Leie Ut Bolig Airbnb

Vurderer du å leie ut boligen din på Airbnb?

Dette må du vite!

AIRBNB: Ønsker du å leie ut boligen din på Airbnb? Da bør du lese dette først! Foto: Afp
AIRBNB: Ønsker du å leie ut boligen din på Airbnb? Da bør du lese dette først! Foto: Afp Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Siden grunnleggelsen i 2008 har nysset om Airbnb (eller Air Bed & Breakfast) bare økt. Gjennom annonser og egne brukerprofiler deler mennesker fra 191 (!) land sine leiligheter, hus, hytter, villaer eller rom med andre på reisefot. Forbrukerøkonom i Nordea, Elin Reitan, forteller at dette bare vil bli mer populært. 

- Delingsøkonomien er i fremmars. Det er et ganske nytt fenomen, men vi ser at antallet aktører som dette vokser. Det er en etterspørsel der, og dette er nok fremtiden, sier hun. 

Om du klikker deg inn på nettsiden vil du kunne finne spennende byer som San Francisco, Berlin eller Havana. Men også i Norge er det mulig å benytte seg av Airbnb. Enten du har bestilt en ferie i sommer (kanskje på et såkalt Poshtel?), eller om du tilbringer ferien hjemme, er du kanskje en av de som har lyst til å leie ut boligen din i løpet av sommeren. Dette må du i så fall vite!

LES OGSÅ: Slik finansierte de tidenes feriehelg

Husk på skattereglene

Det aller første forbrukerøkonom Elin Reitan trekker frem er skatteregler. 

- Du kan leie ut hele eller deler av boligen din skattefritt, men dette fordrer at du selv benytter en del av boligen, som har en høyere utleieverdi enn den delen du deler ut, eller at leieinntektene ikke overstiger 20 000 kroner i året, forklarer hun. 

Forbrukerøkonom Elin Reitan.  Foto: Mona Nordøy
Forbrukerøkonom Elin Reitan. Foto: Mona Nordøy Vis mer

Flere leier også ut fritidsboliger, som hytter, og her gjelder litt andre regler, opplyser Reitan. 

- Så lenge du bruker hytta jevnlig, kan du tjene 10 000 skattefrie leieinntekter i året. Inntekter utover dette er 85 prosent skattepliktig. 

Men mange leier også bare ut et rom. Dette utgjør en mindre del av boligen og kan gjøres skattefritt. Reitan anbefaler å ta kontakt med Skatteetaten om du er usikker på hvilke skatteregler som gjelder i din enkelte sak. 

LES OGSÅ: Dette fører til flest hyttekrangler

Ikke stol blindt på Airbnbs vertsgaranti!

Airbnb har en vertsgaranti, og lover ifølge nettsiden beskyttelse for verter på opptil 1 million dollar. Men her må du passe på! Det er ikke sikkert dette vil hjelpe deg hvis det faktisk skjer noe med boligen din. 

- Det er veldig uklart hva denne garantien dekker og ikke dekker. Den er litt vanskelig å tolke, og du bør ikke stole 100 prosent på den. Det er veldig viktig at du sikrer deg på andre måter og har innboforsikringen på stell i tillegg. 

Forbrukerøkonomen forteller at innboforsikringen ofte også gjelder når du leier ut sporadisk, men at noen har unntak;

- Blant annet dekker den nok ikke tyveri i disse tilfellene, for du har jo tross alt sluppet folk inn i leiligheten. Vær bevisst på det før du leier ut, sier hun.

Og husk; det er alltid best å være på den sikre siden. Rydd bort kostbare gjenstander og ting du er glad i. Det kan alltid skje ulykker! 

LES OGSÅ: Derfor bør dere snakke om økonomi

Bruk Airbnbs funksjoner for det det er verdt

Airbnb tilrettelegger godt for både de som leier ut og de som leier. 

-Som utleier kan du lese anmeldelser fra potensielle gjester. Les disse godt før du velger en leietaker. 

Slik kan du enkelt luke ut de type gjestene du ikke ønsker. Du kan også lage tilpasninger på annonsen for din bolig. Blant annet om boligen passer for par, vennegjenger eller familie. Slik kan du finne den perfekte gjest. 

Reitan anbefaler også at du lager husregler for potensielle gjester.

- Gjør gjestene oppmerksom på hvordan du ønsker at de skal oppføre seg. Ikke røyke inne, at det er stille før klokken 23 dersom du har borettslagsregler der du bor. 

Airbnb skal være en trygg og enkel måte for deg å leie ut boligen din. Så lenge du passer på at du følger skatteregler, sørger for forsikring og rydder godt er du på god vei mot en fremtid som utleier. Et siste tips fra Reitan er derimot å alliere seg med noen andre, spesielt om du skal reise bort selv under leieperioden;

- Det er en fordel at en du kjenner er litt «on call» dersom noe skulle skje, eller hvis leietakere lurer på noe. Mange ting kan skje, og det er greit å ha noen som kan bistå ved behov!

LES OGSÅ: Drømmehotellet for interiørinteresserte 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer