Narsissist:

10 tegn på at du er i et forhold med en narsissist

- De nærmeste ser en nattsvart bakside, sier professor.

SKJULER DET: Mange med narsissistisk personlighetsforstyrrelse har sosiale ferdigheter, er utadvendte og oppfattes sjarmerende. Det kan føre til at omgivelsene undervurderer alvorlighetsgraden. FOTO: NTB
SKJULER DET: Mange med narsissistisk personlighetsforstyrrelse har sosiale ferdigheter, er utadvendte og oppfattes sjarmerende. Det kan føre til at omgivelsene undervurderer alvorlighetsgraden. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I starten av et forhold virker som regel alt rosenrødt. Han gir deg bøttevis med oppmerksomhet og komplimenter og du faller pladask. Han forguder deg og forteller at du er den vakreste og beste personen han noensinne har møtt. Dette må jo være mannen med stor M?

Etter en stund merker du at noe skurrer. Du gir slipp på aktiviteter som du tidligere elsket å drive med, du har mindre kontakt med familie og venner, går rundt med en konstant skyldfølelse eller føler du mister deg selv mer og mer.

Å være i et forhold med en narsissist er følelsesmessig tappende og kan påvirke den psykiske helsen din i stor grad.

Det finnes flere røde flagg som du bør være obs på hvis du mistenker at du er i et forhold med en person med narsissistisk personlighetsforstyrrelse. Ofte kan det være vanskelig å oppdage at du blir manipulert før det har gått lang tid, fordi alle tegnene ikke dukker opp på en gang, men kommer sakte over tid.

Dette kjennetegner narsissister

- Typisk for de med narsissistiske trekk er at de uten blygsel tillater seg å gjøre tvilsomme ting som de aldri ville akseptere at andre gjorde. De er raske med å kritisere andre, men blir rasende for kritikk rettet mot dem selv, sier Svenn Torgersen til KK.

Han er professor i psykologi ved Universitetet i Oslo og har i mange år forsket på personlighet.

Tvert imot er narsissister bunnløse i sitt krav om beundring fra andre. De gir lite honnør tilbake, med visse unntak som støtter opp om deres eget ego.

- Det er vanskelig å se at de har ekte omsorg for andre, selv om de noen ganger kan spille omsorgsfulle. Deres bane er av og til at de tror de kan slippe unna med mer og mer, inntil det blir for mye og skandalen inntreffer. De kan også føle seg for usårlige og overvurdere egen intelligens, utholdenhet og evne til å vinne nye venner, forklarer Torgersen.

Ofte tror de også at de kan holde på gamle venner uansett hvordan de oppfører seg.

- Noen ganger kan de tro og satse for mye på eget hell, ut i det usannsynlige. Deres mangel på indre reelle gode følelser for andre kan gjøre at de blir kronisk skuespillere. For omgivelsene viser de en ideell fasade, mens de nærmeste ser en nattsvart bakside, sier han.

STORE TANKER OM SEG SELV: Narsissisme er de følelsene og den egoistiske beundringen en person har overfor egne kvaliteter og ferdigheter. Det er en skadelig selvnytelse. FOTO: NTB
STORE TANKER OM SEG SELV: Narsissisme er de følelsene og den egoistiske beundringen en person har overfor egne kvaliteter og ferdigheter. Det er en skadelig selvnytelse. FOTO: NTB Vis mer

10 tegn på at du er sammen med narsissist

Psychology Today har samlet 10 tegn på at du er i et forhold med en narsissist:

1. Du blir isolert fra familie og venner. «Hvorfor trenger du å besøke moren din i dag, du besøkte jo henne i forrige uke». Når du tilbringer tid borte fra en narsissistisk kjæreste, vil de gi deg dårlig samvittighet for det. De vil gjerne komme med beskyldninger og anklager, fordi du er borte fra hjemmet og gir dem mindre oppmerksomhet akkurat da.

2. De prøver å sette deg opp mot andre. Narsissisten vil bruke setninger som: «Alle vet at du ikke er snill mot meg», «Kari sa at jeg bare skulle forlate deg, hun vet hvordan du er» eller «Ida sa at hun vil bli sammen med meg». Husk at alle, Kari og Ida kanskje ikke har sagt disse tingene. Det er en måte for narsissisten å få kontroll over deg og isolere deg fra andre.

3. Reglene gjelder for deg, men ikke dem. Hvis kjæresten din er utro er det gjerne din feil og det forventes at du tilgir ham. Han sier gjerne at hvis du hadde jobbet mindre eller gjort noe annerledes, så ville behovene hans ha blitt dekket og da ville han ikke ha vært utro.

4. Du blir aldri god nok. En narsissist kan for eksempel kommentere utseendet ditt eller ferdighetene dine negativt, direkte eller indirekte.

5. Du må «betale tilbake» for å trosse dem. Hvis du bryter narsissistens regler, vil de straffe deg fysisk eller verbalt.

6. Han konkurrerer mot deg. Hvis han finner ut at du er en god sanger, begynner han kanskje å synge i et band. Hvis du er syk, blir han plutselig sykere enn deg. Han påpeker gjerne foran andre at han er bedre enn deg til noe.

7. Det er aldri hans skyld. Hvis han krangler med noen på jobb, er de bare ute etter å ta ham. Det er aldri narsissisten sin skyld, han tror at alle andre er problemet.

8. Han beskriver ekser på uflatterende eller nedverdigende måter. Når han konsekvent refererer til eksene sine som «hun hora», «den bitchen», eller snakker om alt eksen gjorde feil i forholdet, er det helt klart et rødt flagg.

9. Plutselig hører du ikke noe fra han. I et sunt forhold trenger folk noen ganger en time out for å samle tankene eller roe seg ned, før de er klar for å snakke ut. Men en narsissist vil gjerne nekte å kommunisere, og det er en måte å få kontroll på. Ofte vet du ikke hvorfor de er stille eller hva du har gjort galt.

10. Dine behov blir møtt med stillhet. Hvis du spør om han kan lage middag i kveld, ignorerer han forespørselen din. Enten lar han være å svare, eller så sier han ja men følger ikke opp. Til slutt blir det du som må lage middag likevel.

KREVER BEUNDRING: En narsissist utnytter andre for egne behov og krever overdreven beundring. FOTO: NTB
KREVER BEUNDRING: En narsissist utnytter andre for egne behov og krever overdreven beundring. FOTO: NTB Vis mer

9 narsissistiske personlighetstrekk

- Narsissistisk personlighetsforstyrrelse er en diagnose som forekommer oftest hos menn og alvorlighetsgraden varierer. Narsissisme er de følelsene og den egoistiske beundringen en person har overfor egne kvaliteter og ferdigheter. Det er en skadelig selvnytelse.

Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær for Rådet for psykisk helse til KK.

Gundersen sier at typiske kjennetegn på narsissisme er at de:

1. Har grandiose oppfatninger om seg selv.

2. Utnytter andre for egne behov.

3. Krever overdreven beundring.

4. Mangler empati.

5. Er arrogant.

6. Oppfatter seg selv som best.

7. Opptatt av fantasier om makt og suksess.

8. Overvurderer egne evner, og tåler dårlig kritikk.

9. Mange har sosiale ferdigheter, er utadvendte og oppfattes sjarmerende. Det kan føre til at omgivelsene undervurderer alvorlighetsgraden.

Kom deg unna

En narsissistisk kjæreste vil alltid få deg til å føle deg dårlig og mindre verdt. Det beste tipset er å komme seg unna. Søk hjelp hos venner, familie, eller hos psykolog eller terapeut hvis du trenger det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer