Ansvarlig turisme:

Slik tar du ferie med god samvittighet

Ekspertene deler sine beste råd!

GOD SAMVITTIGHET PÅ REISE: Der det mange grep du kan ta for å ikke bare skåne, men aktivt hjelpe, miljøet når du er på tur. FOTO: NTB Scanpix
GOD SAMVITTIGHET PÅ REISE: Der det mange grep du kan ta for å ikke bare skåne, men aktivt hjelpe, miljøet når du er på tur. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi elsker å reise – lite slår vel følelsen av å sette seg på flyet for å dra ut i verden og oppleve den – men vi er også opptatt av miljøet og å bevare det.

Dét er et paradoks mange kan kjenne seg igjen i. Reiselivsindustrien og turisme har flere svært positive effekter; for eksempel i form av at det skaper jobber, at mennesker får muligheten til å møtes på tvers av kulturer og lære av hverandre, og at det investeres mer penger i å bevare unike landemerker.Samtidig er det ikke til å stikke under stol at reising i seg selv, og spesielt med fly, er lite miljøvennlig (men heldigvis jobbes det med å finne mer bærekraftige løsninger!).Så, reiseglad og miljøbevisst – går det an å være begge?

LES OGSÅ: Denne posen skåner miljøet for mikroplast

Spør og grav

Svaret avhenger nok av hvem du spør, og det beste hadde kanskje vært å aldri reise lengre distanser enn man kan sykle – men det er ikke realistisk for de fleste. Å redusere antall flyreiser i året derimot, kan mange klare.Men hvis du først skal til en destinasjon som krever andre transportmidler, er det mange grep du kan ta for å ikke bare skåne, men aktivt hjelpe, miljøet. «Ansvarlig turisme» er et begrep alle som reiser bør gjøre seg kjent med.– Det handler om å ta vare på lokalbefolkningen, dyrelivet, naturen, og de ansatte. Det holder ikke å bare resirkulere glass og papir. Så lettvint må det ikke være, sier Gro Anet Holme Brastad til KK.Brastad har jobbet i reiselivsbransjen i over 20 år og er daglig leder i Paradisreiser. Hun anbefaler å «spørre og grave» før du drar på tur; gjør ditt beste for å sikre at du bor på hoteller og drar på utflukter som holder bærekraftig standard.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer