Video

Stjernefotograf Terry O'Neill: Avslører «hemmeligheten»​​ bak legendarisk Brigitte Bardot-bilde

- Det var rett og slett litt flaks.

Publisert
Sist oppdatert

David Bowie, Sean Connery, dronning Elisabeth, Frank Sinatra, Nelson Mandela, Audrey Hepburn, Kate Moss, The Beatles, Brigitte Bardot, The Rolling Stones, Liz Taylor...

Listen er lengre enn den kinesiske mur, og Terry O'Neill er mannen som har tatt bilder av dem ALLE.

SE VIDEO I TOPPEN AV SAKEN + TRYKK REFRESH HVIS VIDEO IKKE KOMMER OPP - SE FLERE BILDER LENGER NEDE!

Det er ikke hver dag du får muligheten til å møte et kunsternisk ikon, en såkalt «legendefotograf», som er venn med flere av tidenes største Hollywoodskuespillere, popstjerner, politiske profiler, rockere og kunstnere, og som ikke minst har tatt noen av verdens mest berømte, omtalte og mest solgte (pluss antagelig dyreste!) kjendisbilder.

UTSTILLING I OSLO: Terry ONeill er aktuell med utstillingen Icons på galleri Fineart i Oslo fra 21. januar til 2. februar.  Foto: Per Ervland
UTSTILLING I OSLO: Terry ONeill er aktuell med utstillingen Icons på galleri Fineart i Oslo fra 21. januar til 2. februar. Foto: Per Ervland Vis mer

Mr. O'Neill har til og med vært gift med Oscar-vinner Faye Dunaway, så fotografkollega Per Ervland og undertegnede var en smule starstruck torsdag formiddagen, da vi kom hutrende inn på galleri Fineart på Tjuvholmen i Oslo - hvor O'Neill presenterer og selger en rekke av sine bilder de kommende ukene.

O'Neill, en supertrivelig britisk kar på 77 år, møter oss med et stort smil og en avslappet ydmykhet og profesjonalitet som kun mennesker som er vant til å omgås virkelig STORE stjerner kan ha. 

 - Jeg har aldri vært starstruck jeg, er noe av det første han sier, smilende. 

Jaha ja, ok, nei vel...

Ikke en gang da du møtte Frank Sinatra? Nelson Mandela? Hva med David Bowie?

MED BOWIE: David Bowie, som døde i forrige uke, ble avbildet av O'Neill i forbindelse med utgivelsen av albumet Diamond Dogs i 1974.  Foto: Terry O'Neill / Iconic Images
MED BOWIE: David Bowie, som døde i forrige uke, ble avbildet av O'Neill i forbindelse med utgivelsen av albumet Diamond Dogs i 1974. Foto: Terry O'Neill / Iconic Images Vis mer

- Nei, altså, alle jeg har møtt har bare vært utrolig hyggelige mennesker. Jeg hørte jo av og til at noen var kjent for å vanskelige, men jeg opplevde aldri noe trøbbel med dem. Jeg har kun hatt positive opplevelser og likt menneskene jeg har møtt og tatt bilder av.

- Bowie, for eksempel, var en skikkelig gentleman. En helt fantastisk fyr å jobbe med. Jeg likte ikke stemmen hans, men jeg beundret hjernen hans og kreativiteten. Det var alltid en ære å få jobbe med ham.

Et av de mest kjente bildene O'Neill har tatt av nå avdøde Bowie, er blant portrettene som er del av utstillingen  «Icons», som vises fra 21. januar til 2. februar. 90 bilder som spenner fra hele hans karriere som fotograf fra 60-tallet og frem til i dag, med en prislapp på fra 25.000-500.000 kroner pryder veggene. Og det er ikke STORE navn å skue. 

Jeg stopper opp ved dronning Elisabeth. Herr-e-gud.

Var du nervøs da, eller?

- Haha, ok, akkurat dét var litt skummelt. Du blir jo spurt om å ta bildene mange måneder i forveien, så jeg gikk og tenkte mye på hva som kunne gå galt helt frem til dagen jeg stod der med kamera, kjempenervøs. Men så viste hun seg bare å være verdens mest fantastiske, avslappede dame. Hun er så utrolig vant til å bli tatt bilder av og får deg til å slappe helt av. En kjempeflott dame, forteller han. 

Og det er ikke bare dronning-bildet vi stopper opp ved. Blant O'Neills favorittbilder (han vil egentlig ikke si at han har «en favoritt»), er et av Frank Sinatra med livvaktene sine, Brigitte Bardot med vinden i håret og Audrey Hepburn. Vakre, vakre Audrey Hepburn.

- Audrey var bare helt fantastisk. Det finnes ikke stjerner som henne og Brigitte (Bardot) lenger. Det var helt annerledes før.

O'Neill sluttet med fotografering for en del år siden, og jobber nå mest med utstillingene sine - som han holder over hele verden. og ifølge 77-åringen er det én klar grunn til det. Det finnes nemlig ikke en eneste stjerne han drømmer om å ta bilde av lenger.

- Jeg har sluttet helt å ta bilder, og det er fordi det er ingen jeg vil ta bilder av lenger, humrer han. - Helt sant! 

- Det handler bare om selfies i dag. Hun der Rihanna tar så masse sånne. De tar sine egne bilder. Jeg vet egentlig ikke helt hva jeg skulle sagt til en ung fotograf i dag . Bare «fortsett å ta bilder» kanskje?

TATT BILDER SIDEN 60-TALLET: Terry startet sin karriere som jazzmusiker, og sier at det er mye tilfeldigheter som har ført ham dit han er i dag. Bildene hans er blant verdens mest berømte, og selges for hundre tusener av kroner på auksjoner verden rundt.  Foto: Per Ervland
TATT BILDER SIDEN 60-TALLET: Terry startet sin karriere som jazzmusiker, og sier at det er mye tilfeldigheter som har ført ham dit han er i dag. Bildene hans er blant verdens mest berømte, og selges for hundre tusener av kroner på auksjoner verden rundt. Foto: Per Ervland Vis mer

- Haha, ja, det er mitt beste råd - fortsett å ta bilder!

Mer info om utsillingen og priser finner du på Fineart.no. 

Fakta Terry O'Neill:
Da han var 14 år gammel sluttet han på skolen for å bli jazztrommeslager. Kun tilfeldigheter gjorde at han istedet ble fotograf. En dag fikk han se innenriksminister Rab Butler sovende på en flyplass, og tok bilde av han. Bildet ble neste dag førstesideoppslag i Sunday Dispatch. Dette ble startskuddet på en lang og fremgangsrik fotokarriere. O’Neill skilte seg ut med sine naturlige og spontane bilder, og ble raskt populær. Hans bilder ble publisert i magasiner som Look, Life, Vogue, Paris Match og Rolling Stone.

Vennskapet med stjerner som Richard Burton og Michael Caine gjorde det mulig for han å føre forskjellige mennesker sammen for fotografiske møter. 

På 80-tallet fotograferte  O’Neill mer og mer for Hollywood. Ekteskapet med Faye Dunaway bidro til hans internasjonale fremgang. Gjennom årene har han fotografert mange store navn som Brigitte Bardot, Frank Sinatra, David Bowie, Andrey Hepburn, Clint Eastwood, Sean Connery, Paul Newman, Elvis Presley, The Rolling Stones, U2 og The Beatles.

Gjennom sin karriere på over 60 år har hans fotografier blitt kjøpt inn av flere av verdens største gallerier og viktige private samlinger. De siste årene har også flere av hans ikoniske fotografier blitt solgt for rekordsummer hos de store auksjonshusene. Se noen av bildene fra Icons-ustillingen her: 

Tekst: Adéle Cappelen Blystad.

Til info: Fineart.no er et heleid datterselskap av Aller Media AS - som også eier KK.no.

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer