Hun hadde allerede snakket om det i ukevis da jeg spurte henne: «Vet du egentlig hva tivoli er?». «Nei», svarte hun. «Men jeg gleder meg sånn!». Det gjorde jeg også. For det er liksom en helt genuin barnlig glede over det å få dra på Tivoli, og da tenker jeg spesielt på det med stor forbokstav.
Da det ble åpnet i 1843 av Georg Carstensen, som var inspirert av parker han hadde sett i utlandet, ble rundt 3000 skuelystne københavnere invitert innenfor portene etter at kong Christian VIII hadde gitt sin tillatelse. Og gjestene var fra seg av begeistring over det eksotiske og vakre anlegget. Blant gjestene var H.C. Andersen, som ble inspirert til å skrive eventyret «Nattergalen» her. En slags blanding av fornyelse og tradisjon, om du vil.

Ny forskning avslører hvor viktig papparollen er: - Far må vise interesse


I dag er Tivoli (Vesterbrogade 3) Danmarks mest populære attraksjon. Et stykke dansk kulturhistorie. Men nok om det. For de aller minste er lykken et rosa sukkerspinn, en tur med dyrekarusellen, Den lille drage eller et besøk i Rasmus Klumps Pandekagehus. Jeg husker selv følelsen av å vente utålmodig i kø på tur. Å kjenne hjertet hamre og gleden boble. Sommerfuglene i magen. Nå holder jeg i den lille, varme hånden hennes. Ser henne vinke til meg første gang hun tar karusell alene, uten mamma og pappa.

Her er Grønlands vakreste perler
Men også for oss voksne er Tivoli et magisk sted, med for eksempel piknik i Boulevardhaven, en stille stund i solen i Parterrehaven eller et besøk i Orangeriet. Det blir riktignok med tanken denne gangen, med en liten en som stort sett bare vil videre. Det som er så fint med Tivoli, er at det er mye å gjøre også for de aller minste. De blir gjerne litt glemt når fornøyelsesparker higer etter «større og raskere». Men det er ikke problemet her. Og med ett er hele dagen gått.


Badetid
Hotellet vårt ligger et steinkast fra Tivoli. Og det har svømmebasseng. Hun er i den syvende himmel! Faktisk kan vi se noen av forlystelsene fra bassengkanten. Jeg har ikke hjerte til å fortelle henne at hun må vente mange år før hun kan ta karusellen Himmelskibet.
Selv bor jeg her under moteuken, i den staselige bygningen som tidligere var postens hovedkontor i Danmark – rett ved sentralstasjonen i København. Villa Copenhagen (Tietgensgade 35-39) sto ferdig sommeren 2020, da pandemien fortsatt herjet. I starten var det flest danske gjester her, naturlig nok, men de siste par årene har det tatt seg opp med besøkende fra hele verden.
Petter Stordalens storsatsing består av 390 rom fordelt på 25 000 kvadratmeter. Her er alle originale detaljer blitt bevart, og uttrykket er unektelig litt i samme gate som luksushotellet The Thief i Oslo. På takterrassen er det et 25 meter langt basseng, oppvarmet av bygningens overskuddsvarme. Det kan være lurt å bestille tid her, spesielt i høysesongen, for å være sikker på å få plass på det som beskrives som Københavns kanskje fineste basseng.
Datteren min har bursdag da vi er her, så det blir frokost på sengen «med dejlig chokolade og kager til». Ellers starter vi dagene akkurat slik man bør gjøre på ferie: med ferske croissanter, appelsinjuice og rykende varm kaffe på bakeri Rug, som ligger i tilknytning til hotellet.






6 opplevelser i Santander
På fire hjul
Det er stort sett ganske enkelt å komme seg rundt i København. Men det kan bli nokså lange strekninger for små barneføtter. CPH Cards er derfor en god investering. Med dem kan du reise ubegrenset med kollektivtransporten i hovedstadsområdet, innenfor et gitt tidsrom. De gir også fri adgang til en rekke ulike museer og attraksjoner. Et godt alternativ, eller tillegg, er å leie en sykkel. Dessuten: Hva er vel mer københavnsk enn det? I en elektrisk kassesykkel er det faktisk plass til hele familien vår: Han sykler, mens vi to sitter oppi. Det går unna. Faktisk har det vel aldri vært mer effektivt å komme seg rundt i den danske hovedstaden. Helt til vi punkterer.
Annonsørinnhold
MULBERRY
Sjekk disse spennende veskenyhetene! (Vi elsker dem)
i samarbeid med MULBERRYMen før det har vi rukket innom en hel del. Etter frokost, eller morgenmad om du vil, sykler vi bort til Staten Museum for Kunst, SMK (Sølvgade 48–50). Her er Danmarks største atelier for barn, Børnenes Værksted, der en av museet huskunstnere er vert. Her står kreativitet og fantasi i fokus blant gips, stoffer, maling, leire, fargeblyanter og limpistoler. Hun maler sommerferieminner med brede penselstrøk mens vi tripper for å se landets største kunstsamling i hovedmuseet for billedkunst i Danmark. Men det får bli en annen gang. Hun er ferdig med maleriet sitt, og har ikke tid til å se malingen tørke.


P for pannekaker
Vi tråkker videre til Atelier September (Kronprinsessegade 62) rett rundt hjørnet, den danske kokken Fredrik Bille Brahes svært populære kafé, som nylig flyttet fra Goethersgade til Kronprinsessegade like ved (de har også en filial i Københavns eldste forstadskvarter, Hellerup). Her får du frokost, lunsj og kaker. Og softis. Deres klassiske avokadotoast er en vinner. Det samme er grapefrukten med mynte. Men med en liten en er det selvsagt pannekaker som gjelder. Med blåbær og masse, masse krem. Det er et sted jeg liksom alltid kommer tilbake til. Men her kan man altså ikke booke bord.
Det kalles ikke Københavns nye kulturkvarter uten grunn. Refshaleøen ligger idyllisk til ut mot vannet bare fem kilometer fra København sentrum, og er en nokså kort sykkeltur unna. Det tidligere industriområdet huset skipsverftet Burmeister & Wain, som i sin storhetstid var Danmarks største arbeidsplass fra 1872 til 1996. Og det som før var et lukket område, er nå åpent for publikum. Her kan du spise på gourmetrestauranter eller små lokale pop-ups, bade i havet, ta badstue, kjøpe hovedstadens kanskje beste brød og besøke Københavns mest populære matmarked med boder med mat fra hele verden. Her er også Copenhagen Contemporary, Københavns internasjonale kunstsenter. Det holder til i den gamle B&W-hallen, som viser installasjonskunst laget av samtidskunstens verdenstjerner og også nye talenter (Refshalevej 173A). De har dessuten egne utstillinger for barn. Her var både Noma og nå også Alchemist, men stjernerestauranter må vike for street food denne gangen, uten tvil. La Banchina (Refshalevej 141), som ligger her, er ikke nødvendigvis utpreget barnevennlig, men dog. Med kun 14 plasser er dette en såkalt walk-in-restaurant og vinbar med egen badstue og badebro. Alt de serverer her, er naturlig, økologisk, biodynamisk, lokalt og kortreist. Prøv frokosten, og kjøp med brød hjem.

Lykken er spagetti
Det synes å være en evig utfordring å spise ute med barn, spesielt middag. Heldigvis er det ikke akkurat mangel på gode spisesteder i København. Men vi vil liksom styre unna det mest opplagte – og også det mest avanserte. Italiensk er aldri feil, så vi sykler til Circolo (Gl. Kongevej 74D, st. 2) på Frederiksberg – søsterrestauranten til min favoritt Mangia på Vesterbro. Her er det fokus på det toskanske kjøkken, som for vår del betyr pasta med påfølgende is til dessert. Det er akkurat passe nedpå, men likevel med hvite duker og åpent kjøkken – litt som i Italia, egentlig. Vi elsker det. Hun gjør det samme. Men så har hun fått nok. «Når skal vi dra hjem?» Her er det romantisk for to, men det fungerer også for barnefamilien, sånn litt tidlig på kvelden, i alle fall. Helt der oppe sammen med Mangia. Mette på pasta og opplevelser sykler vi hjem til hotellet.
«Mamma, se!» Med nattehimmelen som bakgrunn er det lørdagsfyrverkeri i Tivoli. Vi sitter våkne i sengen med henne mellom oss. Allerede før Tivolis første sesong i 1843 ble fyrverkeri brukt som trekkplaster. Nå er det hver lørdag fra 3. juni til 23. september. Fyrverkeri og musikk flyter sammen på himmelen over hotellet. Hun skulle ha sovet for lenge siden.

Bli med til vakre Kraków!




Flere barnevennlige aktiviteter
Lekeplasser med noe ekstra: Danskene er svært gode på lekeplasser, og flere av disse er faktisk bemannet med pedagogisk personale som arrangerer aktiviteter, slik som yoga, dans og forming. Helt sant! Mens Superkilen (Nørrebrogade 210) er en form for verdensutstilling med bruksgjenstander og spennende ting fra hele verden, er Tårnlegepladsen (Frederik Vs Vej 4) en interaktiv lekeplass bygget opp omkring fem av Københavns mest markante tårn. Lekeplassen i Kongens Have ligger midt i en av byens fineste parker (Øster Voldgade 4A). Anlagt samtidig med Rosenborg slott er det også en av Danmarks vakreste renessansehager, opprinnelig Christian IVs urtehage – og også i umiddelbar nærhet til Atelier September.
Louisiana: Museet Louisiana ligger en kort togtur fra København (Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk). Det åpnet dørene i 1958 som et sted for moderne dansk kunst, før det senere ble et internasjonalt museum. Som et av verdens mest respekterte utstillingssteder får Louisiana raskt både utstillinger og kunstnere på et helt eget nivå. Her har barna sitt helt eget sted, Børnehuset. Litt som på SMK kan barn mellom fire og 16 år male, tegne, modellere og utforskere kunstneres og arkitekters arbeidsmetode her.




Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no
