Reiseguide:

Verdensarvbyen Matera

Mye er skjedd siden byen Matera for et par generasjoner siden var så fattigslig at den ble omtalt som Italias skamplett. I år er den europeisk kulturhovedstad.

MATERA: Sassi er navnet på gamlebyen i Matera, i regionen Basilicata sør i Italia. FOTO: NTB Scanpix
MATERA: Sassi er navnet på gamlebyen i Matera, i regionen Basilicata sør i Italia. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

MATERA & SASSI

Matera ligger i regionen Basilicata langt sør i Italia, nesten ved der hælen på Italias støvel starter. Dette er en temmelig ukjent region med urgamle byer, rik kulturhistorie, olivenlunder, vinmarker, øde natur og fantastiske kyststrekninger. Som celler i en bikube brer de små, gylne hulehusene i gamlebyen Sassi seg nedover fjellet.

En nærmest bibelsk skjønnhet hviler over byen, som har vært bebodd fra yngre steinalder og fram til 1950-tallet. Den gang førte en mismodig blanding av overbefolkning, fattigdom og sykdom til at stedet fikk merkelappen «Italias skamplett», og det førte senere til at de 15 000 innbyggerne i Sassi ble tvangsflyttet. I dag har vel 2000 personer vendt tilbake – sammen med kafeer, gallerier og overnattingssteder.

Verdensarvbyen Matera

SHOP

Stilen til smykkene av gjenbrukskobber, silke og halvedelsten hos Elias & Janna (Piazza del Sedile 23) er nesten skandinavisk enkel.

Og keramikeren Dacia Capriotti i Daciarte (Via San Biagio 17–19) lager fat og skåler med fargestrålende mønster, mens II Buongustaio (Piazza Vittorie Veneto) er et sant paradis for matelskere med et gigantisk utvalg av olivenoljer, skinker, ost, vin, pastaer og syltede grønnsaker.

Foto: Hanne Høiberg
Foto: Hanne Høiberg Vis mer

SPIS

I gågaten Via Ridola finner du isbutikken Vizi degli Angeli, som har økologisk is og sorbet laget av sesongens råvarer. Osteria al Casale (Via Casale 24) nede i Sasso Barisano har masse god lokal mat, og en deilig husets dessert: fluffy pisket ricotta med fiken- og hasselnøttmousse.

Osteria Pico (Via Fiorentini 42) i Sasso Barisano sprer seg over tre etasjer og har deilig hjemmelaget pasta. Prøv for eksempel de avlange ferricellirørene med pistasj og revet pecorino.

OPPLEV

Du får et godt utsyn fra utsiktsbalkongen på Piazetta G. Pascoli, som bare ligger 200 meter fra parkeringen på Via Pasquale Vena. I tillegg kan du gå ned i Sassis labyrint fra Piazza Vittorio Veneto 500 meter nord for gågaten.

Herfra kommer du inn i den mest utviklede bydelen, Sasso Barisano, via kunstnergaten Via Delle Beccherie, der små gallerier og snedige butikker ligger tett. Etter få minutters gange kommer du til Piazza del Sedile, Sassis hjerte, med barer, flere gallerier og en koselig og tilbakelent stemning. Museet for moderne skulpturer, Musma, skjuler seg bak fasaden av et imponerende treetasjes palass fra 1500-tallet dypt inne i Sasso Barisanos labyrint.

Her fungerer også de underjordiske hulene, som palasset er bygd oppå, som utstillingsrom. musma.it Naturparken Parco Murgia Materana er atskilt fra Sassi av den dype Graviana-kløften. Den er på Unescos verdensarvliste, fordi det her er spor av menneskers tilstedeværelse gjennom årtusener. Turen som starter ved besøkssenteret Masseria Radogna, er sju kilometer lang, og du kan gå med eller uten guide. ceamatera.it

Verdensarvbyen Matera

APERITIVO

Aperitivo er et flott italiensk begrep. Det er ikke bare et glass vin, en cocktail og litt å spise før middag, det er også veldig sosialt. Man møter familie og venner til aperitivo. Innbyggerne i Matera samles blant annet på den fine Piazza San Giovanni. Her ligger det flere gode vinbarer, for eksempel Materia Prima og Nocelleria.

Foto: Hanne Høiberg
Foto: Hanne Høiberg Vis mer

BO HER

Sextantio Le Grotte della Civita er et luksuriøst boutique- hotell som med sine 21 rom smyger seg inn i et kompleks av huler ovenfor kløften og Murgia Materas ville natur. Frokosten serveres i en hulekirke fra 1200-tallet, og aperitivoen nytes utenfor på terrassen. sextantio.it

Alla Dolce Vita B&B i Sasso Caveoso rår over fire rom og en leilighet. Her har eieren installert solcellepaneler og sinnrike systemer for å gjenbruke vann. ladolcevitamatera.it

Masseria San Francesco er et firestjerners hotell som ligger fire kilometer fra det historiske sentrum. Her blandes historie med moderne innredning, og infinity-bassenget med utsikt over det åpne landskapet er et stort pluss etter en lang dags sightseeing. masseriasanfrancesco.it

Hotellet Masseria San Francesco ble bygd på 1600-tallet. Foto: Hanne Høiberg
Hotellet Masseria San Francesco ble bygd på 1600-tallet. Foto: Hanne Høiberg Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer