Hengekøyetrenden tar av i Norge:

Tursøstrene Hege og Stine sover ute 60 døgn i året

– Alle burde sove ute en gang iblant!

NORGESFERIE: Coronaen har åpnet øynene våre på nytt for den flotte naturen vi kan oppleve helt kortreist. Store opplevelser venter! FOTO: Paul Hughson
NORGESFERIE: Coronaen har åpnet øynene våre på nytt for den flotte naturen vi kan oppleve helt kortreist. Store opplevelser venter! FOTO: Paul Hughson Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Sekken er pakket med varmt tøy, liggeunderlag og en deilig hengekøye. Kaffekannen er klar, og vi har kjøpt inn hamburgere til middag og obligatoriske marshmallows til dessert. I dag skal nemlig kvelden tilbringes ute i det fri. Og vi er ikke alene.

Populær aktivitet

Allerede på stien inn fra veien ved det lille vannet ikke langt unna huset vårt i Oslo, merker vi trøkket. Vi passerer en familie som er ute og griller, tre venner i fargerike hengekøyer ikke ulike våre egne, og innerst i enden henger et kjærestepar i en stor dobbeltkøye i flettet makrame. Å henge i en tøyfille i trærne er åpenbart siste skrik.

– Ja, det er helt vilt. Hengekøye har jo vært en trend en stund og vi har solgt hengekøyer i mange år, men aldri så tidlig på året som nå. Per april hadde vi faktisk solgt like mange hengekøyer som vi gjorde i fjor sommer i høysesong. Det er helt tydelig at det er flere som ønsker å komme seg ut nå, forteller Anette Moen (34), butikksjef på reise- og friluftslivsbutikken Chillout på Grünerløkka i Oslo.

Varmt, men kaldt

Sola skinner, men fortsatt er det ikke høysommer og i lengden kan det bli kjølig i skyggen. Det er derfor man har madrass. Det lærte vi nemlig på sykkel- og hengekøyetur i fjor sommer, da barna insisterte på at det bare var tull med madrasser. Det tok to år før de dro på hengekøyetur igjen.

TURSØSTRENE: Hege (36) og Stine Schultz Heireng (39) har gått fottur over hele verden, men liker seg aller best i Norge. Og de har lært seg å ta med godt med klær! FOTO : Emil Wiik Larsen
TURSØSTRENE: Hege (36) og Stine Schultz Heireng (39) har gått fottur over hele verden, men liker seg aller best i Norge. Og de har lært seg å ta med godt med klær! FOTO : Emil Wiik Larsen Vis mer

– Ja, hengekøye er veldig enkelt – men man må ha bitte litt utstyr, for mange undervurderer hvor kaldt det kan bli om natten, selv midt på sommeren. En god sovepose og et liggeunderlag er minimum. Så kan det også være et tips å kjøpe en tart, et slags tak, da har man beskyttelse mot både sol, regn og vind. Og myggnetting, det er viktig om sommeren, tipser butikksjefen.

Turglade søstre

Noen som kan hengekøyeutstyr, er de erfarne tursøstrene Hege (36) og Stine Schultz Heireng (39). Jentene har gått fotturer i både Russland, Tanzania og Peru, men er aller mest glad i kortreiste ferier i Norge – for alle store eventyr starter i det små. Og de har mange gode tips til hvordan du kan få mest ut av din egen hengekøyetur (se boks).

– Alle burde sove ute en gang iblant! Det gir en inderlig nærhet til naturen, fordi du sover med stjernehimmelen over deg. Vi har opplevd at både rådyr og orrfugl har dukket opp rett ved hengekøya. Hadde vi sovet i telt, ville vi gått glipp av den naturopplevelsen, mener to av landets mest erfarne «hengekøyere» som står bak nettstedet Tursostre.no og instagramkontoen @tursostre.no, hvor de har som mål å inspirere både voksne og barn til å bli glad i naturen.

GODT UTSTYRT: Madrass i køya trengs, selv om du tror det er varm sommer. Ikke om natten, nei. FOTO: Torild Moland
GODT UTSTYRT: Madrass i køya trengs, selv om du tror det er varm sommer. Ikke om natten, nei. FOTO: Torild Moland Vis mer

Billig ferie

Søstrene har også gitt ut bøkene «Norges beste tureventyr» og «Kortreist: 70 fine hengekøyeturer fra Norges 15 største byer», og vunnet flere priser.

– Hengekøya er superkomfortabel, den tar liten plass i sekken og er rimelig i pris. Hengekøya er på mange måter blitt det nye sitteunderlaget på tur, og er definitivt kommet for å bli, mener de naturglade søstrene.

De har sluttet å telle, men regner med at de sover ute minst 60 døgn i året, sommer som vinter.

Kortreist lykke

Tursøstrene har sovet på toppen av Blåfjell utenfor Skien, på Oddersjaa ved Kristiansand, tråkket opp Lifjellet utenfor Stavanger, sett Ålesund fra bynære Emblemsfjellet og campet i dramatisk fjellnatur i Åselidalen sør for Bodø. Men favorittplassen, den ligger rett utenfor stueveggen i Oslo.

– Pershusfjellet i Nordmarka er en fantastisk hengekøyeplass! Her er Nordmarkas største naturreservat med variert natur, mye gammelskog og massevis med fine plasser til hengekøya. Her kan du gå kort eller langt, du kan ta med hengekøya eller kaffekoppen, og få storslagen utsikt, frister de. Altså krever det verken lang reising eller mye planlegging for å komme seg ut og henge i naturen.

SKOGENS RO: Gjett om skuldrene senker seg. Og i tussmørket kommer kanskje et rådyr på besøk. FOTO: Mari Bareksten
SKOGENS RO: Gjett om skuldrene senker seg. Og i tussmørket kommer kanskje et rådyr på besøk. FOTO: Mari Bareksten Vis mer

Når sola går ned

Og hva de tenker om at hengekøye er blitt trendy?

– Mange kaller hengekøye en trend, og det er utvilsomt en trend. Samtidig ligger det i ordet «trend» at det er noe forbigående. Vi er imidlertid supersikre på at hengekøyer har kommet for å bli, sier søstrene overbevisende.

Vår egen tur denne kvelden varer bare til sola forsvinner. Da pakker vi sekken og setter nesa hjemover igjen – akkurat som alle de andre vi gikk forbi på vei innover vannet. Når sola går ned, ligger vannet øde og forlatt og venter på nye gjester. Som sikkert dukker opp i morgen. For hengekøyetrenden er kommet for å bli.

Tips fra tursøstrene

1. Det viktigste er å holde seg varm, tørr og mett. Ha ull innerst til kroppen, vind- og vanntett skallbekledning utenpå, og gode sko. Ha godt med isolasjon under deg når du sover, og en sovepose tilpasset sesongen. Ha alltid ett ekstra lag med ull som du kan skifte til før du legger deg, og husk lue på hodet (til alle årstider, også når du sover).

2. I tillegg bør du ha en matpakke og termos med varm drikke, eventuelt noe ekstra god mat hvis du ønsker det. Og så trenger du selvfølgelig telt eller hengekøye (sistnevnte med tarp og myggnetting), med mindre du sover under åpen himmel.

KAFFELARS: ... med noe godt til. Og kanskje er det best med termos når det er tørt i skogen. FOTO: Paul Hughson
KAFFELARS: ... med noe godt til. Og kanskje er det best med termos når det er tørt i skogen. FOTO: Paul Hughson Vis mer

3. Det viktigste rådet utover dette er å koble av. Legg fra deg telefonen. Vær til stede i naturen. Lytt til fuglekvitteret, hør bekken sildre, bruk alle sansene og bli værende i naturen til batteriene er helt fulladet.

Gå ikke glipp av …

GEIRANGER: Kongen av Vestlandet! FOTO: NTB Scanpix
GEIRANGER: Kongen av Vestlandet! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer