Utroskap:

10 former for bedrag som kan være like ødeleggende som utroskap

Utroskap er det de fleste av oss forbinder med å bedra partneren. Men ifølge samlivsekseperter, er det andre former for bedrag som kan være like ødeleggende for parforholdet.

Å BEDRA KJÆRESTEN: Utroskap er det de fleste av oss anser som å bedra kjæresten, men det finnes også andre metoder som kan være like skadelige. FOTO: NTB Scanpix
Å BEDRA KJÆRESTEN: Utroskap er det de fleste av oss anser som å bedra kjæresten, men det finnes også andre metoder som kan være like skadelige. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Utroskap er noe av det verste en person kan utsettes for, men dessverre er det mange som opplever det.

Det er vanskelig å finne statistikk over hvor mange norske kvinner og menn som er utro, men i 2008 ble det foretatt en undersøkelse av VG og Finn.no – de ønsket å undersøke hvor mange som faktisk er utro. 3270 personer deltok i undersøkelsen.

– Dette er jo ikke nye tall, men de er ganske interessante synes jeg. Tallene viser at 41,6 prosent av kvinnene rapporterte at de har vært utro, og 37,48 prosent av mennene. Altså flere kvinner enn menn. Tallene varierer med alder og utdannelse – vanligvis er utroskap mer vanlig blant de som har høyere utdannelse, sier Andreas Løes Narum, psykolog i parweb.no.

Hvor grensen for utroskap går, finnes det mange ulike meninger om.

– Utroskap er veldig individuelt. Om det er gjentakende utroskap hvor man har gått bak ryggen på partneren og løyet mye, er det noe annet enn om det er én tilfeldig hendelse, hvor man innrømmer det man har gjort med en gang. Det finnes mange former for utroskap, sier Frode Thuen, psykolog, forsker og forfatter.

De fleste par har en formening om hvor grensen for utroskap går, men dersom man er uenig eller usikker på hva som er greit eller ikke, kan det være nyttig å snakke om det.

INDIVIDUELLE FORSKJELLER: Psykolog Frode Thuen mener at hvor grensen for utroskap går, varierer fra person til person. FOTO: Stig B. Hansen
INDIVIDUELLE FORSKJELLER: Psykolog Frode Thuen mener at hvor grensen for utroskap går, varierer fra person til person. FOTO: Stig B. Hansen Vis mer

– Alle er forskjellige – noen er veldig utadvendte og har mange venner fra det motsatte kjønn, og noen er flørtete av natur. Dette kan by på utfordringer; det trenger ikke å være utroskap, men det kan svekke tryggheten i forholdet. Man bør ha et bevisst forhold til hvor partnerens grense går, slik at det ikke blir ukomfortabelt. Hvor partnerens grense går, kan være noe helt annet enn det du selv tror, sier Thuen.

– Hva som anses som utroskap er helt opp til partneren å bedømme, derfor kan det være nyttig å prate om det. For å gi et eksempel; noen blir støtt dersom partneren masturberer til porno, mens andre synes det er helt greit. Det samme gjelder for flørting eller berøring – vi har forskjellige oppfatninger av om det anses som innafor, sier John M. Gottman, som har forsket på parforhold i 40 år.

I Gottmans nye bok, «Livslang kjærlighet», skriver han om 10 måter man kan bedra kjæresten sin på, uten å være utro. Brudd på seksuell lojalitet er nemlig ikke det eneste tillitsbruddet som kan ødelegge forholdet.

– Mangel på lojalitet er like ødeleggende som å ha et sidesprang. Alle former for bedrag vil skade tilliten til partneren, men ofte blir dette bagatellisert eller oversett – gjerne av begge parter. Jeg mener at det som er aller mest ødeleggende blant disse formene for bedrag, er å behandle hverandre med forakt, sier Gottman.

LES OGSÅ: Derfor er lykkelige menn utro

TO TING SOM DREPER FORHOLDET: Ifølge Gottman, er det hovedsakelig to ting som dreper et forhold: Å lyve (du unngår å fortelle hva du egentlig ønsker, for å unngå en konflikt) og lengsel etter emosjonelle bånd som du ikke kan få til partneren. FOTO: NTB Scanpix
TO TING SOM DREPER FORHOLDET: Ifølge Gottman, er det hovedsakelig to ting som dreper et forhold: Å lyve (du unngår å fortelle hva du egentlig ønsker, for å unngå en konflikt) og lengsel etter emosjonelle bånd som du ikke kan få til partneren. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

10 former for bedrag som kan være like ødeleggende som utroskap

  1. Å være sammen med partneren til noe bedre dukker opp
  2. En affære uten sex (om du er veldig nære noen på jobb for eksempel, og deler privat informasjon med han eller henne)
  3. Løgn
  4. Å alliere seg med noen andre, og gå imot partneren
  5. Å være fraværende eller kald
  6. Mangel på respekt
  7. Seksuell interesse forsvinner
  8. Urettferdighet
  9. Egoisme
  10. Brudd på løfter

LES OGSÅ: Phubbing er den nye, store trusselen for forholdet

Dette dreper forholdet

Ifølge Gottman, er det hovedsakelig to ting som dreper et forhold: Å lyve (du unngår å fortelle hva du egentlig ønsker, for å unngå en konflikt) og lengsel etter emosjonelle bånd som du ikke kan få til partneren. Han mener også at det vil dukke opp nye måter å være utro på, i fremtiden.

– Om man deler partnerens hemmeligheter, vil det kunne ødelegge forholdet. Og i denne tiden vi lever i, hvor det er så lett å dele informasjon, finnes det mange måter å dele uønskede ting om partneren, som tilsynelatende virker uskyldig.

Mange kan nok kjenne seg igjen i å ha tatt en hvit løgn. Men dersom man lyver mye, og gjør det for å unngå at partneren skal bli sint eller skuffet, er det som regel et tegn på at forholdet ikke er helt bra.

– Løgner er ødeleggende for forholdet. Det samme gjelder flørting – selv om man selv kanskje anser det som uskyldig flørting, kan det hende at partneren føler seg utsatt. Om man opplever at partneren ofte tar valg som føles som et bedrag, bør man absolutt stoppe opp og spørre om det er slik man vil ha det, og hvordan forholdet kommer til å utvikle seg om det fortsetter, sier Thuen.

Forskning viser at disse ulike formene for bedrag vil føre til at forholdet blir mer ustabilt og utrygt.

– For å ha et trygt og stabilt forhold, er det viktig at man kan stole på partneren sin, og ikke føle på at han eller hun har en slags skjult agenda. Om man er i et forhold hvor den ene eller begge partene, har flere av egenskapene som listes opp av Gottman, er sannsynligvis ikke forholdet så veldig solid, sier Thuen.

LES OGSÅ: Mange ser på det å gå i parterapi som slutten på forholdet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer