Walking Woman

«Walking woman» i Ekebergparken er litt høyere enn du kanskje tror

Og hun er faktisk en av parkens mest populære skulpturer.

POPULÆR: Sean Henrys "Walking Woman" er en av de mest populære skulpturene i Ekebergparken. Foto: Ivar Kvaal
POPULÆR: Sean Henrys "Walking Woman" er en av de mest populære skulpturene i Ekebergparken. Foto: Ivar Kvaal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KUNST:Skulpturen av den gående kvinnen i Ekebergparken, Walking Woman, er kanskje blitt den mest populære og avfotograferte skulpturen i parken så langt. 

Hun går så målrettet i sine egne tanker der hun, i likhet med oss, er på tur i skogen. Til tross for at hun er 2,17 meter høy og støpt i bronse, er hun veldig lik oss. Vi får lyst til å ta hånden hennes, mange gjør det, dele et øyeblikk eller ta et bilde. 

Maler bronsefigurene

Sean Henry (f. 1965) er en anerkjent britisk billedhugger med en rekke nasjonale og internasjonale utstillinger bak seg. Han har også bidratt til å gjenopplive tradisjonen med polykrom (flerfarget) skulptur. 

Han former først sine skulpturer i leire for siden å støpe dem i bronse. Så kommer det omfattende arbeidet med å male figurene i naturalistiske farger. Med dette viderefører han en kunstform fra antikken, der den hvite marmoren ble dekket av fargesprakende maling.

Det er vanskelig å forestille seg de rene marmorfigurene med røde munner og fargerike kjoler. Denne tradisjonen ble holdt i live helt frem til renessansen. Så begynte man å fremstille skulpturen slik vi kjenner den i dag, uten annen farge enn materialets egen. 

POPULÆR: Sean Henrys "Walking Woman" er en av de mest populære skulpturene i Ekebergparken. Foto: Ivar Kvaal
POPULÆR: Sean Henrys "Walking Woman" er en av de mest populære skulpturene i Ekebergparken. Foto: Ivar Kvaal Vis mer

Sean Henrys skulpturer er livaktig naturalistiske, og ofte plassert i det åpne, offentlige rom, der de blir en del av oss. Eller vi av dem.

Et bilde på oss

OPPFINNER AV INTERNETT: Sean Henry med sin skulptur av Sir Tim Berners-Lee, oppfinner av the world wide web, the National Portrait Gallery i London. Foto: Pa Photos
OPPFINNER AV INTERNETT: Sean Henry med sin skulptur av Sir Tim Berners-Lee, oppfinner av the world wide web, the National Portrait Gallery i London. Foto: Pa Photos Vis mer

Til tross for at figurene kan ha et introvert uttrykk, er det noe tilforlatelig og inviterende i skulpturene hans. Ofte ser man at publikum berører dem, setter seg ved siden av dem eller holder en arm kameratslig over figurens skuldre. Skulpturene hans blir gjerne beskrevet som et slags bilde på oss. De er frosset i en gjenkjennelig, menneskelig situasjon. 

Eller som kunsthistoriker Tom Flynn sa det: «Med sitt kraftfulle, ekspressive uttrykk tilfører Henry sine figurer en sterk psykologisk tilstedeværelse, med livet og døden som et konstant underliggende tema.» 

Med Walking Woman har Ekebergparken fått en skulptur man ikke kan gå forbi uten å lure på hva denne kvinnen går og tenker på, der hun farer av sted på en grusvei i skogen på høye hæler. Og vi får lyst til å gå ved siden av henne, om så bare for et øyeblikk.

Tekst: Lillian Reif Fineart.no/KUNST

Denne saken er opprinnelig publisert i magasinet KUNST, som gis ut av Fineart.no - Norges største utbyder av kunst og grafikk på nett.  

Til info: Fineart.no (og magasinet KUNST ) er et heleid datterselskap av Aller Media AS - som også eier KK.no.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer