Reiseguide:

Verdensarvbyen Matera

Mye er skjedd siden byen Matera for et par generasjoner siden var så fattigslig at den ble omtalt som Italias skamplett. I år er den europeisk kulturhovedstad.

MATERA: Sassi er navnet på gamlebyen i Matera, i regionen Basilicata sør i Italia. FOTO: NTB Scanpix
MATERA: Sassi er navnet på gamlebyen i Matera, i regionen Basilicata sør i Italia. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

MATERA & SASSI

Matera ligger i regionen Basilicata langt sør i Italia, nesten ved der hælen på Italias støvel starter. Dette er en temmelig ukjent region med urgamle byer, rik kulturhistorie, olivenlunder, vinmarker, øde natur og fantastiske kyststrekninger. Som celler i en bikube brer de små, gylne hulehusene i gamlebyen Sassi seg nedover fjellet.

En nærmest bibelsk skjønnhet hviler over byen, som har vært bebodd fra yngre steinalder og fram til 1950-tallet. Den gang førte en mismodig blanding av overbefolkning, fattigdom og sykdom til at stedet fikk merkelappen «Italias skamplett», og det førte senere til at de 15 000 innbyggerne i Sassi ble tvangsflyttet. I dag har vel 2000 personer vendt tilbake – sammen med kafeer, gallerier og overnattingssteder.

SHOP

Stilen til smykkene av gjenbrukskobber, silke og halvedelsten hos Elias & Janna (Piazza del Sedile 23) er nesten skandinavisk enkel.

Og keramikeren Dacia Capriotti i Daciarte (Via San Biagio 17–19) lager fat og skåler med fargestrålende mønster, mens II Buongustaio (Piazza Vittorie Veneto) er et sant paradis for matelskere med et gigantisk utvalg av olivenoljer, skinker, ost, vin, pastaer og syltede grønnsaker.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer