Opplevelsesrike Ferier

Slik er den nye trend​ferien

London er den nye hytta. Nå er selvrealisering en viktig del av ferieturen. Det skal oppleves og nytes, og gjerne flere ganger i året.

SYDEN ER IKKE LENGER NOK: Nå skal vi oppleve, se og lære så mye som mulig. Og valuta for pengene er viktig.  Foto: Scanpix
SYDEN ER IKKE LENGER NOK: Nå skal vi oppleve, se og lære så mye som mulig. Og valuta for pengene er viktig. Foto: Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

HENNE.NO: Jeg hadde hatt en fantastisk ferie på Gran Canaria. Hotellet lå rett ved havet, de små kunne more seg på miniklubb mens de store nøt vin i baren. All inclusive, klassisk chartertur. 

– Alt var inkludert, skrøt jeg, og viste frem bilder fra telefonen. En bugnende buffet, svømming med snorkel, og... Jeg stoppet. Ingen av kollegene mine fulgte med. 

NORDMENN DRAR PÅ FERIE: Mer velstand har ført til at stadig flere drar på ferie, og ikke nødvendigvis på charter-turer slik som før. Her fra Karibien.  Foto: Zuma Press
NORDMENN DRAR PÅ FERIE: Mer velstand har ført til at stadig flere drar på ferie, og ikke nødvendigvis på charter-turer slik som før. Her fra Karibien. Foto: Zuma Press Vis mer

Det var åpenlyst hva de tenkte: Du er passé!

LES OGSÅ: - Mange gifter seg med en tilfeldig mann de møter på fylla

Hjem på hjul

– Alle nordmenn drar på ferie. Oftere og oftere. Det blir stadig viktigere for folk, sier trendanalytiker Njål Berge i reklamebyrået Los & Co.

Han forteller at det handler om velstandsøkning, og at jo flere som har råd – desto viktigere blir nyansene mellom hva som er «hot» or «not» – for dem som bryr seg om sånt. 

Og ifølge Berge er ferie absolutt en statusmarkør. Det er bare å sjekke Facebook i ferien og se hvor mye som deles der, da får du også en formening om hva som gjelder blant de reisevante. Og det er ikke all inclusive i «Syden».

VIL OPPLEVE SÅ MYE SOM MULIG: Marit og Per Magnus Løvold dro på roadtrip i USA, med baby og en ti meter lang campingbil. Foto: Privat
VIL OPPLEVE SÅ MYE SOM MULIG: Marit og Per Magnus Løvold dro på roadtrip i USA, med baby og en ti meter lang campingbil. Foto: Privat Vis mer

For å høste beundring og oppmerksomhet, gjelder det å velge annerledes enn «røkla», noe som bekrefter min opplevelse fra lunsjen. En chartertur er rett og slett ikke spennende nok til at folk etterspør detaljer eller tips. Såpass blasert er reisevante og ressurssterke nordmenn blitt.

Marit og Per Magnus Løvold derimot, høster beundring for sin siste ferie: De fløy over dammen sammen med datteren på ett år, leide en gigantisk bobil og kjørte langs Highway 1 fra San Francisco til Los Angeles. Underveis bodde de i ulike lokalmiljøer, langt unna turiststrømmen.

– Vårt mål var å oppleve mest mulig, sier Marit og blir med det en representant for den opplevelsesorienterte turisten, den som vil reise først og fremst for å oppleve, ikke for å slappe av. 

Bobilen var ti meter lang. Bak førersetet hadde de alt de trengte: TV og sofa, kjøkken og bord, bad og seng. 

– Det ga en enorm frihet, sier Per Magnus. 

HIGHWAY 1: Marit og Per Magnus Løvold fløy over dammen sammen med datteren på ett år, leide en gigantisk bobil og kjørte langs Highway 1 fra San Francisco til Los Angeles. Foto: DPA
HIGHWAY 1: Marit og Per Magnus Løvold fløy over dammen sammen med datteren på ett år, leide en gigantisk bobil og kjørte langs Highway 1 fra San Francisco til Los Angeles. Foto: DPA Vis mer

– Vi trengte ikke lete etter hotell og restauranter, det ble ingen bomturer fordi ting var fullt eller for dyrt. Det var bare å sove eller spise når vi ville det. 

Marit legger til: 

– Vi kunne bo i nabolag utenfor den oppkjørte turistløypa, og kom på den måten nærmere innpå lokalmiljøet.

– Det geniale med dette er at du ikke har noen begrensninger og du kan endre planene underveis, sier Per Magnus. 

– Dessuten får du med deg mye uten at det koster skjorta, avslutter Marit. 

LES OGSÅ: Når barnet ditt ikke har lyst til å feriere med stefamilien

London er den nye hytta

Og prisen teller for trendturisten, ifølge Njål Berge. Hvilken som helst riking kan kjøpe seg en fantastisk feriepakke, det er reiseopplevelser du har mekket sjøl som gir kred. – Folk er ekstremt prisbevisst, for de vil ha mye for pengene, sier trendanalytikeren. 

– Vi ser én tydelig trend: Folk reiser kortere og oftere. Vi kaller det nano-ferie. En til to dager, en kjapp flukt fra hverdagen. Man rømmer fra unger, håndballcuper og dugnad. Unner seg selv et pusterom så lenge det er rimelig. 

BYTTELÅNER LEILIGHET: Lena Løfblad og datteren Maxime driver reisebloggen Ladiesabroad.se. De bytter simpelthen bort Lenas leilighet for å bo gratis på storbyferie. Foto: Privat
BYTTELÅNER LEILIGHET: Lena Løfblad og datteren Maxime driver reisebloggen Ladiesabroad.se. De bytter simpelthen bort Lenas leilighet for å bo gratis på storbyferie. Foto: Privat Vis mer

Nå skal det sies at selv billige flybilletter kan gi dyre ferier. De lureste finner alternative måter å finansiere ferien på. Det aller dyreste i store byer er å bo, noe Lena Løfblad og datteren Maxime – som driver reisebloggen Ladiesabroad.se – har funnet en løsning på: De bytter simpelthen bort Lenas leilighet. 

– Ved å byttelåne leilighet kan vi fint tilbringe to uker i Paris, Roma eller Barcelona. Vi foretrekker å være borte en stund når vi reiser. 

Hvis man er villig til å dele sin aller mest verdifulle eiendel – huset – er det mulig å velte seg i billig luksus. Lena og Maxime bruker nettstedet Home Exchange, der kan du finne alt fra slott til hybler. 

– Grunnen til at jeg lar andre bruke min leilighet er at vi får muligheten til å reise mye. Vi hadde tolv ferier i fjor. To av dem på andre kontinenter, USA og Asia

LEIE UT HJEMMET SITT: Tjenester som Home Exchange og Airbnb - hvor du kan leie ut din egen leilighet, har blitt superpopulært. Foto: Afp
LEIE UT HJEMMET SITT: Tjenester som Home Exchange og Airbnb - hvor du kan leie ut din egen leilighet, har blitt superpopulært. Foto: Afp Vis mer

«Alt mitt er ditt,» ser ut til å være slagordet, mange låner også ut bilen sin. Men kan det ikke være risikabelt å låne bort bil og bolig til en vilt fremmed?

– I prinsippet kan folk rundstjele meg eller brenne ned huset. Home Exchange er bare en formidlingsidé, de som står bak nettsiden tar ikke ansvar for noen ting, sier Lena. 

Alt er basert på tillit. Det nærmeste man kommer en sikkerhetskontroll er at de som er aktive på Home Exchange har en «rating». 

I Paris er det så mange som leier eller låner ut boligen sin at det er blitt et problem. Hele bygårder fortoner seg som herberger, og fortvilte naboer har klaget sin nød til myndighetene. Der snakkes det om at denne formen for ferie må forbys. Men Lena har ennå ikke fått noen negative kommentarer.

– Tvert imot. Mine naboer stiller opp, enten det er for å overlevere nøkler eller for å svare på praktiske spørsmål.

LES OGSÅ: Stresser du deg blakk? 

Handler om selvutvikling

Når ekspertene snakker om en trend, betyr det at mer enn én prosent av Norges befolkning, altså 50 000 mennesker, har slengt seg på. De som går aller først kalles trendsettere. Og hvem er de?

– De er «optimalistene», sier Njål Berge. 

REISER ALENE: Fotograf André Clemetsen er alltid ute etter å oppleve noe nytt og har reist verden rundt. Han reiser gjerne alene. Foto: Privat
REISER ALENE: Fotograf André Clemetsen er alltid ute etter å oppleve noe nytt og har reist verden rundt. Han reiser gjerne alene. Foto: Privat Vis mer

– De har opplevd mye, men drives videre av trangen til nye impulser. De vil ha så mye som mulig inn i livene sine, men ikke hva som helst. Kun det beste er bra nok. Vi ser at det er de samme som lager syvretters middag, kjører Tesla og reiser til eksotiske steder. Det handler om holdning til livet.

Fotograf André Clemetsen er alltid ute etter å oppleve noe nytt. Han kaster seg på charter-turer, men bare for å sikre seg billige flybilletter. Vel fremme stikker han fra de andre turistene i gruppa, for å fortsette på egen hånd med buss, båt eller fly. Hvis han ikke haiker, da.  

– Jeg foretrekker å reise alene, da er jeg fri til å følge egne innfall, sier Andre og legger til:

– Å reise er en måte å bli bedre kjent med meg selv, føle på egen sårbarhet. Samtidig blir jeg tvunget til å være sosial og treffe andre mennesker.  

André er alltid på jakt etter nye historier han kan fortelle med bilder. Han mener at det å dra alene passer både kvinner og menn, det er en fin måte å utvikle seg som menneske på.

FJELL OG FJORD: Mange reiser også rundt i Norge på ferie - og særlig gourmetweekender har blitt populært.  Foto: Samfoto
FJELL OG FJORD: Mange reiser også rundt i Norge på ferie - og særlig gourmetweekender har blitt populært. Foto: Samfoto Vis mer

– Å reise er å være i bevegelse, man får en dypere innsikt i hva verden har å by på, mener han.

LES OGSÅ: Nå bør du fråtse i rabarbra

Omvendt luksus

Nå tenker du kanskje at du må reise langt for å ha noe å fortelle i lunsjen? Feil. Det nære kan også være eksotisk. Fjell, fjorder og langstrakte vidder blir stadig mer populært for både nordmenn og utlendinger. 

Kristin Krohn Devold, sjef for NHO Reiseliv, sier at de som ferierer her har en ting til felles: Svært høye krav til maten.

Hun forteller at gourmet-weekender på historiske hoteller er populært. Det skal være wifi, men mange vil slappe av uten kontakt med omverden.

Slik er den nye trend​ferien

– De som ferierer i Norge vil ha noe som rører hjertet. Folk flest har det fint hjemme og har masse klær. Når de reiser bort er det ikke shopping som ligger øverst på lista. Nye duppeditter gir ikke samme status som å stå øverst på en fjelltopp! Ting skal være unikt og spektakulært, som nordlys og stjernehimmel, samtidig som det føles sunt. Det styrer utviklingen. Tidligere var det gratis å sove i dekkstol på Hurtigruten, nå betaler man ekstra for det samme. Det er en omvendt luksus. 

Omvendt luksus, altså. Der har vi vel gjerne funnet motsatsen til min all inclusive i Syden. Og jeg noterer: 

Unike opplevelser, god mat og valuta for pengene. Se, det er en trend vi fint kan leve med!

LES OGSÅ: Slik vekker dere lysten i ferien

Du kan lese denne saken i sin helhet i HENNE 2, som er i salg nå!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer