Reise

- Straffene er strenge for å true flysikkerheten

Forårsaker du en mellomlanding kan du vente deg en regning i 100.000 kronersklassen. Og ikke bør du smugrøyke på toalettet heller...

FLYREGLER: Det finnes både skrevne og uskrevne regler for passasjeroppførsel i luften. Foto: NTB Scanpix
FLYREGLER: Det finnes både skrevne og uskrevne regler for passasjeroppførsel i luften. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn er reiseglade folk, og med det tilbringer vi også en del tid i lufta. På et fly er det mange mennesker som deler på liten plass, og som ofte skal dele på denne lille plassen i noen timer. Da er det nok litt du kan gjøre for å gjøre folk småirriterte, og det er en del ting du kan gjøre for å gjøre flyturen litt mer behagelig for deg selv, andre passasjerer og de kabinansatte.

- Vi flyr millioner av passasjerer hvert år, men det er svært få passasjerer som ikke oppfører seg. Når det er sagt tar vi nødvendige forholdsregler for å hindre enhver oppførsel som kan true sikkerheten om bord i flyet, sier kommunikasjonsrådgiver i Norwegian, Fatima Elkadi.

LES OGSÅ: Du bestiller de billigste flybillettene 56 dager i forveien

Vis hensyn til den som sitter i midten

Likevel er det ingen hemmelighet at noen synes flyturer og flyplasser også er kilde til flere små irritasjonsmomenter; lange køer i sikkerhetskontrollen, manspreading i setet ved siden av, slitne unger og krangling om bagasjehyllene.

- Man kan jo sitte relativt trangt om bord i et fly, noe som gjør at samarbeidsvilje og alminnelig høflighet er av verdi for både medpassasjerer og crew. Jeg har hørt det omtalt på noen reisesider på nettet at sitter man på et midtsete mellom to passasjerer, så skal man «ha rett på» armlenene. Dette er selvsagt ingen regel, men de to på sidene som har vindusplass eller midtgang, kan vise hensyn siden de selv har det litt mer romslig, sier Knut Morten Johansen, informasjonssjef I SAS.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer