Vaksiner før reise

Vaksinene du bør ta før ferien

- Du bør vaksinere deg selv om du bare skal på ferie i en uke, sier lege.

REISEVAKSINER: Det er særlig viktig at godt voksne og eldre oppdaterer vaksinene før reise utenlands. I denne artikkelen får du vaksine-informasjonen du trenger før du drar på ferie. Foto: Scanpix.
REISEVAKSINER: Det er særlig viktig at godt voksne og eldre oppdaterer vaksinene før reise utenlands. I denne artikkelen får du vaksine-informasjonen du trenger før du drar på ferie. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denne artikkelen ble først publisert på nettsiden vi.no. Dette innholdet er nå overført til kk.no. Les mer om overføringen

Selv om du har god helse, fører alderdom til endringer i kroppen. For eksempel blir du mer utsatt for sykdommer, og derfor er det ekstra viktig å beskytte seg mot smitte.

Det gjør du ved å vaksinere deg. Har du allerede vaksinert deg, bør du være obs på at noen vaksiner må oppdateres flere ganger i livet.

Skal du på tur utenlands er det derfor lurt å ta en tur til legen i forkant av ferien.

Risiko utenfor Vest-Europa

- Det er reisemålet som først og fremst avgjør om du trenger vaksiner. Det kan derfor være nødvendig å vaksinere seg selv om du bare skal på ferie i en uke, sier Petter Thornam, ansvarlig lege på klinikken Sentrum Reisemedisin i Bergen.

Det er særlig viktig å oppdatere vaksinene dersom du reise utenfor Vest – Europa, USA og Australia, ifølge legen.

- For eksempel er hepatitt A en vanlig sykdom i Thailand, understreker Thornam.

Har du glemt å tenke på dette, er det ikke for sent å vaksinere deg selv om det bare er noen få dager til avreise, understreker legen.

- Flere vaksiner har god effekt selv satt rett før avreise, så vi anbefaler alle å vaksinere seg selv om det kun er dager til avreise, sier Thornam.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.