Ansvarlig turisme:

Slik tar du ferie med god samvittighet

Ekspertene deler sine beste råd!

GOD SAMVITTIGHET PÅ REISE: Der det mange grep du kan ta for å ikke bare skåne, men aktivt hjelpe, miljøet når du er på tur. FOTO: NTB Scanpix
GOD SAMVITTIGHET PÅ REISE: Der det mange grep du kan ta for å ikke bare skåne, men aktivt hjelpe, miljøet når du er på tur. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi elsker å reise – lite slår vel følelsen av å sette seg på flyet for å dra ut i verden og oppleve den – men vi er også opptatt av miljøet og å bevare det.

Dét er et paradoks mange kan kjenne seg igjen i.

Reiselivsindustrien og turisme har flere svært positive effekter; for eksempel i form av at det skaper jobber, at mennesker får muligheten til å møtes på tvers av kulturer og lære av hverandre, og at det investeres mer penger i å bevare unike landemerker.

Samtidig er det ikke til å stikke under stol at reising i seg selv, og spesielt med fly, er lite miljøvennlig (men heldigvis jobbes det med å finne mer bærekraftige løsninger!).

Så, reiseglad og miljøbevisst – går det an å være begge?

LES OGSÅ: Denne posen skåner miljøet for mikroplast

GODT REISEVETT: «Ansvarlig turisme» er et begrep alle som reiser bør gjøre seg kjent med. FOTO: Scanpix
GODT REISEVETT: «Ansvarlig turisme» er et begrep alle som reiser bør gjøre seg kjent med. FOTO: Scanpix Vis mer

Spør og grav

Svaret avhenger nok av hvem du spør, og det beste hadde kanskje vært å aldri reise lengre distanser enn man kan sykle – men det er ikke realistisk for de fleste. Å redusere antall flyreiser i året derimot, kan mange klare.

Men hvis du først skal til en destinasjon som krever andre transportmidler, er det mange grep du kan ta for å ikke bare skåne, men aktivt hjelpe, miljøet.

«Ansvarlig turisme» er et begrep alle som reiser bør gjøre seg kjent med.

– Det handler om å ta vare på lokalbefolkningen, dyrelivet, naturen, og de ansatte. Det holder ikke å bare resirkulere glass og papir. Så lettvint må det ikke være, sier Gro Anet Holme Brastad til KK.

Brastad har jobbet i reiselivsbransjen i over 20 år og er daglig leder i Paradisreiser. Hun anbefaler å «spørre og grave» før du drar på tur; gjør ditt beste for å sikre at du bor på hoteller og drar på utflukter som holder bærekraftig standard.

Akkurat som i andre bransjer finnes det miljømerking – blant annet i form av Svanemerket – også innenfor reiselivsindustrien, men Brastad mener det er viktig å ikke stole blindt på dét.

– Det er ikke greit om disse «merkene» bare blir en trend og ikke fører til noen faktisk endring, konstanterer hun.

LES OGSÅ: Hit bør du reise i 2018 ifølge horoskopet ditt

Kritisk til lave priser

Paradisreiser tilbyr blant annet reiser til Seychellene, Maldivene, og Botswana – reisemål som er et godt stykke unna kontorene deres i Drammen.

Hvordan kan turoperatører sikre at samarbeidspartnere på andre siden av jorda faktisk driver ansvarlig?

– Vi besøker, sjekker, og ser med egne øyne hva som gjøres så ofte og godt vi kan. I tillegg har vi nesten ukentlige møter med kollegaer fra hele verden hvor vi kommer med innspill til forbedringer. Når flere står sammen og kommuniserer det samme, så skjer det endringer, sier Brastad, som tydelig brenner for tematikken.

Hun forteller at en rekke hoteller nå har kuttet ut plastflasker (noe som utgjør millioner av plastflasker i året), og at også plastbeholdere til såpe og shampoo etter hvert blir borte. I stedet benyttes beholdere som kan gjenbrukes.

PLASTFRITT: Dette bildet er fra hotellet Six Senses Laamu, en av Paradisreisers samarbeidspartnere, i Maldivene. – Hotellet er plastfritt og det resirkuleres 1500 glassflasker i uken, som de bruker til å lage lamper og andre ting av. Ja til gjenbruk og minst mulig søppel!, sier reiseekspert Gro Anet Holme Brastad.
PLASTFRITT: Dette bildet er fra hotellet Six Senses Laamu, en av Paradisreisers samarbeidspartnere, i Maldivene. – Hotellet er plastfritt og det resirkuleres 1500 glassflasker i uken, som de bruker til å lage lamper og andre ting av. Ja til gjenbruk og minst mulig søppel!, sier reiseekspert Gro Anet Holme Brastad. Vis mer

– Mange av våre hotellpartnere renser og resirkulerer også vann. Det brukes blant annet til å vanne frukt og urter; da har de egen produksjon og kortreist mat. I tillegg blir varer som må handles fortrinnsvis kjøpt lokalt slik at det lokale næringslivet også får goder av utviklingen i sine områder, fortsetter veteranen.

Avslutningsvis bedyrer hun at reisende bør være mer kritiske når det gjelder lave priser.


– Det har gått sport i å presse priser; hvem kan betale minst og få mest? Dét får konsekvenser. Husk at noen i andre enden alltid må betale prisen i form av for eksempel dårlig lønn og arbeidsforhold, og enkle løsninger som skader miljøet. Vi håper reisende i fremtiden kan tenke litt på dette, lyder bønnen fra Brastad.

– Alt ble feil

En annen som er opptatt av å fremme godt «reisevett», er reisejournalist og reiseblogger Mette Solberg Fjeldheim. Hun står bak Reiselykke.com som i fjor ble kåret til Norges beste reiseblogg under Reiselivsmessen i Oslo.

Til KK forteller journalisten om én spesiell hendelse i Kambodsja som fikk henne til å tenke over tematikken.

– På Tonlé Sap-innsjøen møtte jeg barn som tigget etter penger. Jeg hadde lest et oppslag på hotellet vi bodde på om at man ikke burde gi, men når man befinner seg langt ute på en innsjø, blant tydelig fattige og høyst sannsynlig sultne barn som ber om en dollar til familiens middag, føltes det hjerteskjærende å ikke ville gi noe. Hva er vel en dollar når man har råd til å reise så langt?, spør Fjeldheim retorisk før hun fortsetter:

– Det ble en situasjon der jeg følte alt ble feil – å gi eller ikke gi. Etter dette bestemte jeg meg for å sette meg mer inn i problematikken, forklarer reisebloggeren videre.

LES OGSÅ: Slik levde søstrene uten plast i én måned

I dag sitter hun i styret i bistandsorganisasjonen IMPACT Norway, som bringer livsviktige helsetjenester ut til fattige mennesker i vanskelig tilgjengelige områder gjennom mobile konsepter som sykehustog og sykehusbåt.

Blant annet på Tonlé Sap-innsjøen i Kambodsja.

– Jeg har gjort feil før, og jeg kommer helt sikkert til å gjøre feil igjen, men jeg prøver å være bevisst, sier Fjeldheim.

ENGASJERT: Reiseblogger og journalist Mette Solberg Fjeldheim (i midten) sitter i styret i bistandsorganisasjonen IMPACT Norway. Her er hun gjest under det årlige møtet mellom mødre i landsbyen Tonlé Sap i Kambodsja, hvor helse og ernæring står på agendaen. FOTO: Privat/Mette Solberg Fjeldheim
ENGASJERT: Reiseblogger og journalist Mette Solberg Fjeldheim (i midten) sitter i styret i bistandsorganisasjonen IMPACT Norway. Her er hun gjest under det årlige møtet mellom mødre i landsbyen Tonlé Sap i Kambodsja, hvor helse og ernæring står på agendaen. FOTO: Privat/Mette Solberg Fjeldheim Vis mer

Reisebloggerens beste råd

Fjeldheim kan se tilbake på utallige opplevelser og erfaringer etter nesten 20 år med reise, og hun har flere gode tips til deg som vil dra på tur med god samvittighet.

Legg igjen penger lokalt! Spis gjerne flere steder og ikke bare på hotellets egne restauranter. Kjøp lokalproduserte varer med hjem, og støtt lokale kunstnere.

Finn gjerne et overnattingssted som gir tilbake til lokalsamfunnet. Dét kan for eksempel være i form av å støtte lokale entreprenører, som gir bidrag til lese- og skriveopplæring lokalt, eller at det jevnlig doneres til en lokal bistandsorganiasjon.

Om du ønsker å hjelpe fattige og/eller foreldreløse barn: Ikke gi penger selv om de ber om det. Dette kan dessverre være et bidrag til å holde barna hjemme fra skolen, og borte fra lek og moro, samt at foreldre finner det enklere å «tjene» til livets opphold ved å sende barna på tiggerferd enn for eksempel å ta imot lokal hjelp som kanskje krever noe av dem. I enkelte land skal man heller ikke se bort fra muligheten for bakmenn… Finn heller en organisasjon som hjelper foreldreløse barn eller barn fra fattige kår i landet du besøker.

LOKAL MAT: Et av Mette Solberg Fjeldheims beste råd til deg som vil reise ansvarlig, er å sørge for å legge igjen penger lokalt – for eksempel i form av å spise på lokale restauranter og utsalgsboder, og kjøpe lokalproduserte varer med hjem. FOTO: Scanpix
LOKAL MAT: Et av Mette Solberg Fjeldheims beste råd til deg som vil reise ansvarlig, er å sørge for å legge igjen penger lokalt – for eksempel i form av å spise på lokale restauranter og utsalgsboder, og kjøpe lokalproduserte varer med hjem. FOTO: Scanpix Vis mer

Andre gode huskeregler vi i KK kan dele er å alltid ta hensyn til lokale regler, å ikke betale for inngang på steder hvor dyr holdes innesperret (og la vær å ta bilder med dem!), og å be om å få drikken din uten sugerør.

Det er også gunstig å ha med seg en gjenbrukbar flaske på ferie, for eksempel i rustfritt stål, og å bruke kollektivtransport fremfor leiebil. I tillegg bør du unngå flyturer med mellomlandinger hvis det er mulig; utslippet av klimagasser er nemlig størst ved take-off og landing.

Dette er bare en brøkdel av alle tipsene som finnes der ute, så ta deg tid til å gjøre research før neste reise. Du finner garantert flere tiltak, enten de er små eller store, som passer for akkurat deg.

God tur!

LES OGSÅ: Dette er Europas rimeligste matby

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer