Telt

Sove ute? 6 ekspert-tips til deg som er frysepinn!

Slik blir du en kløpper på å sove under åpen himmel, i telt eller hengekøye.

TELT: Friluftsentusiast Bodil Dorothea Gilje elsker å sove under åpen himmel sammen med hunden Ronja - og hun foretrekker skogen, der det er godt med trær. FOTO: Privat
TELT: Friluftsentusiast Bodil Dorothea Gilje elsker å sove under åpen himmel sammen med hunden Ronja - og hun foretrekker skogen, der det er godt med trær. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Det siste året har stadig flere av oss gått til anskaffelse av sovepose, telt, hengekøye og liggeunderlag - ettersom korona-pandemien har tvunget oss til å holde oss hjemme i Norge og ta i bruk nærmiljøet.

Dette har på sin side gjort at vi endelig har fått øynene opp for lokalmiljøet vårt, og turer til skog og mark i umiddelbar nærhet er blitt en hit. Denne sommeren blir vi også nødt til å utnytte det vakre landet vårt, og heldige er vi som har en storslått natur som andre bare kan drømme om.

PARADIS: Naturen kan by på de mest fantastiske teltplasser. Her har Marius funnet sin, ved padleparadiset Fjorda på Hadeland. FOTO: Marius Nergård Pettersen
PARADIS: Naturen kan by på de mest fantastiske teltplasser. Her har Marius funnet sin, ved padleparadiset Fjorda på Hadeland. FOTO: Marius Nergård Pettersen Vis mer

Med det riktige utstyret og de riktige triksene i pannebrasken kan vi få noen helt fantastiske naturopplevelser - for ikke å snakke om minner. Tenk når vi skal fortelle barnebarna om hva vi gjorde under pandemien, og vi kan si at vi dro ut og nøt skogens lune ro!

- Å sove ute er også stjerner, sjelero, frisk luft og stillhet

I vår slapp fotograf, forfatter og friluftsentusiast Marius Nergård Pettersen boken Sove ute - Håndbok for netter i sovepose. Her får man en solid og grundig innføring i alt fra planlegging og pakking, kunsten å henge i hengekøye og telte i telt, til hvilke liggeunderlag som funker best.

«Å sove ute. Noen hater det. Det er mygg og regn, røtter og stein under liggeunderlaget. Det er kaldt, vått, mørkt og skummelt. Men du. Du elsker det. I alle fall etter å ha lest denne boka. Eller. Nå overdriver jeg. Det er ikke sikkert du elsker det. Men jeg skal prøve å få deg dit. Til dit hvor du nesten ikke kan tenke deg noe bedre enn å overnatte i telt, under en duk eller åpen himmel. For å sove ute er også stjerner, sjelero, frisk luft og stillhet. Det er en ren og enkel form for naturopplevelse. En måte å bli kjent med seg selv på, og en mulighet til å knytte nære vennskap. Å sove ute er rett og slett utrolig fint», skriver Marius i forordet i boken.

FAMILIEUTFLUKT: Å dra på overnatting ute i skogen kan være en morsom og givende aktivitet for hele familien. FOTO: Marius Nergård Pettersen
FAMILIEUTFLUKT: Å dra på overnatting ute i skogen kan være en morsom og givende aktivitet for hele familien. FOTO: Marius Nergård Pettersen Vis mer

Marius har også satt opp en liste over ting man IKKE skal gjøre når man er ute på tur, for da blir opplevelsen alt annet enn bra. Denne listen kan være verdt å notere seg med det samme.

NATURLIG LY: Å sove ute trenger ikke å bety telt eller hengekøye - friluftsekspert Marius tipser i håndboken sin om at man kan fint kan bruke steinhellere som soveplass. Her fra Drammensmarka. FOTO: Marius Nergård Pettersen
NATURLIG LY: Å sove ute trenger ikke å bety telt eller hengekøye - friluftsekspert Marius tipser i håndboken sin om at man kan fint kan bruke steinhellere som soveplass. Her fra Drammensmarka. FOTO: Marius Nergård Pettersen Vis mer

I tillegg til å la oss inspirere av Sove ute-håndboken til Marius Nergård Pettersen, har vi også hørt med flere friluftseksperter om hva deres aller beste råd for utendørssoving er - og alle påpeker at det absolutt beste rådet en kan følge, er rett og slett å senke ambisjonene, og bare komme seg ut.

Bodil Dorothea Gilje:

  • Kvinnen bak den populære Instagram-kontoen @bodildall
  • Kåret til Årets turjente i 2017
  • Blogger fra turer gjennom Turjenter.no

- Har du lite erfaring med å være ute i naturen – spesielt over natta, er mitt beste tips å bare prøve seg frem. De færreste jeg kjenner, inklusiv meg selv, har fått det til med én gang. Det tar tid å bygge seg opp erfaring, mestring og kunnskap, sier Bodil til KK.

Hun minnes sin aller første telttur med eget telt, sammen med en venninne, da hun nesten ikke sov noen ting.

VAKRE OMGIVELSER: Det er lite som slår å sovne til en slik utsikt, for ikke å snakke om å våkne opp til slike omgivelser. Her sitter friluftsentusiast Bodil Dorothea Gilje og ser på utsikten over Stølsheimen. FOTO: Privat
VAKRE OMGIVELSER: Det er lite som slår å sovne til en slik utsikt, for ikke å snakke om å våkne opp til slike omgivelser. Her sitter friluftsentusiast Bodil Dorothea Gilje og ser på utsikten over Stølsheimen. FOTO: Privat Vis mer

- Vi hadde for tynne liggeunderlag (skumgummi er ikke godt å sove på), for tynne soveposer og vi lå i nedoverbakke. Og jeg prøvde å tenne på gassbrenneren opp ned – gassen blåste rett ned i fjellet. Men vi var fulle av mestring og pågangsmot, og i løpet av det neste året hadde vi fått en helt annen kompetanse, sier hun og ler.

Det er dermed håp for alle!

Mange lar seg rive med, og må ha alt av utstyr med én gang. Det mener Bodil at ikke er nødvendig, og tipser om at det er lurt å låne, leie og kjøpe brukt, til man vet hva man trenger. Man trenger heller ikke dra langveis for å få til en fin tur.

- Det er helt greit å dra på overnattingstur i nærskogen like ved huset (hvis du er så heldig å bo nærme marka). Det er også helt innafor å ta med niste og termos. Den gassbrenneren kan du finne ut av senere!

De to måtene flest sverger til, når det er snakk om å sove ute, er telt eller hengekøye. Sistnevnte sovemetode er blitt svært populært de siste årene. For Bodil er det «ja, takk, begge deler!», når det kommer til hengekøye eller telt.

- Ofte har jeg med meg en liten hengekøye på telttur, som jeg kan slappe av i på dagtid. Eller ta natt nummer to i hengekøya. Fordelen med hengekøye er at det er utrolig enkelt, og koster mindre enn et telt.

Man trenger kun to trær – ikke en stor, tørr flate.

- Ulempen er at du ikke har et rom du kan gjemme alle tingene dine i, eller en hule å krype inn i hvis det blir dårlig vær. Men du kan ta med en tarp, og på den måten får en tørr og fin camp rundt hengekøya også, forklarer Bodil.

Selv sover Bodil i både telt og hengekøye hele året, og hun synes at begge deler har sine fordeler.

- Men for nybegynnere er det nok lavere terskel å starte med innkjøp av hengekøye, og kanskje lettere å få med seg andre venner på tur.

Slik finner du varmen i hengekøya og teltet

- Noen har problemer med å finne varmen i en hengekøye, og får rett og slett ikke sove, fordi det er for kaldt. Hva er dine beste tips til en god natt i hengekøya?

- Det essensielle for å få en god natts søvn i hengekøya er å ha godt nok liggeunderlag. Når du ligger i hengekøye sirkulerer det kald luft under deg hele natten, og soveposen klemmer du flat under deg. For å kunne holde varmen er du avhengig av å ha et lag med luft under deg som kroppsvarmen din kan varme opp.

Bodil bruker det oppblåsbare liggeunderlaget kun halvfullt med luft, så det ligger bedre i køya, samt et reinskinn.

- Reinskinnet kan byttes ut med et ullpledd, og er strengt tatt ikke nødvendig midt på sommeren. Ellers er det, som vanlig, en god sovepose. Et tips er å bruke vannflaske som varmeflaske, eller ta med en god gammeldags varmeflaske du kan ha i soveposen.

- Hvordan holder man varmen i et telt da?

- I telt er prinsippet det samme – husk å isolere godt fra bakken, den er kald. Prøv å finne en liggeplass som er så flat som mulig, og unngå myr og groper der det kan samle seg vann. Tenk på vindretning når du setter opp teltet, og sjekk på værmeldingen om vinden skal snu.

MATLAGING: Bodil og hunden Ronja mekker kanelsnurrer under åpen himmel. FOTO: Privat
MATLAGING: Bodil og hunden Ronja mekker kanelsnurrer under åpen himmel. FOTO: Privat Vis mer

Har du bare én inngang på teltet, anbefaler hun å ha den på lesiden.

- Og jeg snakker av egen erfaring – ikke sett opp teltet på kanten av et stup når det er orkan i kastene. Da kan utsikt være det samme!

Når Bodil skal ut på tur ender hun som oftest opp i skogen, i nærheten av tregrensen.

- Jeg trives veldig godt i skogen. Nok trær til at jeg kan fyre bål og samtidig gjemme meg litt. Men luftig nok til at jeg har utsikt og oversikt. Og langt fra sti og kjente teltplasser. Jeg kan bruke timesvis på kartet på Ut.no, og lete etter nye områder, flotte utsiktsplasser, traktorveier uten bom, steder jeg aldri har hørt om. Det er disse plassene jeg har blitt mest glad i, og stadig drar tilbake til. Og de holder jeg hemmelig, sier hun med et lurt smil.

På Instagram-kontoen sin har Bodil også fått mye skryt for de herlige tur-rettene hun disker opp med under åpen himmel. Det er veldig sjelden at hun spiser frysetørka mat på tur.

- Som regel lager jeg pannekaker, scones, rundstykker, arme riddere, havregryn med frukt, toast eller egg og bacon til frokost. Til middag spiser jeg tortillapizza, pai, pasta, pestosnurrer, bakt potet, suppe, gryterett eller taco. Og kanelsnurrer til dessert. Alt blir laget mens jeg er på tur – da har jeg jo ingenting annet å gjøre, og kan fint bruke tid på matlaging.

Sjekk ut oppskrift på de herlige kanelsnurrene her:

Helene Vågsvoll og Gunhild Gaara:

  • To turentusiaster som inspirerer via Instagram-kontoene @helenevaagsvoll og @ggaara
  • Sammen blogger de fra turer gjennom Turjenter.no

- Hvilke råd vil dere gi til de som kanskje har litt vanskeligheter med å komme seg ut på tur?

- Ikke fokuser på antall kilometer og høye topper. Start med å sette opp teltet eller hengekøya i hagen, om det er det som skal til for at du kommer i gang! Bli kjent med utstyret, og finn ut hva som er viktig å ha med for at du skal kose deg på tur og sove godt, sier Gunhild til KK.

TURJENTER: To glade damer på Ryten i Lofoten sommer 2019. Gunhild (t.v.) og Helene har vært på mange overnattingsturer sammen. FOTO: Privat
TURJENTER: To glade damer på Ryten i Lofoten sommer 2019. Gunhild (t.v.) og Helene har vært på mange overnattingsturer sammen. FOTO: Privat Vis mer

Sammen har venninnene Helene og Gunhild vært på utallige overnattingsturer - fra Lofoten i nord, til Telemark i sør. Og etter de mange turene har de laget seg en solid sjekkliste over det man burde ha med i sekken.

- Hva synes dere er best å sove i, telt eller hengekøye?

- Jeg har et veldig godt sovehjerte og får sove nesten hvor som helst. Men dersom jeg må velge hadde jeg valgt hengekøye! sier Helene og ler.

For Gunhild handler det om lengden på turen - og ikke minst hvilket vær som er meldt.

- Hengekøye er helt genialt fordi den tar så liten plass, og kan henges opp overalt hvor det er trær. Ellers kommer det litt an på turen og været. Er det en kort tur i fint vær sverger jeg til hengekøye. Skal jeg på lengre tur, i usikkert vær, er det kjekt med telt.

De har begge to sine metoder for å finne varmen - og holde på den - når de skal sove utendørs.

- Mange synes det kan være ubehagelig å sove i hengekøye fordi man blir liggende med krum rygg i en slags banan-form. Men her har jeg løsningen: Strammer du hengekøya opp så mye at det nesten ser litt for mye ut - da er du der. Putt oppi liggeunderlaget og vips så har du en nesten rett soveplass. Litt krum vil det bli, men jeg sover gjerne på siden og da sover veldig godt, tipser Helene.

Gunhild har også et genialt gensertips for mer behagelig komfort i køya.

- I tillegg til å stramme køya godt legger jeg en genser under knærne, så de får en liten bøy. Et godt liggeunderlag er viktig, både for å ligge komfortabelt, men også fordi det isolerer mot kulde. Fryser du lett er det helt genialt med varmeflaske. Hvis jeg sliter med å få sove pleier jeg å sette på en podkast, da sovner jeg fort.

- Har dere noen hemmelige favorittspotter dere kan dele med oss?

- Hemmelige spotter kan jo ikke avsløres! Men det er veldig fint på Vettakollen dersom man går litt innover selve toppen. Sett opp camp på østsiden, og spis kveldsmat på vestsiden. Her får du både solnedgang og soloppgang med nydelig utsikt over Oslo begge veier, forklarer Helene.

- Jeg liker aller best å sette opp campen ved et vann. Både fordi du da har - naturlig nok - tilgang på vann, og fordi det er så fint å se på og våkne til. Har du vann, har du alltid fin utsikt! konkluderer Gunhild.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer