Hvordan vaske termos

Slik må termosen aldri oppbevares

Da kan du få deg en skikkelig guffen overraskelse ...

IKKE LA STÅ: Det er med god grunn at termosen bør oppbevares i skapet med lokket av når den ikke brukes. Og ikke minst bør du rengjøre den med én gang etter bruk. Hvorfor, får du vite her! FOTO: Linn Merete Rognø. Vis mer
Publisert

En god termos sørger for at drikken holder ønsket temperatur, enten varm eller kald. På termosen kan du også ha med mat som suppe eller wienerpølser, eller noen kalde pinne-is med på stranda.

Det er samtidig viktig å rengjøre termosen godt etter bruk, noe som ikke alltid er enkelt, særlig om rester har størkna i termosen. Så hvilken rengjøringsmetode skal du da gå for?

Og er det eventuelt helsefarlig å drikke innholdet i termosen dersom den ikke er blitt vasket godt nok siden forrige bruk?

Slimete termos-bakterier

Henning Sørum, professor og mangeårig bakterieforsker, svarer på det siste spørsmålet først:

- Om det har vært drikke eller mat av god kvalitet i termosen, du har tatt av lokket etter bruk og latt termosen stå og tørke før du fyller på med nytt innhold, så er det ikke veldig risikabelt å bruke termosen igjen selv om den ikke har blitt vasket først, sier Sørum.

Det er fordi bakterier og andre mikroorganismer er avhengige av en viss fuktighet for å vokse og utnytte næringsstoffene i den drikken eller maten som var på termosen, utdyper forskeren.

Men:

- Om det ligger litt fuktige drikke- eller matrester igjen i termosen, og den står i romtemperatur med gjenskrudd lokk over tid, kan mange bakterier vokse godt opp til nivåer som kan gjøre at det neste innholdet du fyller termosen med blir kontaminert. Da blir dette innholdet skjemt om du ikke drikker eller spiser det det innen noen få timer, legger Sørum til.

Under de rette forholdene, kan det i en skitten termos også oppstå en synlig slimet bakterievekst.

- Det er ikke sikkert det er sykdomsfremkallende bakterier, men mange vil reagere på det fordi det kan lukte stramt og råttent, forteller professoren.

Han understreker samtidig at dersom du har brukt termosen til noe annet enn mat, for eksempel jord eller kontaminert vann, bør du være ekstra nøye med grundig rengjøring om du skal bruke den til mat eller drikke senere.

VASK MED EN GANG: - Vask termosen direkte etter bruk, ikke la den bli stående skitten, spesielt ikke hvis det har blitt oppbevart melk på den, sier eksperten. FOTO: NTB
VASK MED EN GANG: - Vask termosen direkte etter bruk, ikke la den bli stående skitten, spesielt ikke hvis det har blitt oppbevart melk på den, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Slik vasker du termosen

Så til spørsmålet om rengjøring: Hvordan kan du vaske termosen skikkelig ren, uten å ødelegge den?

Christian Carlander, product manager hos merkeselskapet F&H Group AS, som blant annet representerer Thermos, har en enkel anbefaling:

- Vask termosen direkte etter bruk, ikke la den bli stående skitten, spesielt ikke hvis det har blitt oppbevart melk på den. Ta alle løse deler på termosen fra hverandre, vask termosen for hånd med vanlig oppvaskmiddel og vann, sier Carlander.

Om termosen er ekstra skitten, har Malin Skaar, leder for Orkla forbrukerservice, et annet tips:

- Fyll termosen med lunkent vann og hell oppi cirka en spiseskje oppvaskpulver eller en halv oppvasktablett. La den stå slik i 30-60 minutter før du heller ut såpevannet. Vask eventuelt med en oppvaskkost og litt zalo hvis det er noe smuss igjen. Skyll godt, sier Skaar.

Noen typer termoser tåler oppvaskmaskin, forteller Carlander. Også da må alle løse deler demonteres før vask, og bruk normal-program, råder han.

Fjerner vond lukt

Men dersom det har satt seg en skikkelig sterk og vond lukt i termosen, eller størkna matrester som er vanskelig å få bort med vanlig vask, finnes det også andre alternative tips som kan være verdt å teste.

Vi kom over to av dem på Expressen.se: vask termosen med eddik og natron.

Slik gjør du:

  • Ha en-to spiseskjeer bakepulver i termosen, hell i varmt vann og la det boble en stund
  • hell deretter ut blandingen og skyll med vann flere ganger
  • la termosen lufttørke før du bruker den igjen

Dersom det lukter ekstra vondt i termosen, kan du i stedet:

  • blande en slump vanlig eddik med varmt vann i termosen og la den stå en stund
  • hell ut blandingen og vask termosen med oppvasksåpe og vann
  • skyller godt la termosen lufttørke

Oppbevaring av termos

For å unngå fuktighet og vond lukt i termosen, er det viktig at den oppbevares riktig når du ikke bruker den, understreker Sørum.

- Før du setter termosen tilbake i kjøkkenskapet, må den være helt tørr etter vask. Termosen bør så oppbevares med lokket av, avslutter han.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer