Samliv

15 spørsmål som kan fortelle deg om forholdet vil vare

- Vi mennesker kan ikke konstrueres på samme måte som maskiner, sier samtaleterapeut.

INDIKATOR: En liste med 15 spørsmål laget av en forholdsforsker, kan gi deg en indikasjon på om romansen er verdt å beholde. FOTO: NTB Scanpix
INDIKATOR: En liste med 15 spørsmål laget av en forholdsforsker, kan gi deg en indikasjon på om romansen er verdt å beholde. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Hva om det fantes en spåkule hvor du bare måtte svare på noen kjappe spørsmål og så hadde du funnet ut om du og partneren din hadde en framtid?

Ifølge nettstedet redonline kan du gjøre nettopp dette nå. En forholdsforsker og professor i psykologi kalt Gary W. Lewandowski, har kommet opp med en liste med 15 spørsmål som kan bestemme om ditt romantiske forhold er det rette for deg. Listen er basert på en kombinasjon av forskerbasert data og intuisjon.

Reglene er enkle. Kan dere svare ja på alle spørsmålene, er forholdet «meant to be». Er svaret nei, så vil det sannsynligvis ikke vare til evig tid. Men er det egentlig så lett? Se spørsmålene lenger ned i saken!

TERAPEUT-TIPS: Mariann Marthinussen forteller at man fint kan bruke spørsmålene som en slags «følgeguide», men at man ikke skal basere seg helt på de. FOTO: Privat
TERAPEUT-TIPS: Mariann Marthinussen forteller at man fint kan bruke spørsmålene som en slags «følgeguide», men at man ikke skal basere seg helt på de. FOTO: Privat Vis mer

Flere faktorer spiller inn

- Etter min erfaring har ingen parforhold full score på alle disse punktene, og i hvert fall ikke 100 prosent av den tiden forholdet eksisterer, forteller Mariann Marthinussen (49), til KK.

Marthinussen er terapeut, coach og foredragsholder, og innehaver av Lev ditt liv. Hun forteller at disse spørsmålene er fine ideal å ha, og det kan være noe å jobbe mot og som et utviklingspotensial i forholdet. Hun mener likevel at det ikke er nok å svare på noen spørsmål for å bedømme om det er et godt partnerskap.

- Vi mennesker er sammensatte vesener og kan ikke struktureres på samme måte som en maskin. Kjærlighet er organisk og dynamisk. Den er kontinuerlig i vekst og utvikling gjennom dypere forståelse og erfaring med både oss selv og våre partnere, og også andre relasjoner, forklarer hun.

Hun forteller derfor at man trenger ikke å avvikle forholdet dersom man skulle svare nei på ett eller noen få av spørsmålene. Det er også viktig å se på hvilken livssituasjon og fase av forholdet man er i. Skulle du derimot svare nei på ALLE spørsmålene, er det grunn til å stille spørsmålstegn til hvorfor man er i forholdet i det hele tatt.

- Ethvert forhold har sine faser, og sin utvikling eller modning. Nyforelskede par vil kanskje svare ja på flere av disse spørsmålene, men par som har fått barn og levd sammen en stund vil være bedre kjent med hverandres lyter, og de rosa brillene er for lengst tatt av. Hverdagskjærligheten blir en ny form for kjærlighet og forståelse av det å leve sammen, forteller hun.

Forskjellige opplevelser

Marthinussen forteller videre at utroskap og svik vil kunne forekomme hos de fleste par over tid. Hun opplyser om at det da krever modne personligheter og en felles vilje til utvikling og tilgivelse for å komme seg gjennom det.

- Det krever i det minste både et ønske og en villighet til å utvikle seg og forstå mer om sitt eget indre landskap og den andres. Utroskap er ikke en grunn alene til å bryte opp et forhold eller tro at det ikke kan utvikle seg og fungere bedre hvis begge parter er innstilt på å jobbe med det som er den underliggende årsaken til utroskapen, sier hun.

Marthinussen påpeker at begge parter vil ha sin egen opplevelse og sannhet rundt svaret. En ektefelle kan svare «ja» på spørsmål der den andre ville svare «nei».

- Dette vil kunne gi en mulighet for en dypere dialog om forventninger, forhåpninger og lengsler som hver og en bærer for seg selv og hverandre, forteller hun.

- Vår egen oppfattelse av oss selv preger også hvordan vi ser og tolker andre. Dette vil være indikativt på hvordan en svarer på slike spørsmål. Derfor kan aldri slike spørsmål stå alene men brukes i dialog og samarbeid, enten med terapeut eller med hverandre, oppfordrer Marthinussen.

I tillegg til disse 15 spørsmålene, ville Marthinussen ha lagt til noen spørsmål om nærhet og selvinnsikt. Eksempler på dette er:

  • Hva gjør din partner for å sette pris på deg?
  • Hva gjør du for din partner for å vise at du verdsetter han/henne?
  • Når føler du deg emosjonelt nærmest din partner?
  • Hva tror du din partner ergrer seg mest ved deg?
  • Hva tror du din partner setter mest pris på ved deg?
  • Hvordan vet din partner at du er glad i han/henne?
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer