oppstå kritiske situasjoner hvis du ikke følger påbudet, sier informasjonssjef i Widerøe Catharina Solli.

Foto: Skjermdump
Foto: Skjermdump Vis mer

I samme artikkel forteller Ståle Rosland, flyoperativ inspektør i Luftfarttilsynet, at mobiler har kraftige sendere som hele tiden vil optimalisere søkeforholdene på bakken. Det kommer frem at flyene nå til dags er godt beskyttet mot stråling, men at flyets systemer kan bli påvirket av senderne til mobilen.

– Dette er særlig viktig i kritiske faser når flyet er nær bakken og er avhengig av en presis navigasjon, sier han.

Det er derimot ikke alle som mener at det er like farlig. Ifølge Independent skal nemlig en pilot ha skrevet i nettforumet Quora at det er mer irriterende enn noe annet.

- Du har sikkert hørt hvordan et lydanlegg høres ut med en mobiltelefon i nærheten. Jeg hører faktisk en lignende lyd når på radiosystemet når jeg er ute og flyr. Det er ingen sikkerhetsrisiko, men det er ekstremt irriterende. Den lager en bzzzt-bzzzt-bzzzt-lyd. Se for deg at den lyden går samtidig som en pilot mottar viktig informasjon fra kontrolltårnet.

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix Vis mer

Noen kan nekte

Selv om piloten i nettforumet mener det hele er mer irriterende enn farlig, kan det ikke være bra å ha en surrende lyd på øret mens du mottar viktig informasjon fra bakken?

Det er nok derfor de ansatte i flyselskapet må være litt strenge dersom noen nekter å sette telefonen i flymodus. For det kan skje! Tom Arild Hansen, flyvert hos Norwegian og blogger på flyverten.no, forteller til Klikk.no at noen faktisk ber de ansatte legge frem bevis for at mobilen faktisk påvirker flyets systemer.

– I slike tilfeller må vi henvise til våre retningslinjer, og dersom noen nekter å følge dem ber vi passasjeren om å forlate flyet. Så sant vi fortsatt står på bakken, selvfølgelig.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer