Reise:

Slik får du mest mulig ut av vakre København

Det er ikke bare voksne som synes det er «dejlig å være norsk» i Danmark.

REISE: Tivoli er lykken for både barn og voksne. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir
REISE: Tivoli er lykken for både barn og voksne. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir Vis mer
Publisert

Hun hadde allerede snakket om det i ukevis da jeg spurte henne: «Vet du egentlig hva tivoli er?». «Nei», svarte hun. «Men jeg ­gleder meg sånn!». Det gjorde jeg også. For det er liksom en helt genuin barnlig glede over det å få dra på Tivoli, og da tenker jeg spesielt på det med stor forbokstav.

Da det ble åpnet i 1843 av Georg Carstensen, som var inspirert av parker han hadde sett i utlandet, ble rundt 3000 skuelystne københavnere invitert innenfor portene etter at kong Christian VIII hadde gitt sin tillatelse. Og gjestene var fra seg av begeistring over det eksotiske og vakre anlegget. Blant gjestene var H.C. Andersen, som ble inspirert til å skrive eventyret «Nattergalen» her. En slags blanding av fornyelse og tradisjon, om du vil.

Det er mange grunner til at Tivoli er Danmarks mest populære attraksjon. FOTO: Unsplash
Det er mange grunner til at Tivoli er Danmarks mest populære attraksjon. FOTO: Unsplash Vis mer
Den søte karusellen Den lille drage er populær blant de minste. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir
Den søte karusellen Den lille drage er populær blant de minste. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir Vis mer

I dag er Tivoli (Vesterbrogade 3) Danmarks mest populære attraksjon. Et stykke dansk kulturhistorie. Men nok om det. For de aller minste er lykken et rosa sukkerspinn, en tur med dyrekarusellen, Den lille drage eller et besøk i Rasmus Klumps Pandekagehus. Jeg husker selv følelsen av å vente utålmodig i kø på tur. Å kjenne hjertet hamre og gleden boble. Sommerfuglene i magen. Nå holder jeg i den lille, varme hånden hennes. Ser henne vinke til meg første gang hun tar karusell alene, uten mamma og pappa.

Men også for oss voksne er Tivoli et magisk sted, med for eksempel piknik i Boulevardhaven, en stille stund i solen i Parterrehaven eller et besøk i Orangeriet. Det blir riktignok med tanken denne gangen, med en liten en som stort sett bare vil videre. Det som er så fint med Tivoli, er at det er mye å gjøre også for de aller minste. De blir gjerne litt glemt når fornøyelsesparker higer etter «større og raskere». Men det er ikke problemet her. Og med ett er hele dagen gått.

Orangeriet er et fint sted å slå seg ned når du vil nyte omgivelsene – og en rolig stund. FOTO: Tivoli, Rasmus B. S. Hansen
Orangeriet er et fint sted å slå seg ned når du vil nyte omgivelsene – og en rolig stund. FOTO: Tivoli, Rasmus B. S. Hansen Vis mer
Rasmus Klump startet som en tegneserie i Berlingske Aftenavis. Nå er han en attraksjon i Tivoli med både lekeplass og pannekakehus. FOTO: Tivoli, Anders Bøggild
Rasmus Klump startet som en tegneserie i Berlingske Aftenavis. Nå er han en attraksjon i Tivoli med både lekeplass og pannekakehus. FOTO: Tivoli, Anders Bøggild Vis mer

Badetid

Hotellet vårt ligger et steinkast fra Tivoli. Og det har svømmebasseng. Hun er i den syvende himmel! Faktisk kan vi se noen av forlystelsene fra bassengkanten. Jeg har ikke hjerte til å fortelle henne at hun må vente mange år før hun kan ta karusellen Himmel­skibet.

Selv bor jeg her ­under moteuken, i den staselige ­bygningen som tidligere var postens hovedkontor i Danmark – rett ved sentralstasjonen i København. Villa Copenhagen (Tietgensgade 35-39) sto ferdig ­sommeren 2020, da pandemien fortsatt herjet. I starten var det flest danske gjester her, naturlig nok, men de siste par årene har det tatt seg opp med besøkende fra hele verden.

Petter Stordalens storsatsing består av 390 rom fordelt på 25 000 kvadratmeter. Her er alle originale detaljer blitt bevart, og uttrykket er unektelig litt i samme gate som luksushotellet The Thief i Oslo. På takterrassen er det et 25 meter langt basseng, oppvarmet av bygningens overskuddsvarme. Det kan være lurt å bestille tid her, spesielt i høysesongen, for å være sikker på å få plass på det som beskrives som Københavns kanskje fineste basseng.

Datteren min har bursdag da vi er her, så det blir frokost på sengen «med dejlig chokolade og kager til». Ellers starter vi dagene akkurat slik man bør gjøre på ferie: med ferske croissanter, appelsinjuice og rykende varm kaffe på bakeri Rug, som ­ligger i tilknytning til hotellet.

Hotellets utebasseng blir omtalt som byens fineste. FOTO: Visit Copenhagen, Daniel Rasmussen
Hotellets utebasseng blir omtalt som byens fineste. FOTO: Visit Copenhagen, Daniel Rasmussen Vis mer
Det er Petter Stordalen som har åpnet hotellet Villa Copenhagen i det som tidligere var postens hovedkontor i Danmark.
Det er Petter Stordalen som har åpnet hotellet Villa Copenhagen i det som tidligere var postens hovedkontor i Danmark. Vis mer
Ja, takk til alt! FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir
Ja, takk til alt! FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir Vis mer
Croissanter og alt som er godt, hører med på en helg i København. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir
Croissanter og alt som er godt, hører med på en helg i København. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir Vis mer
Grapefrukt med mynte er en av spesialitetene på Atelier September. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir
Grapefrukt med mynte er en av spesialitetene på Atelier September. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir Vis mer

På fire hjul

Det er stort sett ganske enkelt å komme seg rundt i København. Men det kan bli nokså lange strekninger for små barneføtter. CPH Cards er derfor en god investering. Med dem kan du reise ubegrenset med kollektivtransporten i hovedstadsområdet, innenfor et gitt tidsrom. De gir også fri adgang til en rekke ulike museer og attraksjoner. Et godt alternativ, eller tillegg, er å leie en sykkel. Dessuten: Hva er vel mer københavnsk enn det? I en elektrisk kassesykkel er det faktisk plass til hele familien vår: Han sykler, mens vi to sitter oppi. Det går unna. Faktisk har det vel aldri vært mer effektivt å komme seg rundt i den danske hovedstaden. Helt til vi punkterer.

Men før det har vi rukket innom en hel del. Etter frokost, eller morgenmad om du vil, sykler vi bort til Staten Museum for Kunst, SMK (Sølvgade 48–50). Her er ­Danmarks største atelier for barn, Børnenes Værksted, der en av museet huskunstnere er vert. Her står kreativitet og fantasi i fokus blant gips, stoffer, maling, leire, fargeblyanter og limpistoler. Hun maler sommerferieminner med brede penselstrøk mens vi tripper for å se landets største kunstsamling i hoved­museet for billedkunst i Danmark. Men det får bli en ­annen gang. Hun er ferdig med maleriet sitt, og har ikke tid til å se malingen tørke.

Statens Museum for kunst (SMK) har landets største atelier for barn. FOTO: Visit Copenhagen, Daniel Rasmussen
Statens Museum for kunst (SMK) har landets største atelier for barn. FOTO: Visit Copenhagen, Daniel Rasmussen Vis mer
Kanskje er det en framtidig kunstner vi ser? Det står i hvert fall ikke på innsatsen. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir
Kanskje er det en framtidig kunstner vi ser? Det står i hvert fall ikke på innsatsen. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir Vis mer

P for pannekaker

Vi tråkker videre til Atelier September (Kronprinsessegade 62) rett rundt hjørnet, den danske kokken Fredrik Bille Brahes svært populære kafé, som nylig flyttet fra Goethersgade til Kronprinsessegade like ved (de har også en filial i Københavns eldste forstadskvarter, Hellerup). Her får du frokost, lunsj og kaker. Og softis. Deres klassiske avokadotoast er en vinner. Det samme er grapefrukten med mynte. Men med en liten en er det selvsagt pannekaker som gjelder. Med blåbær og masse, masse krem. Det er et sted jeg liksom alltid kommer tilbake til. Men her kan man altså ikke booke bord.

Det kalles ikke Københavns nye kulturkvarter uten grunn. Refshaleøen ligger idyllisk til ut mot vannet bare fem kilometer fra København sentrum, og er en nokså kort sykkeltur unna. Det tidligere industriområdet huset skipsverftet Burmeister & Wain, som i sin storhetstid var Danmarks største arbeidsplass fra 1872 til 1996. Og det som før var et lukket område, er nå åpent for publikum. Her kan du spise på gourmetrestauranter eller små lokale pop-ups, bade i havet, ta badstue, kjøpe hovedstadens kanskje beste brød og besøke Københavns mest populære matmarked med boder med mat fra hele verden. Her er også Copenhagen Contemporary, ­Københavns internasjonale kunstsenter. Det holder til i den gamle B&W-hallen, som viser installasjonskunst laget av samtidskunstens ­verdenstjerner og også nye talenter (Refshalevej 173A). De har dessuten egne utstillinger for barn. Her var både Noma og nå også Alchemist, men ­stjernerestauranter må vike for street food denne gangen, uten tvil. La Banchina (Refshalevej 141), som ligger her, er ikke nødvendigvis utpreget barnevennlig, men dog. Med kun 14 plasser er dette en såkalt walk-in-­restaurant og vinbar med egen badstue og badebro. Alt de serverer her, er naturlig, økologisk, biodynamisk, lokalt og kortreist. Prøv frokosten, og kjøp med brød hjem.

Museet Glyptoteket har en imponerende samling av kunst og antikviteter. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir
Museet Glyptoteket har en imponerende samling av kunst og antikviteter. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir Vis mer

Lykken er spagetti

Det synes å være en evig utfordring å spise ute med barn, spesielt middag. Heldigvis er det ikke akkurat mangel på gode spisesteder i København. Men vi vil liksom styre unna det mest opplagte – og også det mest avanserte. Italiensk er aldri feil, så vi ­sykler til Circolo (Gl. Kongevej 74D, st. 2) på Frederiksberg – søsterrestauranten til min favoritt Mangia på Vesterbro. Her er det fokus på det toskanske kjøkken, som for vår del betyr pasta med påfølgende is til dessert. Det er akkurat passe nedpå, men likevel med hvite duker og åpent kjøkken – litt som i Italia, egentlig. Vi elsker det. Hun gjør det samme. Men så har hun fått nok. «Når skal vi dra hjem?» Her er det romantisk for to, men det fungerer også for barnefamilien, sånn litt tidlig på kvelden, i alle fall. Helt der oppe sammen med Mangia. Mette på pasta og opp­levelser sykler vi hjem til hotellet.

«Mamma, se!» Med nattehimmelen som bakgrunn er det lørdagsfyrverkeri i Tivoli. Vi sitter våkne i sengen med henne mellom oss. Allerede før Tivolis første sesong i 1843 ble fyrverkeri brukt som trekkplaster. Nå er det hver lørdag fra 3. juni til 23. september. Fyrverkeri og musikk flyter sammen på himmelen over hotellet. Hun skulle ha sovet for lenge siden.

Fem kilometer fra sentrum finner du kulturkvarteret Refshaleøen. FOTO: Visit Copenhagen, Daniel Rasmussen
Fem kilometer fra sentrum finner du kulturkvarteret Refshaleøen. FOTO: Visit Copenhagen, Daniel Rasmussen Vis mer
Den italienske restauranten Circolo kan trygt anbefales. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir
Den italienske restauranten Circolo kan trygt anbefales. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir Vis mer
Lørdagsfyrverkeriet over Tivoli gir en magisk slutt på dagen.
Lørdagsfyrverkeriet over Tivoli gir en magisk slutt på dagen. Vis mer
Italiensk blir sjelden, for ikke å si aldri, feil. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir
Italiensk blir sjelden, for ikke å si aldri, feil. FOTO: Ida Elise Eide Einarsdottir Vis mer

Flere barnevennlige aktiviteter

Lekeplasser med noe ekstra: Danskene er svært gode på lekeplasser, og flere av disse er faktisk bemannet med pedagogisk personale som arrangerer aktiviteter, slik som yoga, dans og forming. Helt sant! Mens Superkilen (Nørrebrogade 210) er en form for verdensutstilling med bruksgjenstander og spennende ting fra hele verden, er Tårnlegepladsen (Frederik Vs Vej 4) en interaktiv lekeplass bygget opp omkring fem av Københavns mest markante tårn. Lekeplassen i Kongens Have ligger midt i en av byens fineste parker (Øster Voldgade 4A). Anlagt samtidig med Rosenborg slott er det også en av Danmarks vakreste renessansehager, opprinnelig Christian IVs urtehage – og også i umiddelbar nærhet til Atelier September.

Louisiana: Museet Louisiana ligger en kort togtur fra København (Gl Strandvej 13, 3050 Humlebæk). Det åpnet dørene i 1958 som et sted for moderne dansk kunst, før det senere ble et internasjonalt museum. Som et av verdens mest respekterte utstillingssteder får Louisiana raskt både utstillinger og kunstnere på et helt eget nivå. Her har barna sitt helt eget sted, Børnehuset. Litt som på SMK kan barn mellom fire og 16 år male, tegne, modellere og utforskere kunstneres og arkitekters arbeidsmetode her.

Kongens Have er en fin park med lekeplass ikke langt fra Statens Museum for Kunst. FOTO: Visit Copenhagen, Daniel Rasmussen
Kongens Have er en fin park med lekeplass ikke langt fra Statens Museum for Kunst. FOTO: Visit Copenhagen, Daniel Rasmussen Vis mer
Den urbane parken Superkilen er spennende for både små og store oppdagere. FOTO: Visit Copenhagen, Martin Auchenberg
Den urbane parken Superkilen er spennende for både små og store oppdagere. FOTO: Visit Copenhagen, Martin Auchenberg Vis mer
Museet Louisiana er kjent for sin enestående samling moderne kunst.
Museet Louisiana er kjent for sin enestående samling moderne kunst. Vis mer
Ved Louisiana i Humlebæk er det ting å oppdage både innendørs og utendørs. FOTO: Visit Copenhagen, Kim Hansen
Ved Louisiana i Humlebæk er det ting å oppdage både innendørs og utendørs. FOTO: Visit Copenhagen, Kim Hansen Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer