Reisetips Venezia:

Verdens vakreste Venezia

Den italienske kanalbyen overgikk mine villeste fantasier.

REISETIPS VENEZIA: Grand Canal snor seg som en stor S gjennom byen og er hovedtrafikkåren i Venezia. FOTO: Iakov Kalinin
REISETIPS VENEZIA: Grand Canal snor seg som en stor S gjennom byen og er hovedtrafikkåren i Venezia. FOTO: Iakov Kalinin Vis mer
Publisert

«I have never been to Venice.»
«Venice is the most beautiful and the most romantic city in the world.»
«Really? I heard it was sinking.»


Dialogen er hentet fra min favorittserie, «Sex- og singelliv». Bakteppet er at seriens hovedperson, Carrie, blir introdusert for en velstående italiener, hvis familie etter sigende eier et av palassene langs Grand Canal i Venezia, og han prøver å overtale henne til å bli med. Vel, je suis Carrie. Minus den rike, litt innpåslitne italieneren med palasset.

Jeg har også hørt at Venezia synker, og det har gjort meg svært interessert i å oppleve det jeg ser for meg må være verdens vakreste by, før den eventuelt skulle forsvinne under havoverflaten. Ikke at jeg tror det er noen overhengende fare, men det var en fin unnskyldning til å få litt fortgang på reisedrømmen.

Mitt sedvanlige og foretrukne reisefølge er gubbe (førr) og sønn (13), så vi bruker ofte en del tid på å finne aktiviteter som alle kan ha glede av. Så dersom du utelukkende er interessert i Venezias rikholdige museer eller kunstgallerier (og dem er det mange av), så er nok ikke akkurat denne reisereportasjen noe for deg. Men hvis du liker himmelsk god spagetti, fine båtturer, pizza som synger i ganen, bading, litt historie i storslåtte omgivelser og en og annen aperitivo langs kanalen, vel, da har du kommet til rett sted.

Og la oss ta det viktigste først: Venezia tok helt pusten fra meg! Jeg fikk faktisk helt åndenød av hvor ufattelig vakkert det er der. Det var nesten for overveldende til å ta inn! Det overgikk mine villeste drømmer, og jeg tenker på det nesten daglig.

Mens vi ruslet rundt, fant jeg hele tiden nye motiver som var FOR fine til ikke å bli foreviget, så til slutt måtte jeg tvinge meg selv til å legge vekk telefonen og bare lagre alle inntrykkene i hjernebarken, ellers hadde jeg gått helt bananas og tatt titusenvis av bilder og helt glemt bare å være til stede i alt det fine.

De små torgene er romantiske en sen ettermiddag. FOTO: Ingeborg Heldal
De små torgene er romantiske en sen ettermiddag. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

Smeltet ost og trøffel

Siden vi brukte såpass mye penger på å bo, brukte vi (og når jeg sier vi, mener jeg gubbe førr) ganske mye tid i forkant på å lete etter billige, men skikkelig bra spisesteder. Og det er denne listen over restauranter jeg er nesten mest stolt av når jeg deler mine beste Veneziatips, for jeg mener helt objektivt at den er i verdensklasse.

Hostaria Osottoosopra
Calle San Pantalon 5754
www.osottoosopra.com

Hostaria Osottoosopra oppleves som en nesten litt hemmelig nabolagsrestaurant, med en ganske beskjeden fasade. Men ikke la deg lure. Inne venter nemlig pasta som får deg til å ligge våken og drømme om den i månedsvis etterpå. Vi valgte en del forskjellige ting fra menyen, blant annet blåskjellene, spagetti med scampi og artisjokk med chèvre. Men den retten som får meg til å drømme meg tilbake med jevne mellomrom, er raviolien med ricotta og spinat i en mascarpone- og trøffelkrem. Det er noe av det beste jeg har spist i hele mitt liv!

Jeg har lagt merke til at det noen steder på nettet står «adults only» når du søker på denne restauranten, men vi hadde med oss sønnen vår, som var 12 på det tidspunktet, og det var andre barn der også.

Jeg fikk lyst til å pynte meg hele tiden, for det er så vakkert overalt i Venezia. FOTO: Ingeborg Heldal
Jeg fikk lyst til å pynte meg hele tiden, for det er så vakkert overalt i Venezia. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer
FOTO: Ingeborg Heldal
FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

Da Alvise
Fondamente Nove 5045A
www.ristorantedaalvise.com

Da Alvise byr på pizza i helt spektakulære omgivelser. Helt i vannkanten med praktfull utsikt mot San Michele og Murano kan du fråtse i smeltet ost og husets vin, se på båtene som tøffer forbi mens sola går ned og trille hjem mett og lykkelig – og best av alt: ikke blakk. Pizzaene ligger på 10–15 euro, og to pizzaer var mer enn nok til tre personer.

Det er ikke vanskelig å oppdrive deilige pastaretter i Venezia. FOTO: Pfeiffer
Det er ikke vanskelig å oppdrive deilige pastaretter i Venezia. FOTO: Pfeiffer Vis mer

Ai Mercanti
Calle dei Fuseri San Marco 4346A
www.aimercanti.it

Noe av det vakreste ved Venezia er alle de trange, små gatene og kanalene som plutselig ender i et lite torg. Ai Mercanti ligger på et av disse bitte små torgene. Det er bare plass til noen få bord, og det er som å sitte midt i en filmkulisse. Jeg kan nesten ikke tenke meg noe mer romantisk enn en date på Ai Mercanti. Husk å bestille bord i forkant – her er det rift om plassene. Vi spiste spagetti med chili og olivenolje, fettuccini med ansjossmør og sitron, risotto, oster, sorbeter, pannacotta og frukt.

Det er rift om plassene på Ai Mercanti, så bestill bord i forkant. FOTO: Ingeborg Heldal
Det er rift om plassene på Ai Mercanti, så bestill bord i forkant. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

Dyrt og deilig ved Grand Canal

Vi hadde veldig lyst til å bo med utsikt over Grand Canal, og jeg skal ikke ljuge – det ble en ganske kostbar affære. Vi bodde på Sina Palazzo Sant’Angelo, et av hotellene som ligger ved kanalen, der du bare blir satt av rett utenfor resepsjonen i båt ved ankomst. Det føles litt James Bond-aktig å skli opp i en Riva og bare gå rett inn i resepsjonen, så vi hadde faktisk pyntet oss litt bare for å maksimere opplevelsen fra flyplassen og inn. Litt barnslig kanskje, men det var faktisk en veldig morsom opplevelse. Man må jo gjøre det beste ut av hvert sekund på ferie! Rommene på Sina Palazzo starter på ca. 4000 kr per natt, og ja, det er dyrt. Men det å våkne opp og rusle bort til balkongen, dra de tunge gardinene til side og se ut over det blinkende vannet der gondoler glir søvnig forbi side om side med Rivaer med blankpussede mahogniskrog … Å si at det var magisk er nesten en underdrivelse. Så vi vurderte det som en investering. Hotellet hadde også en nydelig, liten bar, der vi kunne sitte helt i vannkanten og drikke aperitivos på ettermiddagen.

Det går an å ta en privat taxibåt fra flyplassen, eller du kan velge rutebåt, som er et langt billigere, men også veldig ålreit alternativ. Det kan dog være ganske ståkete og fullt i perioder.

God morgen fra hotellrommet på Sina Palazzo. FOTO: Ingeborg Heldal
God morgen fra hotellrommet på Sina Palazzo. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer
Å tøffe langs kanalene var noe av det aller fineste med hele turen. FOTO: Ingeborg Heldal
Å tøffe langs kanalene var noe av det aller fineste med hele turen. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer
Aperitivo, anyone? FOTO: Ingeborg Heldal
Aperitivo, anyone? FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

Plass til palass

Noe av det mest spektakulære i Venezia er palassene langs kanalen. Den ene kvelden ble vi tilskuere til et bryllup på andre siden av kanalen fra vårt hotell, og det må være en helt magisk opplevelse å få ha bryllupsfesten sin i slike storslåtte historiske omgivelser. Noen av palassene er fremdeles i privat eie, noen er museer, og noen få er hoteller. Aman Venice er et av dem. Her er det så hinsides dyrt å bo at vi bare kunne glemme det, men å booke en lunsj i hagen hadde vi råd til. Og dermed kom vi oss også inn og kunne få kikke litt i de fantastisk utsmykkede ballsalene, som jo var det vikarierende motivet vårt fra begynnelsen av. Og det er virkelig verdt et besøk, for palasset tar helt pusten fra deg. Jeg fikk glamour-sjokk og holdt på å besvime av begeistring. Kunsten, detaljrikdommen, all historien som sitter i veggene… Tenk de maskeradeballene som har vært her! Aman ble opprinnelig bygget på 1500-tallet som sete for den rike Coccina-familien fra Bergamo, men har skiftet eiere mange ganger opp gjennom den dramatiske historien bygget rommer. I 2013 ble det gjort om til luksushotell, og gjennom et glass vin og litt pasta i hagen kan også du få en flik av historiens overdådige sus.

Sønn (13) venter på rutebåten. FOTO: Ingeborg Heldal
Sønn (13) venter på rutebåten. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer
Amana Venice er til å miste pusten av. FOTO: Ingeborg Heldal
Amana Venice er til å miste pusten av. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer
Det er lett å drømme seg bort til maskeradeball og gammel storhet i ballsalene på Aman Venice, som i dag er luksushotell for de aller rikeste. FOTO: Ingeborg Heldal
Det er lett å drømme seg bort til maskeradeball og gammel storhet i ballsalene på Aman Venice, som i dag er luksushotell for de aller rikeste. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer
Inngangsbilletten til Aman Venice er pasta og rosé i hagen. Det går det an å leve med. FOTO: Ingeborg Heldal
Inngangsbilletten til Aman Venice er pasta og rosé i hagen. Det går det an å leve med. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer

Strandliv og filmfestival

Rutebåtene som går langs kanalen, er helt geniale når det gjelder å ta seg rundt, enten du bare vil krysse kanalen til en restaurant på den andre siden, eller om du vil dra ut på Lido for å ta et bad. Lido di Venezia er en barriereøy i en lagune en knapp time med rutebåt fra «sentrum», kjent for sandstrender, hoteller i jugendstil og filmfestivalen i Venezia. Det var ingen røde løpere eller Hollywood-stjerner der under vårt besøk, men vi tok likevel båten ut og rutebuss videre inn til øya til en av de mange, lange sandstrendene for å bade. Vi var der utenfor høysesong, så da hadde ikke de store strendene åpnet strandklubbene sine, der du kan leie små, karakteristiske strandhus og solsenger, men det var helt fint å sitte på håndkle i sanden, og det var flust av steder å spise lunsj og få seg litt drikke i varmen, selv utenfor sesong. Vil du dra samtidig med den sagnomsuste filmfestivalen, må du ta turen i september, men da er mye stengt av for allmennheten. Men en flik av atmosfæren er det selvsagt mulig å få med seg.

Herr og fru på en av byens mange idylliske, små broer. FOTO: Ingeborg Heldal
Herr og fru på en av byens mange idylliske, små broer. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer
Lunsj på Lido. FOTO: Ingeborg Heldal
Lunsj på Lido. FOTO: Ingeborg Heldal Vis mer
Lido er kjent for sine sandstrender og hoteller i jugendstil. FOTO: Andras Csontos
Lido er kjent for sine sandstrender og hoteller i jugendstil. FOTO: Andras Csontos Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer