Veggedyr

Veggedyr er både plagsomme og kostbare å få med hjem

- En prislapp på 30 000 kroner er ikke uvanlig for å få dem fjernet, sier ekspert.

Veggedyr er både plagsomme og kostbare å få med hjem
Publisert
Sist oppdatert

«Dont let the bed-bugs bite» er et uttrykk du sikkert kjenner godt fra filmer og tv-serier, men i virkeligheten er det en advarsel. Bed-bugs er nemlig ikke et oppfunnet «fabeldyr» som bare finnes i eventyr – tvert i mot. Dette er et reelt skadedyr, som i Norge går under navnet veggedyr.

Insekter er ekle, men akkurat disse insektene er noen du ikke vil ha i hjemmet ditt. Ikke bare er de plagsomme, men ekstremt vanskelige og kostbare å bli kvitt. Christian Krogstad er daglig leder for ABS Skadedyrkontroll. Han forklarer til KK.no at veggdyrene er blodsugende insekter

- De lever rett og slett av mennesker. De sprer seg fra seng til seng - eklere kan det ikke bli, sier han og fortsetter: 

- Veggdyrene er nattdyr som gjemmer seg hele dagen. De blir trigget av bevegelse, Co2 fra pusten vår og kroppsvarme. Når du hopper opp i senga vil de merke det.  

Mange ser nok for seg at veggdyrene oftest befinner seg på falleferdige hosteller i Bangkok, men det er langt i fra sannheten. Faktisk kan du med like stor sannsynlighet få med deg veggedyr hjem fra et femstjerners hotell som et gammelt tostjerners. (Psst: Dette må du huske når du skal bestille bolig eller hotell til sommerferien!)

- Der det er mange mennesker er det veggedyr. Forskjellen er at nyere og bedre hoteller kan ha bedre kontrollrutiner og bedre kunnskap om hvordan skadedyrene håndteres, men veggedyr er veldig vanlig på norske hoteller, hytter og campingplasser. 

LES OGSÅ: Så ofte bør du støvsuge madrassen din 

- Legg kofferten i badekaret om du må

Veggdyrene blir stadig vanligere i Norge, og Krogstad forteller at de daglig jobber med hjem som har fått med seg krypene hjem fra ferie. Å fjerne veggdyrene er en kostbar prosess, så du gjør lurt i å ta noen forholdsregler når du sjekker inn på et hotell. 

- Det jeg pleier å gjøre når jeg kommer inn på hotellrommet er å med én gang sette bagasjen langt vekk fra sengen. Sengen er kilden til alt, så du bør aldri legge kofferten der, sier han. 

OVERALT: Selv de reneste hotellene og sengene kan være infisert av veggedyr.  Foto: lenets_tan - Fotolia
OVERALT: Selv de reneste hotellene og sengene kan være infisert av veggedyr. Foto: lenets_tan - Fotolia Vis mer

Men selv om dyrene oftest er i sengen, vil et rom som har masse veggedyr være infisert flere steder. Derfor bør du alltid plassere kofferten på koffertholderen, eller til og med i badekaret. 

- Om du tror det er veggedyr på rommet kan badekaret være et lurt sted å plassere kofferten, selv om det er upraktisk. Pass også på at du ikke lar klær ligge overalt på rommet om du har mistanke. 

Du kan selv sjekke om det finnes veggedyr på rommet ved å bruke lommelykta på mobiltelefonen og se i sømmene på madrassen, under sengerammen, i sprekker, kroker og åpninger. Du gjør lurt i å bruke litt tid på dette. 

- Tegn du bør se etter er svarte prikker, som er ekskrementer. Du kan også se skall, eller levende veggedyr. 

LES OGSÅ: Den ekle sannheten om puten din 

Pass på dette hvis du har mistanker 

Om du mistenker at du har fått med insektene hjem, er et hvert tiltak du gjør bedre enn ingenting. Regel nummer én er å ikke ta med kofferten inn i huset eller leiligheten. 

- Pass i så fall på at du sjekker hvert klesplass nøye. Du kan slenge klærne i tørketrommelen, veggdyrene dør nemlig etter noen timer i 50 til 60 varmegrader. Du kan også fryse klærne dine. La kofferten stå ute, og bruk eventuelt litt insektspray og la den stå der en stund. 

Om du er så uheldig at uhellet er ute, står du nok ovenfor en langvarig og svært kostbar prosess. Det finnes flere måter å fjerne insektene på, blant annet ved å fryse ned møbler. 

- Har man funnet veggdyrene raskt kan man kanskje begrense seg til soverommet. Problemet er at de som mistenker veggedyr ofte sover på sofaen, og dermed sprer de seg, sier Krogstad. 

VEGGEDYR: De suger blod, og de kommer når du sover.  
Foto: Anticimex / NTB scanpix Foto: NTB scanpix
VEGGEDYR: De suger blod, og de kommer når du sover. Foto: Anticimex / NTB scanpix Foto: NTB scanpix Vis mer

- Ofte må man ta med seg både seng, nattbord, klesskap og andre ting, som fraktes til frysecontainere. Der må de gjerne stå i fem dager, samtidig som vi foretar en bekjempelse i hjemmet ditt

Og prisen? En prislapp på 30 000 kroner er ikke uvanlig, sier Krogstad. 

- Det blir en samlet pris på fraktefirmaer, nedfrysning og bekjempelse. I tillegg til ferien din blir det dyrt for lommeboka. 

LES OGSÅ: Klarer du ikke la være å klø?

Kan du få noe dekket av forsikring?

Det er mulig å få hjelp av forsikringsselskapet ditt dersom du er så uheldig å ha fått veggedyr inn i hjemmet ditt. Det er svært viktig at du selv sjekker hvordan akkurat ditt forsikringsselskap og din forsikringsavtale er, men dette er hva If og Storebrand har å si om veggedyr:

- I forsikringa vår for hus, i både standard- og superproduktet, inngår dekning mot veggdyr. Men det er viktig å sjekke med forsikringsselskapet ditt om du er dekka, for mange steder er det unntak for dette, sier informasjonsdirektør i If, Jon Berge, til KK.no. 

Storebrands skadesjef, Shazad Rafiq, opplyser at stadig flere kontakter Storebrand om veggedyr.

- Stadig flere kontakter Storebrand om veggedyr. Det har ført til at vi har inkludert veggedyrbekjempelse i Super-boligforsikringen vår, sier han til KK.no. 

LES OGSÅ: Helseforsikring - smart eller helt unødvendig? 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer