Reise:

Slik gikk det da Dorte dro på hamam i Istanbul

- Jeg var litt nervøs for at intimsfæren skulle bli overskredet.

REISE: Etter endt behandling var det tid for te og frukt i det «kalde rommet». FOTO: Dorte Mosbæk
REISE: Etter endt behandling var det tid for te og frukt i det «kalde rommet». FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer
Publisert

Den harde marmorplaten er skikkelig varm, og jeg ligger bare på et tynt, vått bomullshåndkle. Mykt og hvitt såpeskum dekker hele kroppen min fra topp til tå, og følelsen er nesten kriblende.

Behandleren min guider meg gjennom alle fasene i det tyrkiske badet, som jeg prøver for første gang, og hun virker ikke det minste nervøs over at hun skal snart berøre meg stort sett overalt på kroppen.

Jeg derimot er litt nervøs for at intimsfæren min skal bli overskredet, og har tatt på meg badedrakt under hamam-håndklærne. Men det er tydeligvis ikke normalt skal jeg dømme etter reaksjonen fra den lille gruppen behandlere.

FOTO: Unsplash
FOTO: Unsplash Vis mer

Jeg befinner meg i hjertet av Istanbul, der trafikken er intens og tutende, og gatene er bratte som skibakker. Det private hamamet atma Mescit sender gjerne en privat bil til hotellet for å hente gjestene sine, selv om det bare er noen hundre meter unna.

Et privat hamam ligner generelt sett på et velværesenter i marmor. Bortsett fra at det vanligvis ikke er fellesbassenger. Og når du får hamam-behandlingen din, ligger du på marmorplater i ett stort rom – kanskje til og med på den samme runde marmorplaten som venninnen din eller partneren din – eller hvem enn du har dratt med. I tradisjonelle hamamer er kjønnene atskilt.

De mest eksklusive hamamene har ofte et svært så fotogent hjørne. FOTO: Dorte Mosbæk
De mest eksklusive hamamene har ofte et svært så fotogent hjørne. FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer

Den berømte arkitekten

Mitt besøk i atma Mescit begynner i det «kalde rommet» helt ut mot gaten, der jeg på veggen kan se at akkurat dette hamamet ble bygget i 1533 av det osmanske rikets mest kjente arkitekt, Mimar Sinan. Han har satt sitt preg på hele Istanbul, og Tyrkia, for den saks skyld. Denne stjernearkitekten sto også bak de andre større badene, som de prominente statsmennene og lederne imidlertid ikke hadde lyst til å dele med det arbeidende folket. Så nettopp dette mindre hamamet ble laget for arbeiderne. Etter fem år med oppussing, ble det åpnet igjen i 2019. Og i dag er det forbeholdt turister og de mer velstående lokale å besøke de private hamamene, der prisene for en typisk behandling ligger på rundt 900–1200 kroner for en time.

Etter skrubb og skum er det tid for å hvile. FOTO: Dorte Mosbæk
Etter skrubb og skum er det tid for å hvile. FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer
Mimar Sinan var en av Det osmanske rikets mest anerkjente arkitekter. FOTO: Dorte Mosbæk
Mimar Sinan var en av Det osmanske rikets mest anerkjente arkitekter. FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer

Fra det kalde rommet blir jeg ført ned til selve spa-resepsjonen, der dype, oransjerøde velursofaer står i grupper langs veggene med en liten rislende marmorfontene plassert i midten. Steinveggene skjuler flere hundre års historie, og gulvet er dekket med den samme gråstripete marmoren som også dekker hele våtområdet.

På den ene siden går en tretrapp opp til en slags gangbro rundt første etasje i rommet, og etter at jeg har fylt ut en helseerklæring, blir jeg bokstavelig talt ført opp trappen med behandleren min ved armen. Etter mitt selvstendige klesbytte til badedrakt med hamam-håndkle utenpå, er jeg klar. For oss nordboere er det uansett en utfordrende opplevelse å la en person man ikke kjenner vaske seg, og jeg syntes rett og slett ikke jeg kunne nøye meg med de papirtrusene som lå i skapet mitt.

Rennende vann er sentralt i den muslimske badekulturen. FOTO: Dorte Mosbæk
Rennende vann er sentralt i den muslimske badekulturen. FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer

Et avslappende fristed

Historisk sett var det faktisk romerne som var pionerer med sin form for termiske bad, som muslimene deretter overtok og tilpasset, blant annet ved å bruke rennende vann i stedet for bassenger. Det tyrkiske badet og lignende badehus finnes overalt i Midtøsten, Nord-Afrika og i den islamske kulturen.

Konstruksjonen av et hamam er stort sett alltid den samme – det varmeste rommet er under en kuppel med hull i, slik at dampen kan forsvinne opp.

Enhver liten landsby har tradisjonelt hatt et badehus, ofte i nærheten av moskeen, slik at man kunne komme renvasket til bønn. For tyrkerne selv er en tur til hamam knyttet til mye mer enn bare å bli vasket. De har alltid vært sosiale samlingssteder – og ettersom de ofte er kjønnsdelt, har det for kvinner vært et avslappende fristed å besøke. Og sannsynligvis var det også datidens nyhetskanal.

KLISS LIK: Ser du hvem norske Christina Renate ligner på? Video: Rød Løper Vis mer

I en privat hamam som denne er det imidlertid temmelig stille. Vi begynner i den cirka 50 grader varme marmorbekledte seksjonen, som ligner det man kjenner fra bilder. Min behandler har fylt et lite marmorbasseng med svært varmt vann og ber meg sette meg på marmorbenken, slik at hun kan begynne arbeidet. Jeg har fortsatt håndkleet rundt meg, men hun bretter det raskt ned og trekker ned stroppene på badedrakten min. Jeg lar meg rive med og tenker at hun gjør dette mange ganger om dagen.

«You want hair wash?» spør hun et sekund før hun står klar med flere liter varmt vann i en skål hevet over hodet mitt. Min raske konklusjon er at det nok vil være vanskelig å unngå vått hår uansett, så jeg sier ja, men den delen kommer likevel til sist.

Besøker dere hamamen som et par, får dere hver deres behandler på marmorbenken i midten av rommet. FOTO: Dorte Mosbæk
Besøker dere hamamen som et par, får dere hver deres behandler på marmorbenken i midten av rommet. FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer

Til gjengjeld er det fritt fram for å helle vann med samme kraft som Niagara Falls over meg ovenfra med en øseskål, og det gjør hun gjerne.

Det føles litt overveldende, men da er vi liksom i gang, og det er egentlig ikke så ille. Det er mer tanken på alt jeg ikke vet som skal skje. Hun heller vann over meg. Det er deilig varmt, og hun vasker meg med såpe. Deretter blir jeg ført til min marmor-skrubbeplate, «carefuuul, madaaam».

Her begynner jeg med å ligge på magen, med hodet på et tynt sammenfoldet håndkle. Deretter er det voldsomt mye vannlek igjen. Hun finner frem sin «kese» – hansken som ligner på en vaskeklut, som skal befri meg fra døde hudceller. Og så begynner showet.

Etter at jeg har snudd meg og fått samme lettere hardhendte skrubb på den andre siden, ler hun:

«Look here!» sier hun og viser all den døde huden som er gnidd av. Kanskje ikke et syn jeg trengte, men det er da valuta for pengene. Hun skrubber i lange strøk. Det er ikke helt smertefritt på steder med tynn hud, men jeg biter tennene sammen og tenker på det myke resultatet. Etter en herlig runde med skylling mens jeg fortsatt ligger nede – det er utrolig behagelig å få det varme vannet øst over meg – er vi klare for neste skritt: skum!

Istanbul er Tyrkias største by med nærmere 16 millioner innbyggere. Men det er ikke landets hovestad. Det er det Ankara som er. FOTO: Unsplash
Istanbul er Tyrkias største by med nærmere 16 millioner innbyggere. Men det er ikke landets hovestad. Det er det Ankara som er. FOTO: Unsplash Vis mer

Tid for skumbad

Skummet lages i tynne hvite stoffposer som ligner putevar. Behandleren dypper posen i såpevann og svinger den rundt i luften. Deretter fylles hele trekket med luftig skum, som hun heller over kroppen min. Flere omganger trengs før jeg er helt dekket.

Så er det tid for massasje – balinesisk, sier hun. Det betyr et middels hardt press. Og skummet har nesten samme effekt som oljen man vanligvis bruker. Hendene glir lett, det er ikke en lang massasje, og det er kanskje greit nok med tanke på hvor hard benken er. Men hun treffer de fleste ømme punktene – fra akkurat det stedet under fotbladet – til toppen av hodet og fingertuppene, som hun masserer til sist.

Behandleren slynger en tynn stoffpose med såpe rundt i luften for å lage det luftige skummet. FOTO: Dorte Mosbæk
Behandleren slynger en tynn stoffpose med såpe rundt i luften for å lage det luftige skummet. FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer
På atma Mescit tilbys tradisjonelle hamambehandlinger med skrubb, skum og massasje til om lag 1200 kroner for 50 minutter. FOTO: Dorte Mosbæk
På atma Mescit tilbys tradisjonelle hamambehandlinger med skrubb, skum og massasje til om lag 1200 kroner for 50 minutter. FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer

Tid for skylle igjen. Så begynner hårvasken, og det er ubeskrivelig deilig å få håret vasket av sterke fingre mens jeg ligger nede. At jeg først og fremst tenker på om det noensinne blir mulig å gre ut håret igjen etter denne flokete runden med sjampo fra en oransje bøtte, er en detalj som forsvinner da jeg kjenner at hun også legger inn balsam. Et siste skyll, og så er jeg ferdig.

Behandleren er selv helt våt av all spruten, og etter at hun har pakket meg inn i tørre og oppvarmede håndklær og sendt meg ut i det lune hvileområdet, går hun selv inn for å skifte klær.

Jeg blir servert en kopp tyrkisk te og en liten tallerken med frukt mens jeg akklimatiserer meg i det «kalde rommet» og kjenner mykheten i kroppen.

På veggene er det flere flotte motiver å se på. FOTO: Dorte Mosbæk
På veggene er det flere flotte motiver å se på. FOTO: Dorte Mosbæk Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet