Reykjavik

Spis og drikk i Reykjavik

I verdens nordligste hovedstad finner du både en Michelin-restaurant og en verdensberømt pølsebod.

REYKJAVIK: Hva med å ta en litt annerledes sommerferie og besøke Reykjavik? FOTO: Ragnar Th. Sigurdsson, Hákon Davíð Björnsson og Heidi Røsok-Dahl
REYKJAVIK: Hva med å ta en litt annerledes sommerferie og besøke Reykjavik? FOTO: Ragnar Th. Sigurdsson, Hákon Davíð Björnsson og Heidi Røsok-Dahl Vis mer
Publisert

TIL FOTS

Reykjavik er ingen stor by, og du kan lett rusle fra den ene til den andre enden av byen. Legg turen til den gamle havna og Bryggjan Brugghús (lokalbrygget øl og bistro) og Mathallen Grandi, eller dra på sjokoladeomvisning på Ohmnom ytterst på brygga. Herfra kan du også dra på ulike ekspedisjoner med båt, som hvalsafari eller nordlysjakt. Gå videre til kulturhuset Harpa før du tar en svipp innom «tjernet» – Tjörnin – og går forbi Alltinget (Alþingi) på veien. Legg deretter turen videre gjennom sentrum og handlegatene opp til Hallgrimskirkja. Gode tips kan du få på visitreykjavik.is.

TIL TOPPS

Et fint overblikk over byen får du fra toppen av det monumentale landemerket Hallgrimskirkja. Den modernistiske betongkirken er en av de mest besøkte turistattraksjonene på Island. For en liten sum (for tiden ISK 1000 – drøye 70 NOK) kan du ta heisen opp i klokketårnet. Utsikten i alle retninger er spektakulær. Etter kirketid er Hlemmur Mathöll en kort gåtur unna, dersom du er klar for noe å spise eller drikke. Et annet godt sted for en «topptur» er kulturhuset Harpa, spis gjerne i restauranten i toppetasjen. Flere hoteller har også bar på toppen, for eksempel på Sky Hotell.

Spis og drikk i Reykjavik

GOURMET

Reykjavik-området har et vell av restauranter med mat fra hele verden, og nyåpninger (og stengninger) foregår relativt ofte. Gourmetsteder som Dill med Michelin-stjerne (bildet) satser tungt på lokale råvarer, og er vel verdt et besøk. Bord må bookes en måned før. Reykjavik har også fått to mathaller, Grandi Mathöll og Hlemmur Mathöll. Her kan du prøve mat fra hele verden. Vær obs på at spesialiteter som hákarl (fermentert hai) og lundefugl står på mange menyer rundt i sentrum, og rettene er omdiskuterte på grunn av debatter om utnytting av truede bestander.

Spis og drikk i Reykjavik

EKSPERTTIPSET

Island har flere sesongbetonte mattradisjoner, som Þorrablót – en midtvinterfestival (til ære for guden Thor) – der det i norrøn tid ble ofret til gudene, altså bloting. Man møtes, synger og spiser maten som de i gamle dager måtte tilberede slik for å overleve. – Det er testikler, smalahove, råtten hai, råtten sauemage og masse sylte, forteller Atli Már Yngvason, kjøkkensjef på Katla i Oslo.

Spis og drikk i Reykjavik

GÅ IKKE GLIPP AV

Harpa byr på kulturelle høydepunkter, og er fast tilholdssted for både symfoniorkester, opera og storband. Her er det konserter og forestillinger med alt fra verdensberømte artister til lokale stjerner. Det er verdt å sjekke kalenderen på harpa.is for å se hva som skjer. Omvisning kan du også få. Standup-showet «How to become icelandic in 60 minutes» byr på latterbrøl og går jevnlig i hele 2019. Sjekk info på en.harpa.is.

Spis og drikk i Reykjavik

UT PÅ BYEN

Reykjavik er god på uteliv (Djammið, som det å gå ut heter på islandsk). Her er det alt fra tradisjonsrike Kaffibarrinn til moderne designbarer som på The Canopy Hotel by Hilton. Slippbarrin har gode cocktailer, Mikkeller and Friends har mer enn 20 øl på fat, Kex Hostel har en hipp bar med stort utvalg av drikke og barsnacks, og på Kaldi bar kan du nyte ufiltrert mikrobrygg.

Spis og drikk i Reykjavik

TA ET KURS

Vil du lære å lage islandske spesialiteter? Et kurs hos Salt Eldhus kan i så fall være en fin måte å tilbringe timene fram til lunsj eller middag. Maten fortæres til slutt. En annen mulighet er å prøve seg på å lage Slátur, tradisjonell islandsk mat som blodpudding (blóðmör) og leverpølse (lifrarpylsa), tilgjengelig hos Viator. Book på salteldhus.is/en eller viator.com.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer