Sjalusi:

10 ganger sjalusi er positivt for parforholdet

Er kjæresten din sjalu? Det trenger ikke være negativt.

SJALUSI: Se på sjalusien som en effektiv røykvarsler. Det nytter lite at trekker ut batteriene i røykvarsleren uten å sjekke om det er falsk alarm eller om det faktisk brenner. FOTO NTB
SJALUSI: Se på sjalusien som en effektiv røykvarsler. Det nytter lite at trekker ut batteriene i røykvarsleren uten å sjekke om det er falsk alarm eller om det faktisk brenner. FOTO NTB Vis mer
Publisert

Alle opplever sjalusi i løpet av livet. Det kan for eksempel være søskensjalusi, sjalusi i vennegjengen, i arbeidslivet eller i kjæresteforhold. Sjalusi innebærer en redsel for å miste noe du bryr deg om, og kan tolkes som et bevis på at du bryr deg og gjerne vil beholde personen du er sammen med.

Se for deg at ei dame kommer bort til kjæresten din på en fest, gir ham komplimenter, blikkontakt og søte smil. Magen din vrenger seg og du prøver å tenke rasjonelt. Er hun bare hyggelig? Burde kjæresten din avvise henne, eller er det bare en vennskapelig samtale? Noen reagerer med å bryte inn, holde rundt kjæresten og markere sitt terroririum, mens andre reagerer med å trekke seg unna og la dem være i fred.

Følelsen av sjalusi kan beskrives som en rar blanding av tristhet, konkurranse og sinne. Det kan være en veldig ubehagelig følelse, og vi tenker ofte at det er usunne følelser som vi bør kvitte oss med.

For mye sjalusi kan være ødeleggende, men litt sjalusi kan faktisk være bra for forholdet. Det er en menneskelig følelse som forteller oss noe om hva som er viktig for oss og hva vi trenger. Det er en slags bekreftelse på at du elsker kjæresten din og ikke vil miste han.

Lytt til sjalusien

- Den lille sjalusifølelsen kan faktisk være riktig hjelpsom om du tar deg tid til å lytte til den. Mange av oss har et dårlig forhold til akkurat den følelsen. Moderne mennesker tenker kanskje at det er primitivt, føler skam og forsøker å skyve den bort, men da øker den ofte i intensitet.

Det sier parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland til KK.

Se heller på sjalusien som en effektiv røykvarsler. Det nytter lite at du later som du ikke bryr deg, det blir som å trekke ut batteriene i røykvarsleren. Det som er langt viktigere er å sjekke om det er falsk alarm eller om det faktisk brenner noe sted.

- Følelser er fantastiske. De kan gi oss viktig informasjon om en situasjon, og fortelle deg noe viktig om hvem du er og dine behov. Får du til en dialog med kjæresten din hvor dere begge åpner opp, kan det også utvikle relasjonen deres, sier Søyland.

Det forutsetter at dere legger bort de klassiske fellene som bagatellisering: «Hallo, jeg er da ikke sjalu!», moralisering: «Hvordan kunne du oppføre deg så smålig?» og skamfølelsen.

- Sjalusifølelsen verner egentlig bare om det kjæreste du har. Den melder fra når den tror det fine emosjonelle båndet mellom dere står i fare, sier hun.

USUNN SJALUSI: Usunn sjalusi handler om å alltid sitte hjemme og lure på hvem partneren din snakker med, eller drive med kontrollerende adferd. FOTO NTB
USUNN SJALUSI: Usunn sjalusi handler om å alltid sitte hjemme og lure på hvem partneren din snakker med, eller drive med kontrollerende adferd. FOTO NTB Vis mer

Sjalusi er naturlig

Søyland sier at i disse situasjonene kan sjalusi være noe sunt og naturlig:

  • I begynnelsen av en relasjon, forelskelsesfasen.
  • I overganger, for eksempel som nybakte foreldre. Din kjære kommer fresh hjem og forteller spennende ting fra jobben.
  • Når du er utrygg på din egenverdi som kjæreste.
  • En spesifikk situasjon der den eksklusive relasjonen kan være truet, for eksempel hvis din partner har flørtet eller blitt vist seksuell oppmerksomhet uten å avvise det tydelig.
  • Hvis du blir tatt for gitt i hverdagen.
  • Sextørke.
  • Mangel på emosjonell nærhet.
  • Mobil/skjerm-«hekt»

- Løsningen er ikke å snoke på mobilen hans og bli småparanoid. Løsningen er heller mer åpenhet der begge viser sårbarhet, er dønn ærlige og kommer hverandre nærmere, sier Søyland.

Den gode kommunikasjonen som oppstår forsterker båndet mellom dere og tryggheten øker. Husk å ta tak i sjalusien før det blir et usunt mønster. Snakk gjerne generelt om ditt eget forhold til sjalusi, og definer et markant skille mellom usunn og sunn sjalusi.

Det er viktig å søke profesjonell hjelp om følelsen er til hinder for god livskvalitet, den som har skoen på vet hvor den trykker.

10 ganger sjalusi er positivt

Under har mindbodygreen samlet 10 ganger det vil være sunt å føle på sjalusi:

1. Når noen flørter med kjæresten din.

2. Kjæresten din flørter med noen andre.

3. Kjæresten din skryter av seg selv mens du har det tøft.

4. Kjæresten din er flinkere enn deg i felles aktiviteter.

5. Andre nevner noe om kjæresten din som du ikke var klar over.

6. Kjæresten din bruker mye tid på aktiviteter som trening eller en hobby.

7. Han har opplevelser som du ikke er en del av.

8. Han gir vennene sine enorm oppmerksomhet.

9. Han kaller andre for attraktive eller pene.

10. Du føler at han ikke setter pris på deg.

SNAKK OM HVA DU FØLER: Hvis du kjenner du sjalusi bør du gi uttrykk for det overfor kjæresten din. Det er ikke sikkert han opplevde situasjonen på samme måte som deg. FOTO NTB
SNAKK OM HVA DU FØLER: Hvis du kjenner du sjalusi bør du gi uttrykk for det overfor kjæresten din. Det er ikke sikkert han opplevde situasjonen på samme måte som deg. FOTO NTB Vis mer

Som en bekreftelsene på følelsene dine

- Følelsen av sjalusi kan graderes. Det finnes de som overhodet ikke er sjalu selv om kjæresten flørter eller til og med ligger med andre. Jeg tenker at de gjerne mangler noe hvis de synes det er helt greit. Da er kanskje ikke kjærligheten så sterk. Sjalusi er jo eksklusivitetens varsellampe.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i Parweb.no til KK.

I andre enden av skalaen finnes det de som sliter med sykelig og ubegrunnet sjalusi, som er kontrollerende og som skaper store problemer i parforholdet. Det er den ekle, guløyde og possessive delen av sjalusi, som ikke er positivt for forholdet.

- I midten er det de som er sjalu fordi de er glad i og redd for å miste partneren sin. Hvis kjæresten din blir sjalu når du får oppmerksomhet fra andre, er det en bekreftelse på at han ikke ønsker å miste deg. Slik sjalusi kan være positivt, sier han.

Noe av det som er bra med sjalusi, er at hvis gnisten har sluknet litt i forholdet og du opplever at noen andre begjærer partneren din, kan ditt begjær vekkes igjen. Det kalles mediert begjær og er også et vanlig litterært grep. Du er blitt så vant til kjæresten din at romantikken har stilnet, men den vekkes igjen av at du ser at andre vurderer partneren din som attraktiv.

Noen opplever også at sjalusien først dukker opp etter vonde hendelser. Tidligere syntes du gjerne at det var helt greit at kjæresten dro på fest eller hyttetur uten deg, men den dagen noe skjer, er det ødelagt. Etter slike hendelser blir noen veldig kontrollerende og sjalu, og prøver å overvåke for å hindre at noe mer galt skjer.

KAN VÆRE SUNT: Hvis kjæresten din blir sjalu når du får oppmerksomhet fra andre, er det en bekreftelse på at han ikke ønsker å miste deg. Slik sjalusi kan være positivt. FOTO NTB
KAN VÆRE SUNT: Hvis kjæresten din blir sjalu når du får oppmerksomhet fra andre, er det en bekreftelse på at han ikke ønsker å miste deg. Slik sjalusi kan være positivt. FOTO NTB Vis mer

Forskjell på rasjonell og irrasjonell sjalusi

- Når kan sjalusi være noe positivt?

- Vi har to former for sjalusi. Den rasjonelle handler om at vi ikke vil miste partneren vår. Du tenker at det skal være dere to, og når den følelsen blir truet føler du på en sjalusi. Sånn sett kan en rasjonell sjalusi være fint å ha. Det er en frykt for å miste den man har, og viser at man er glad i hverandre.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

På den andre siden har man irrasjonell sjalusi. Det handler om å alltid sitte hjemme og lure på hvem partneren snakker med eller se for seg at det skjer ugreie ting når han er ute. Det er vondt for den som har det slik, og det vondt for den som blir utsatt for slike bekyldninger.

- Det kan oppleves som vanskelig og urettferdig å bli anklaget for noe man ikke har gjort. Det kan også være vanskelig å bevise og overbevise den andre om at man faktisk ikke har gjort noe galt, sier Winther.

Snakk om sjalusien!

I Norge er mange dårlige på å snakke om følelser, men hvis du blir sjalu på partneren din er det alltid best å sette ord på følelsene dine. Forklar hva som er vanskelig, hva du føler og tenker, og kom til enighet før sjalusien ødelegger det fine mellom dere.

- Etter en hendelse hvor sjalusien din våkner, bør du si det. Det er greit å si at du ble sjalu, det er en kjærlighetserkæring. Det er alltid mye bedre å prate om hva du føler og tenker, i stedet for å holde det for deg selv, prøve å hevne deg eller lage en scene, sier Løes Narum.

Sjalusi er en vond følelse og man føler seg ofte som en dårlig versjon av seg selv, men det beste tipset er å snakke om det og jobbe med følelsene sammen. Innrøm at du er sjalu. Åpen og ærlig kommunikasjon er nøkkelen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer