Norgesferie:

Storbyferie i Norge? Her er tips fra 5 lokale eksperter!

Hvem trenger New York, Tokyo, Paris, London og København, når vi har Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger og Tromsø?

STORBY I NORGE: Vårt langstrakte land har så uendelig mye å by på, at det bare er fantasien som kan sette en stopper for alt vi kan oppleve. Her fra Barcode i hovedstaden Oslo. FOTO: NTB scanpix
STORBY I NORGE: Vårt langstrakte land har så uendelig mye å by på, at det bare er fantasien som kan sette en stopper for alt vi kan oppleve. Her fra Barcode i hovedstaden Oslo. FOTO: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

OSLO - tipsene er gitt av Oslo-gutten Lasse Engeland (35). Han er født og oppvokst på Romsås, har bodd på Skøyen, St. Hanshaugen og Årvoll, og bor i dag på Bislett.

OSLO: Lasse Engeland er født og oppvokst i hovedstaden, og sitter på masse Oslo-kunnskap! FOTO: Privat
OSLO: Lasse Engeland er født og oppvokst i hovedstaden, og sitter på masse Oslo-kunnskap! FOTO: Privat Vis mer

- Start dagen med en deilig lunsj på Kolonihagen på Frogner. Stopp for en kaffe på Supreme Roastworks på Grünerløkka, Java på St. Hanshaugen eller Fuglen i Gamlebyen.

Dersom du er i Oslo for shopping, og kanskje har tatt med deg typen, broren din eller kompisen med på storbyferien, anbefaler Lasse deg å ta turen innom Dapper på Grünerløkka for litt shopping og en kaffe.

- Gutta kan ta skjegget eller få seg en fet sveis på Pels Pels. Middag og musikk kan dere nyte på Islandske Katla, eventyrlig utsikt og pizza finner du på Grefsenkollen, eller stikk innom Sjøflyhavna på Fornebu for litt enklere servering. Ta en øl eller drink på Håndslag eller Andre til høyre på Youngstorvet på kvelden.

Lasse Engeland tipser om at dersom du vil bo på hotell på budsjett i hovedstaden, burde du sjekke ut PS:hotell på Vulkan, rett ved Mathallen. Og dersom du har en lommebok som er litt fetere, tipser han deg om å sjekke ut det sjarmerende boutique-hotellet Guldsmeden i Parkveien.

Kanskje du har kommet til hovedstaden for å gjøre litt interiør-shopping? Og i så fall har Lasse flere tips til hvor du burde legge shopping-turen.

- Best møbel- og interiør-shopping finner du i området Skøyen. Hvis du vil ha litt mer spesifikke tips, så er disse fine for møbler og interiør: Bolina (Stabekk), Kollekted by (Løkka), Eske (Bislett) og Luck har blant annet fine planter (Løkka). Fransk Bazar på Løkka er også et sted for skattejakt. For vintage-shopping: Ma Vintage (Briskeby) og Veluria Vintage og Frøken Dianas Salonger (begge på Grünerløkka), forklarer Lasse.

Ellers finner man generelt god shopping i Bogstadveien, i Karl Johans gate og Markveien på Grünerløkka.

BERGEN - tipsene er gitt av Kristin Østgaard (35). Hun vokste opp på Landås, og er ofte på besøk hos sin mor som fremdeles bor i den sentrumsnære bydelen.

BERGEN: Kristin Østgaard er vokst opp i Bergen. Hun synes den nye stranden på Marineholmen er verdt et besøk, selv på storbyferie! FOTO: Privat
BERGEN: Kristin Østgaard er vokst opp i Bergen. Hun synes den nye stranden på Marineholmen er verdt et besøk, selv på storbyferie! FOTO: Privat Vis mer

- Den nye sandstranden på Marineholmen, bare 10 minutter fra Bergen sentrum, er veldig fin! Og der ligger også Bergen kaffebrenneri med Bergens beste kaffe! Det lille kaffekompaniet er også helt nydelig! Når det er på tide med brunsj, kan jeg anbefale det nyåpnede stedet Allmenningen - der har de veldig god mat! forklarer Kristin.

Kristin har naturlig nok selv aldri bodd på hotell i Bergen, ettersom hun har bodd et steinkast unna sentrum, men hun har fått høre av lokale kjenninger at Havnekontoret Hotel på Bryggen er fantastisk.

Apropos Det lille kaffekompaniet, denne kaffebaren ligger i en smal sidegate med de typiske sjarmerende og pittoreske trehusene, som Bergen er kjent for. Og bare noen meter unna ligger Fløibanen - et must når du er i Bergen!

- Dette er en kjempefin tur å ta, enten med banen som går opp langs fjellsiden blant fine trehus, eller på beina. Det kan være litt tungt å gå opp, men det er veldig fint å ta banen opp, og så gå ned igjen blant trehusene. Da har man også en kjempefin utsikt over byen og havet.

Og når du har nådd toppen og kjenner sulten gnage, er det perfekt å ta turen innom Fløistuen.

- Og har du litt mer energi igjen, og er ferdig med shopping og champagne i sentrum, kan du gå videre innover på fjellet om du ønsker deg en lengre tur, tipser Kristin.

ET MUST: Bergen by sett fra fra Fløibanen. FOTO: Kristin Østgaard
ET MUST: Bergen by sett fra fra Fløibanen. FOTO: Kristin Østgaard Vis mer

Men dersom du velger å dra tilbake til Bergen sentrum, er det flere steder som er verdt et besøk.

- Det er veldig fint å bare tusle rundt i gatene egentlig. Bergen er jo så mye mer enn bare Torgallmenningen og Fisketorget. Hvis man går litt utenfor de altfor typiske turiststedene, finner man de fine, genuine bergenske gatene, med fargerike hus i trange smaug. Dersom du er interessert i kunst og kultur, kan jeg anbefale et besøk på KODE Kunstmuseer og komponisthjem i sentrum.

Hun har også et knalltips for deg som har planlagt å reise på storbyferie til Bergen med barn.

- Jeg elsket å dra til Rosenkrantztårnet da jeg var liten. Man kan gå inn, og det finnes smale trapper og ganger, alt i stein. Gir skikkelig Game of Thrones-følelse! Som liten gikk fantasien løpsk inni tårnet, og jeg er rimelig sikker på at det er en hit blant barnefamilier og historieinteresserte!

- Du har jo også Bergen botaniske hage og Muséhage som er veldig fin, med Naturhistoriske museum rett ved. De har nylig åpnet etter stor renovasjon.

Bergen kan by på både nisjebutikker og butikkjeder, og for generell shopping anbefales Nygårdsgaten og Olav Kyrres gate. Men om du er på jakt etter noen unike skatter, anbefales et besøk til Jacobsfjorden.

- Dette er en koselig innstikker fra Bryggen, og her finnes mange fine nisjebutikker. Jeg anbefaler spesielt galleriet og butikken Gunvor Handmade Illustration på det sterkeste. Trenger du litt avslapning og hygge etter shoppingen, anbefales Annes hudpleie. Så deilig! sier Kristin.

I Skostredet finnes mange koselige spisesteder, som for eksempel den italienske restauranten Villani. Dersom du kunne tenke deg noe godt i glasset og dansbare toner, anbefales Landmark Bar & Kafé.

- Og dersom man skulle befinne seg i Bergen en torsdagskveld, spilles det opp til utekonsert i Hollendergaten. Det er noe mange setter pris på!

TRONDHEIM - tipsene er gitt av Maria Olsen (30). Hun er oppvokst på Jakobsli. Siden har hun bodd på Moholt, Lerkendal, Charlottenlund, Møllenberg, Sverresborg, og bor nå på Persaunet. Maria kjenner Trondheim godt, med andre ord.

TRONDHEIM: Maria Olsen elsker de sjarmerende blomsterbutikkene på Bakklandet. Hun har bodd nesten hele livet i Tronheim. FOTO: Privat
TRONDHEIM: Maria Olsen elsker de sjarmerende blomsterbutikkene på Bakklandet. Hun har bodd nesten hele livet i Tronheim. FOTO: Privat Vis mer

- Start med et glass rosévin ute på brygga på Ladekaia, etter tur langs Ladestien eller i Ringve botaniske hage. Kjøttsuppa er også himmelsk om man er litt sulten, tipser Maria.

Ved vannet finnes det flere steder som serverer deilig mat, som Den gode nabo, Skansen, og flere steder på Solsiden.

- Legg en liten spasertur langs Nidelva, og unn deg en "søt chili" fra Dromedar kaffebar på Bakklandet. Her kan du gå innom gallerier på Ila og avslutte med fiskesuppe eller rekesmørbrød på Lille skansen. Eller hva med en Afternoon tea i Palmehaven på Britannia med jentene?

Dersom solen skinner tipser Maria om at man også kan bestille og ta med lunsj fra Hevd, og stikke til Munkholmen for å bade og sole seg. Man kan også stikke til en av dammene ved Byåsen, om man vil bade.

- Går man opp trappene i Ilabakken får man seg ei fin treningsøkt i tillegg!

Men om det heller frister med spill, burger og øl anbefaler Maria Kafé Løkka i sola.

- Og så kan man avslutte kvelden på barene Antikvariatet, Tyven eller Raus.

Og for overnatting har Maria hørt rykter om at Hotel Scandic Nidelven og Britannia Hotel har Norges beste frokost.

For shopping er Olav Tryggvasons gate og Bakklandet to gode alternativer. På sistnevnte sted finnes det flere sjarmerende blomstersjapper, kafeer og små selvstendige butikker.

- Eller man kan ha en kulturell dag i Nidarosdomen med omvisning og guide. Kaffe og kake på Ni muser etterpå er et must - og helst ute i bakgården om været tillater det. Leie kajakk på Nidelva, dra på Galleri Ismene eller Dropsfabrikken. Mulighetene er mange i Trondheim by!

STAVANGER - tipsene er gitt av Ingebjørg Iversen (26). Hun er oppvokst på Grasholmen i Stavanger, og har bodd der i tyve av sitt 26 år lange liv.

STAVANGER: Ingebjørg Iversen elsker hjembyen Stavanger, og kjenner byen som sin egen bukselomme. FOTO: Privat
STAVANGER: Ingebjørg Iversen elsker hjembyen Stavanger, og kjenner byen som sin egen bukselomme. FOTO: Privat Vis mer

- Start med å besøke Lysløypa i Stavanger - og nei, det er ikke et kunstverk eller en lysinstallasjon, men en samling utesteder som ligger på rekke og rad. Går du ned til Vågen i Stavanger sentrum, ligger det utesteder med uteservering både på den ene og den andre siden - det ene mer sjarmerende harry enn det andre, forklarer Stavanger-jenta Ingebjørg.

Og dersom du er glad i ostekake vet hun akkurt hvor du skal gå.

- Det er flere som skryter av å lage verdens beste ostekake, men det er faktisk ingen som overgår den du får servert hos Kokko i Østervåg. I tillegg er det et rimelig fett lokale, som selger både møbler og egenbrent kaffe.

Man kommer heller ikke utenom Fargegata, eller Øvre Holmegate, som den egentlig heter, skal vi tro Ingebjørg.

- Her er alle husene malt i forskjellige farger, og er et populært sted å ta en øl eller en kaffe. I tillegg byr gata på fotokunst og kjoler. Veldig Instagram-vennlig location!

Når det er på tide å bevege på seg litt, og kanskje få fart på lommeboken, er det gode muligheter for shopping også i Stavanger.

- Kommer man utenom shopping på en storbytur? Jo, da, Stavanger har de store kjedebutikkene, som alle andre steder, men er du ute etter kvalitetsvarer som ikke alle andre har, er Bazaar boutique og Filum gode tips.

Og Ingebjørg tipser om at man kan oppleve byen på en litt annerledes måte ved å leie en elektrisk bysykkel.

- Stavanger sentrum er ikke særlig stort, og noe du fint kan få med deg i løpet av noen timer. I Stavanger kjører de på med ELEKTRISKE bysykler som er inkludert i alle kollektivbilletter, så har du lyst å se både Gamle Stavanger, hvor husene er små og hvite (og i gamle dager huset absurd mange mennesker), og den nyere bydelen Øste Bydel, hvor du kan drikke lokalt øl, se gatekunst, spise fusion-mat på Fortou og dra på konsert i en gammel ølhall, så kan bysykkel være en fin måte å gjøre det på!

Når det kommer til hoteller i Stavanger, trekker Ingebjørg frem to favoritter.

- Eilert Smith Hotel er kanskje det fineste hotellet man kan bo på i Stavanger. Boutiquehotellet har kun 12 rom, alle med egen utforming og signatur. Nøkkelord er klassiske designmøbler og kunst - og er du glad i mat, finnes Michelin-restauranten Re-Naa i kjelleren - den eneste restauranten i Norge som i skrivende stund har to stjerner.

Se dette innlegget på Instagram

We are back 😁👍

Et innlegg delt av Radisson Blu Atlantic Hotel (@radissonbluatlantic)

- Hotell Atlantic har i mange år vært Stavangers storstue - her har det bodd flere storheter, blant annet Roger Moore, kong Olav og Queen Elizabeth II. I nyere tid har hotellet blitt pusset opp, og ser veldig fresht ut! Beliggenheten er det heller ingenting å si på - det ligger rett ved Breiavannet i Stavanger.

Og når du kjenner at det rumler i magen igjen, etter shopping og bysykling, anbefaler Ingebjørg deg flere restauranter.

- At Stavanger ligger i matfylket Rogaland er det ingen tvil om, og er du matglad, har du kommet til rett sted. Hva med en visitt til Fisketorget, som i tillegg til å selge den flotteste, ferske fisk, i tillegg serverer de flotteste fiskeretter? De kan blant annet by på byens beste fiskesuppe - som du kan få i stor eller liten porsjon.

- Tango var Ingrid Espelids favorittrestaurant - og det med god grunn. Restauranten er det Kjartan Skjelde som står bak, og her får du servert de lekreste retter - de som har sett Masterchef og Camp Kulinaris vet at Skjelde ikke gjør ting halvveis!

- Er det god, gammeldags italiensk magen krever, er Casa Gio stedet. Restauranten, som ligger i Pedersgata (hvor Stavangers andre Michelin-restaurant befinner seg), lager italiensk mat av ypperste klasse og byr på en hjemmekoselig atmosfære. Her er det lurt å være tidlig ute med bestillingen!

Og har du vært ute og svingt deg kvelden i forveien, for eksempel på Negroni, Hanekam, Sting nere eller ØST i Østre bydel, kan Ingebjørg gi deg et stalltips for dagen-derpå-mat.

- Dagen derpå er det fint lite som slår en god, saftig hamburger - og da er det Hekkan hamburger som har den beste. Favoritten heter «Butter Burger» og er penslet med smør. Teeenka deg dagen derpå derane!! Ingen bedre kur, konkluderer Ingebjørg.

TROMSØ - tipsene er gitt av Victoria Hovig Frigland (32). Hun er opprinnelig Oslo-jente, men har bodd i Tromsø de siste ni årene - og føler seg helt som en tromsøværing.

TROMSØ: Victoria Hovig Frigland er opprinnelig fra Oslo, men har bodd i Tromsø de siste ni årene og føler seg helt som en tromsøværing. Her fra idylliske Sommarøy. FOTO: Privat
TROMSØ: Victoria Hovig Frigland er opprinnelig fra Oslo, men har bodd i Tromsø de siste ni årene og føler seg helt som en tromsøværing. Her fra idylliske Sommarøy. FOTO: Privat Vis mer

- Start dagen med en kaffe på Bønna, og så kan du stikke innom Perspektivet Museum, som er et fotogalleri som byr på kunstneriske opplevelser. Drikk vin og spis ost på Helmersen, ta deg en burger og milkshake på Burgr, eller en matrett og drink på Hildr. Og har du lyst på nydelig fersk fisk kan du kjøpe det fra Dragøy på Kystens Hus, tipser Victoria.

Hvert år arrangerer Tromsø TIFF - Tromsø Internasjonale Filmfestival på begynnelsen av året, og byen byr derfor på et rikholdig filmrepertoar, også utenom TIFF-sesong.

- Jeg anbefaler alle å se en film på Verdensteatret - nordens eldste kino i drift; og du kan drikke vin! Nydelig kaffe og lunsj hos Risø. Andre anbefalte spisesteder med god mat: Bardus og Maskinverkstedet. Hvis du har god råd: spis en nydelig middag på Smak! Og bare en 20 minutters kjøretur fra sentrum spiser du de beste hjemmelagde kaker og boller med fantastisk utsikt hos Bryggejentene.

Victoria tipser også om at Tromsø kan by på et hav av aktiviteter. Toppturer, ribtur gjennom Arctic Explorers og kajakkturer gjennom Tromsø Havpadleklubb er et must. Eller Storgata camping for minigolf og Arctic escape - som er verdens nordligste escaperoom.

- Avhengig av sesong man på topptur! Mine personlige favoritter er Vasstind og Tromtind på beina i september. Ta deg en kjøretur ut til fantastiske Sommarøy for en iskald dukkert fra kritthvite strender og turkist hav, eller unn deg en natt under åpen himmel i Grøtfjord eller Tromvika - helst i midnattssol.

MEKTIG NATUROPPLEVELSE: Sherpatrappa opp til Fjellheisen i Tromsø har over 1000 trappetrinn, og en formidabel utsikt underveis. FOTO: Privat
MEKTIG NATUROPPLEVELSE: Sherpatrappa opp til Fjellheisen i Tromsø har over 1000 trappetrinn, og en formidabel utsikt underveis. FOTO: Privat Vis mer

Dersom du er ute etter litt mer sentrumsnære naturopplevelser, ta med kaffe på termos til Telegrafbukta eller ta en tur med Fjellheisen for nydelig utsikt! Er du hakket mer friskus kan du ta Sherpatrappa som har over 1000 trinn. Den har fått sitt navn ettersom det er sherpaer fra Nepal som har bygget den, og sto ferdig i 2017.

KRITTVITE STRENDER: Sommarøy er toppen av idyll, med sine kritthvite strender og turkist vann. FOTO: Privat
KRITTVITE STRENDER: Sommarøy er toppen av idyll, med sine kritthvite strender og turkist vann. FOTO: Privat Vis mer

Om shopping er litt mer i din gate på storbyferie, kan du ta turen ned til sentrum, for å shoppe på butikker som Mas, Edel Antikk og Vintage, Gullsmed Wintervold.

- Er du ute etter sportsutstyr anbefaler jeg deg å stikke innom City to Summit. Er du gira på deilige lokale produkter og nydelige råvarer må du dra innom Eide handel! Klesbutikken Mas har et rikholdig utvalg av populære merker, og mye norsk design.

Victoria har naturlig nok aldri bodd på hotell i Tromsø selv, men har hatt mange venner på besøk, som har snakket varmt om hoteller som The Edge (Stordalen-hotellet) med god frokost og en fantastisk utsikt over bryggen i Tromsø, og de sjarmerende gjestehusene Tromsø Bed & Books og Bed & Waffles Tromsø.

Og et must når du er i Tromsø, også kjent som Nordens Paris, er å ta turen innom den flotte Ishavskatedralen - som er blitt et symbol og landemerke for byen.

- Ishavskatedralen er faktisk tegnet av min morfar Jan Inge Hovig, så jeg er kanskje litt partisk akkurat her. Men katedralen er utrolig vakker, både på innsiden og utsiden, og er absolutt verdt et besøk, sier Victoria.

PSST: Her kan du få enda flere tips til den ultimate norgesferien!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer