Tipsing:

Tipser du på norske restauranter?

Det mener Fellesforbundet du bør droppe.

TIPSING I NORGE: En del tipser i Norge, men ifølge forbundssekretær i Fellesforbundet skal du faktisk ikke det.
TIPSING I NORGE: En del tipser i Norge, men ifølge forbundssekretær i Fellesforbundet skal du faktisk ikke det. Vis mer
Publisert

Tipsing – både i innland og utland er det nok mange som fort føler seg litt klønete med. Hvor mye skal man gi? Hvem skal få? Er det vanlig å tipse taxisjåføren i det landet du er i? Eller skal du tipse for én øl i baren? Og skal du tipse på norske restauranter?

Sistnevnte er det nok mange som gjerne gjør, men det er ikke forventet eller nødvendig å tipse hverken på barer eller restauranter i Norge.

LES OGSÅ: Har du dårlige manerer?

Ikke nødvendig å tipse i Norge

- Mitt inntrykk er at det varierer veldig om, og hvor mye, folk tipser her til lands, forteller Line Endresen Normann, som er direktør for reise og kultur i Virke.

Hun minner imidlertid på at tips ikke er del av lønnen i Norge. Dermed er det ikke forventet at du tipser, men du kan gjerne gjøre det om du mener du har fått ekstra god service.

- I noen land er det jo slik at det forventes at man tipser en viss prosentsats da dette inngår i lønnen, men dette er altså ikke tilfelle her hjemme.

En del nordmenn synes nok likevel det er hyggelig å legge igjen litt ekstra om de opplever at servicen eller maten er spesielt god.

- Da runder man gjerne opp til nærmeste runde tall eller legger på noen prosent fordi man ønsker å gi en ekstra takk til betjeningen. Og det er jo hyggelig, men altså ikke forventet eller påkrevd.

LES OGSÅ: Går du i restaurantfellen?

Mener du skal droppe tipsen

Clas Haarek Delp, som er forbundssekretær i Fellesforbundet, er i utgangspunktet imot tipsing i Norge, men mener det likevel ikke er uvanlig at vi legger igjen litt tips når vi har vært ute og spist eller drukket.

- Dette bør hver enkelt selv vurdere, men tips er en litt underlig tradisjon etter min mening. Frem til 1924 var «drikkepengene» som gjestene ga serveringspersonalet den eneste lønna servitørene fikk.

- Etter den tid har servitørene fått lønn fra sin arbeidsgiver, først i form av provisjon så i form av fast lønn per time eller måned, sier han.

LES OGSÅ: Forhandle lønn: - Særlig damer kan være dårlige på dette, dessverre.

Kan erstatte lønnen

Faren ved at ansatte i restaurant- og utelivsbransjen i Norge får mye tips er ifølge Delp at lønnen fra arbeidsgiver går ned, slik at tipsen erstatter deler av lønnen.

- I prinsippet skal den ansatte få lønn fra sin arbeidsgiver, og ikke være prisgitt det gjestene velger å legge igjen som gave til de ansatte. Arbeidstakere får heller ikke sykepenger, pensjonsopptjening og lignende rettigheter av det de mottar i tips. Slik sett er tips fra gjestene både en mangelfull og usikker erstatning for ordinær lønnsinntekt. En god grunn til å droppe tipsen er at den bidrar til å holde lønnsnivået nede der hvor de ansatte får mye tips, fortsetter Delp.

- En god grunn til å gi tips er mange har lav lønn og tipsen derfor er en kjærkommen ekstrainntekt.

Delp er med andre ord ikke tilhenger av tipskulturen i Norge, og mener den helst bør droppes.

- Jeg er i utgangspunktet ikke tilhenger av at man skal gi tips. Hvis man skal gjøre det må det være når man virkelig opplever servicen eller det som serveres er virkelig er helt fantastisk – men da bør man kanskje vurdere å gi gaver til også til andre arbeidstakere som selger gode produkter eller yter ekstraordinært god service, påpeker han.

Varierende regler i utlandet

Når det gjelder tipsing i utlandet er saken annerledes, for i flere land er tips medregnet i lønnen til de ansatte i serviceyrker.

Det betyr at om vi ikke tipser får de dårligere betalt enn de skal ha. Det er dog ikke alltid så lett å vite akkurat hva man skal gi, og hvem som skal få, men ti prosent er ifølge Siri Røhr-Staff, informasjonssjef i Ving en god tommelfingerregel.

- Dette gjelder da i hovedsak på restaurant. Men det er samtidig viktig å tenke at tipsen skal si noe om fornøydhetsgraden på mat og service, så om du ikke er fornøyd med mat eller service, trenger du heller ikke tipse så mye. På den andre siden kan man jo også være litt ekstra raus om man er veldig fornøyd. Jeg synes generelt vi nordmenn kan koste på oss å være litt rause, sier hun.

LES OGSÅ: Her er dagene bør du ta fri neste år

Sjekk regningen først

«Tiprosent-regelen» kan altså være ok å forholde seg til, men det varierer likevel hva som forventes i forskjellige land. Hjemme i Norge er det ingen forventninger om tips, og i Japan kan det bli sett på som krenkende om du tipser, men i USA tipser man gjerne mellom 15 og 20 prosent. Med andre ord en del penger, noe som igjen betyr at dropper du tipsen får servitøren ganske lite betalt.

Før du legger igjen en raus slant, bør du imidlertid sjekke regningen. Noen steder er nemlig tipsen inkludert i den og står ofte under «service charge» eller lignende.

- Når det gjelder én og én øl, så tenker jeg at det er greit å gjøre slik vi gjør her hjemme, altså å tipse litt per runde. På mange barer og utesteder i utlandet setter man ofte drinker og så videre på regning, så da er det jo også litt enklere å legge igjen en god tips når man går, foreslår Røhr-Staff.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer