ALICANTE GUIDE: Alicante er strand og storbyliv i vakker harmoni! Foto: NTB SCANPIX og Mari Bareksten/Magasinet Reiselyst
ALICANTE GUIDE: Alicante er strand og storbyliv i vakker harmoni! Foto: NTB SCANPIX og Mari Bareksten/Magasinet Reiselyst Vis mer

Alicante guide:

Smaken av Costa Blanca

Med fristende tapas, et yrende matmarked og gode restauranter er Alicante blitt en av Spanias mest smakfulle storbyer.

Alicante er strand og storbyliv i vakker harmoni. Her er lange og brede sandstrender med vaiende palmer - samt shoppinggater og solrike havnepromenader. Mens mange ser på Alicante som en inngangsport til badebyene på Costa Blanca-kysten, er den også et nydelig reisemål i seg selv. Særlig om du er glad i god mat.

- Nå håper jeg dere er sultne, sier matguide Alberto Martinez (34) og ønsker velkommen til guidet tapastur. Første stopp er matmarkedet Mercado Central, som har holt det gående siden begynnelsen av 1900-tallet.

image: Smaken av Costa Blanca

Her finner du alt fra oliven til mandelsøtsaken turron til byens beste sushi.

- Markedet er en fin innføring i byen tapastradisjoner, sier Alberto, og tar oss med bort til en slakter.

Store, vellagrede skinker omkranser disken, der lokal ost står på utstilling.

- Dette har dere kanskje ikke sett før, sier guiden og viser fram noe som ligner på en kjøttbit.

LES OGSÅ: Med flotte landeveier, idylliske badestrender, vingårder og koselige bondegårdshotell er Sicilia som skapt for sykkelferie

image: Smaken av Costa Blanca

- Dette er mojama - tørket og saltet tunfisk - en lokal spesialitet dere skal få smake på vårt neste stopp, sier guiden.

Han viser vei til den bitte lille og sjarmerende tapasrestauranten Bar Guillermo. Den lokale spesialiteten blir kalt «havets spekeskinke» og er en eksklusiv råvare. Vi får også servert en russisk potetsalat, som har vært tapasbarens signaturrett i over 60 år.

Den gastronomiske rundturen fortsetter videre til byens beste tapasrestauranter, der vi får smake på alt fra vaktelegg og saftig biff til blekksprut. Rettene inntas alltid på barkrakker. Og nettopp denne uformelle stemningen er nøkkelen til gode matopplevelser i Alicante.

- Finn en barstol i en liten tapasbar. Dropp restauranter med vanlige bord, råder Alberto.

Det er også sånn mesterkokkene Ferran Adrià og Joël Robuchon spiser når de besøker stradnbyen, og aller helst på barkrakkene til yndlingsrestauranten Nou Manolin.

- Ferran Adrià har sagt at Alicante er en av de beste stedene for å spise tapas i Spania, siden de har en god miks av ingredienser både fra havet og fra fjellene, sier Alberto.

LES OGSÅ: Er budsjettet trangt? Slik gjør du ferien billigst mulig

image: Smaken av Costa Blanca

Gastronomien i Alicante er også formet av historien. De første til å bosette seg i området rundt Alicante var iberiske stammer for rundt 7000 år siden. Siden har området vært bebodd av både fønikere, grekere og kartagere og romere, som alle har hatt sitt preg på byen.

Alicante blomstret spesielt etter at jernbanen ble bygget i 1858. Den knyttet havnebyen og kysten til de store innlandsbyene. Dette har gjort Alicante til en smeltedigel, og en fin måte å føle på den gamle stemningen er å vandre gjennom nabolaget Santa Cruz og videre opp til slottet Santa Bárbara for å se på solnedgangen.

image: Smaken av Costa Blanca

Et godt tips er å ta med en flaske vin, som kan nytes å toppen etter den bratte turen til fots eller med heis opp til toppen. Derfra har du utsikt over hele den vakre havnebyen.

- Byen blir virkelig vakker i det gylne lyset, sier Daniel De La Fuente (29).

Han sitter på muren og nyter de siste solstrålene med en is, sammen med kameraten Louis (25). Steinfortet som ruver på toppen av Benacantil, ble bygget på slutten av 800-tallet og har gitt byen strategiske foredeler.

LES OGSÅ: På disse greske øyperlene får du garantert feriefølelsen!

Det er også gjort arkeologiske funn fra bronsealderen og romertiden her. Alt dette og mer kan du lære om på museet MUSA, som ligger på toppen av festningen.

Lyst på mer moderne kunst? Alicante har også et nyrenovert og spennende moderne museum. MACA, som ligger i gamlebyen foran basilikaen Santa Maria, stiller ut verker fra kjente spanske kunstnere som Pablo Picasso og Alicanta-skulptøren Eusebio Sempere - helt gratis.

Og sist, men ikke minst: strendene. Bystranden i Alicante er bred og fin, men det kan bli trangt om plassen i sommermånedene. Tar du trikken ut til Playa San Juan, er det mye bedre plass, og langs strandpromenaden er det flere steder å nyte en lang og god lunsj.

image: Smaken av Costa Blanca

I solveggen til restaurant Casa Julio sitter Carlos da Silva (55) og Cathrine Pereira (51) og spiser blåskjell og drikker vin.

- Det beste med Alicante er været, sier paret som selv bor i gamlebyen.

- Og maten da, selvfølgelig. Vi elsker å spise fersk sjømat på stranden til lunsj og dra inn i gamlebyen for å spise tapas om kvelden, legger Carlos til.

Costa Blancas mathovedstad leverer altså både på stranden og på en barstol.

LES OGSÅ: Sent ute med å planlegge ferien? Sjekk ut Mallorcas svar på Soho

image: Smaken av Costa Blanca