Hva Dekker Reiseforsikringen

Slik velger du en god reiseforsikring

- Du bør tenke på hva slags ferie du skal på og være nøye med å sjekke hva forsikringen dekker og ikke dekker, sier forbrukerøkonom.

REISEFORSIKRING: Slik unngår du trøbbel med økonomien ved å velge riktig reiseforsikring.  Foto: Shutterstock / puhhha
REISEFORSIKRING: Slik unngår du trøbbel med økonomien ved å velge riktig reiseforsikring. Foto: Shutterstock / puhhha Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har reiseforsikring på sjekklista før en ferie. Det er viktig å vite at vi får den hjelpen vi trenger dersom vi skulle bli syke eller få noe frastjålet. Men hvordan vet du hvilken som er den beste? (Psst: 4 matvarer du bør være forsiktig med på ferie!)

- Når det gjelder forsikring er helårs forsikring det lureste. Noen velger kun å bestille en forsikring for ferien, men velger du helårs er du jo også sikret dersom du er på farten her hjemme i Norge, sier forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan. 

Hun understreker at det er viktig å lese vilkårene når du skal bestemme deg for hvilken reiseforsikring du velger. Finn ut hva som dekkes og ikke dekkes, og tenk over hvor lenge du skal være borte. 

- Skal du oppholde deg i utlandet i flere måneder i strekk gjelder gjerne ikke den vanlige reiseforsikringen din, og det til tross for at du har en helårs reiseforsikring. Da må du enten oppgradere den reiseforsikringen du har, eller kjøpe en annen forsikring.

LES OGSÅ: Den nye ferietrenden - som er billigere og mer avslappende enn vanlig ferie!

Hva slags ferie skal du på?

Vi reiser på forskjellige ferier, så noen reiseforsikringer kan være bedre enn andre for nettopp deg. Noen av oss reiser på mer risikofylte ferier, som klatreturer og fjellturer, mens andre skal på shopping-turer til europeiske byer

FORSKJELLIGE FERIER: Det kan være lurt å tenke på hva slags ferie du skal på før du velger reiseforsikring.  Foto: Shutterstock / Yulia Grigoryeva
FORSKJELLIGE FERIER: Det kan være lurt å tenke på hva slags ferie du skal på før du velger reiseforsikring. Foto: Shutterstock / Yulia Grigoryeva Vis mer

- Du bør tenke på hva slags ferie du skal på når du velger reiseforsikring, og være nøye med å sjekke hva forsikringen dekker og ikke dekker. For eksempel er det gjerne slik at skader og ulykker knyttet til visse risikofylte aktiviteter ikke dekkes i mange forsikringer. Dette er det viktig å sette seg inn i om du for eksempel skal på en klatreferie, sier Reitan.

- Selv om du drar på shoppingtur til Cannes kan det skje uforutsette hendelser som tannverk og andre ting. 

Det er også viktig å vite at du er sikret mot tyveri. Her kan du se an hvor mye verdi det du tar med deg har. 

- Nå reiser vi med mye utstyr til høy verdi, spesielt gjenstander av teknisk karakter koster mye. Det er lurt å sjekke at forsikringen din dekker det du har med deg før du pakker kofferten, sier Reitan og legger til:

- Du bør også være oppmerksom på at forsikringen gjerne ikke dekker ting som du mister eller ødelegger. Mister du for eksempel fotoapparatet eller mobilen i vannet så får du ikke dette erstattet gjennom forsikringen.

Forskjell på hvor stor erstatningen blir 

Finansrådgiver i DnB, Hanna Folkvord, forklarer at de fleste forsikringsselskaper tilbyr en basis-forsikring, og en best-forsikring. 

- Hvis uhellet først er ute vil både dekningene og hva som dekkes være betydelig bedre med en best-forsikring, sier hun til KK.no 

Hun forteller at flere aviser hvert år kårer beste reiseforsikring, der de måler pris, vilkår og dekninger opp mot hverandre.

- Bruk derfor nettet for å finne ut av hvor du kan få best forsikring til best pris, sier hun. 

LES OGSÅ: Ferie med barn: All Inclusive eller ikke? 

Therese Nielsen Foto: Simen Rudi SpareBank1
Therese Nielsen Foto: Simen Rudi SpareBank1 Vis mer

De aller fleste reiseforsikringer har det samme innholdet. Forskjellen ligger i hvor stor erstatningen blir når du må bruke forsikringen, sier Therese Nielsen. Hun er skadeforebygger i SpareBank1 Forsikring. 

- Dette gjelder for eksempel ved avbestilling av reise, tyveri eller forsinket bagasje, sier hun og fortsetter:

- Dersom du skal på en litt mer «ekstrem» reise – klatre, dykke eller kanskje oppholde deg over 4000 meter, kan det også være begrensninger i forsikringen. Da bør du sjekke med forsikringsselskapet ditt for å være på den sikre siden.

Hun forklarer at en helårs reiseforsikring vil være det beste for en vanlig feriereise, men at du må huske at forsikringen har en begrenset varighet i antall reisedøgn.

- Hvis du planlegger en lengre reise må du kanskje kjøpe noen ekstra døgn i reiseforsikring.

LES OGSÅ: Dette er de mest populære reisemålene i 2017

Her er SpareBank1s beste råd for reise og forsikring: 

1. Reis aldri utenlands uten reiseforsikring. Du må ikke droppe reiseforsikringen for å spare noen kroner på reiseutgiftene. Blir du syk eller skadet på utenlandsferie, kan det få store økonomiske konsekvenser. Selv et uskyldig ankelbrudd kan fort koste deg 100 000 kroner. Og snittet for et vanlig legebesøk er nå oppe i 5000 kroner.

2. Ikke stol blindt på reiseforsikringen på kredittkortet. Mange kredittkortselskap gir deg gratis reiseforsikring hvis halvparten av reisen er betalt med kredittkortet. Men her gjelder det å holde tunga rett i munnen, særlig hvis flybilletter, hotellopphold og øvrige reiseutgifter betales hver for seg eller underveis på turen.

LES OGSÅ: Kredittkort kan beskytte deg mot uheldige hendelser på ferie

3. Ikke kjøp unødvendig avbestillingsforsikring. Når du bestiller reisen, får du ofte tilbud om avbestillingsforsikring fra turoperatøren. Har du en helårs reiseforsikring, har du allerede avbestillingsforsikring, og trenger ikke dette i tillegg. Sjekk også om du har reiseforsikring fra før, for eksempel gjennom jobben.

4. Skal du være borte mer 45 dager, må du utvide reiseforsikringen. Helårs reiseforsikring betyr at du er forsikret på reiser året rundt – ikke at reisen kan vare i ett år. De fleste helårs reiseforsikringer dekker reiser som varer inntil 45 dager.

5. Pass på vesken: Reiseforsikringen dekker ikke alt. Du får for eksempel ikke erstatning hvis du har mistet mobilen eller latt veska ligge ubevoktet når du bader.

6. Blir du syk før du reiser? Ta kontakt med forsikringsselskapet for råd om hvilke begrensninger som kan gjelder for deg.

LES OGSÅ: Nordmenn er livredde for magesykdom i ferien

Kilde: SpareBank1

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer