Reise: Svalbard

Som en annen planet

Mens vi drømmer om utenlandsferie, må vi ikke glemme hva som finnes innenfor landets grenser! Svalbard er et av verdens mest eksotiske reisemål.

MAGISK LYS: Nordlysets forheksede dans på himmelen er vinterens vakreste forestilling. Foto: Runar Larsen
MAGISK LYS: Nordlysets forheksede dans på himmelen er vinterens vakreste forestilling. Foto: Runar Larsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Den arktiske øygruppa er stedet for mektige naturopplevelser på sporet av polarheltene. Men Svalbard har også en lunere og mer behagelig side.

Eventyret begynner allerede før landing. Innenriksflyet fra Tromsø tar i underkant av to timer, men det føles som å reise til en annen planet. Fra vindusplass 3000 meter over havet, framstår Svalbard som en egen verden av is. Så skimter vi øygruppens største bosetting: Longyearbyen er en trygg havn midt i arktisk villmark, og en urban oase 78 grader nord. Nordlys og isgrotter. Scootersafari og hundekjøring. Kullindustri og fangsthistorie. Spennende dyreliv og lokale smaker. Velkommen til Norges aller mest eksotiske reisemål!

Isbjørnens rike

Isbjørnen som troner over bagasjebåndet inne i den lille ankomstterminalen, setter stemningen. Det samme gjør advarslene: Dette er isbjørnens rike, så det gjelder å ta nødvendige forholdsregler. Selv om det er flere isbjørner enn mennesker her ute på øygruppen like sør for Nordpolen, er det slett ikke sikkert at du får øye på «Kongen av Arktis». Det er for ordens skyld forbudt å oppsøke de digre, ville dyrene, så noen form for isbjørnsafari finnes ikke. Her er det tilfeldighetene som råder, men det er utvilsomt en stor opplevelse å se bamsen på trygg avstand. En lokalkjent og bevæpnet guide er like essensielt om du skal på en liten topptur som på lange ekspedisjoner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.