Forelskelse:

15 tegn på at forelskelsen er ute av kontroll

Hvis du som voksen føler deg besatt av noen på samme måte som i ungdomsårene, kan det skyldes såkalt limerence.

FORELSKELSE: - En forelskelse er usunn når den går fra å være en søt og ufarlig fascinasjon, til å bli noe altoppslukende. FOTO: NTB
FORELSKELSE: - En forelskelse er usunn når den går fra å være en søt og ufarlig fascinasjon, til å bli noe altoppslukende. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

De aller fleste av oss vil oppleve en skikkelig forelskelse eller crush på ett eller annen tidspunkt i løpet av livet. De fleste opplever det gjerne i tenårene, når en altoppslukende forelskelse gjør at du nærmest blir besatt av vedkommende, tenker på dem 24/7, forestiller deg deres første kyss eller en fremtid sammen

Jo eldre man blir, jo mer realistisk tenker man gjerne rundt kjærligheten. Mange vurderer kjemi, holdninger og om dere vil passe sammen på sikt. Men selv om det er tilfellet for de fleste, er det fullt mulig å oppleve en like altoppslukende forelskelse i voksen alder som i tenårene, noe som faktisk kan være en lidelse.

Hvis du føler deg besatt av noen på samme måte som i ungdomsårene, kan det skyldes såkalt limerence.

Hva er limerence?

Limerence handler om en form for galskap, som gjør at vi kun tenker på personen vi er forelsket i. En passende frase er «å være gal av kjærlighet», og det inkluderer vanligvis tanker, fantasier og ønsker om et romantisk forhold med en bestemt person. Det er en altoppslukende, ufrivillig tilstand av romantisk lyst.

Begrepet ble først brukt av psykolog Dorothy Tennov, som skrev boken «Love and Limerence: The Experience of Being in Love» i 1979. Hun oppdaget denne formen for besatthet da hun intervjuet over 500 mennesker om kjærlighet.

- En forelskelse eller et crush er usunn når den går fra å være en søt og ufarlig fascinasjon, til å bli noe altoppslukende og destruktivt der dine omgivelser er bekymret, sier par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland.

Ofte har den ene mer makt og den andre tilpasser seg i håp om noen «smuler med kjærlighet».

- Din tilknytningsstil kan også spille inn om du ikke kommer deg ut av relasjonen. Du svinger mellom håp og håpløshet, himmel og helvete. Du sier du kan ikke leve med ham, men heller ikke uten ham. Diagnose: Du er emosjonelt hektet, sier Søyland.

Limerence er en viktig del av den menneskelige tilknytning vi trenger for å bli et par og få barn, og kan i teorien hjelpe deg med å skape en sterk forbindelse. For de fleste blekner imidlertid disse følelsene etter hvert som dere blir et par.

For noen derimot, blekner ikke forelskelsen med tiden, og det er da ting kan gå galt. Som med alle tvangstanker kan det påvirke resten av livet negativt. Noen kan for eksempel slutte å gå på jobb for å henge med crushet hele dagen, eller produktiviteten går ned. Noen kan også begynne å ignorere venner og familie. Det er ikke sunt.

IKKE LETT Å AVSLUTTE: - Relasjonen kan være svært romantisk og "perfekt", og det er derfor det er så vanskelig å bryte ut, forklarer eksperten. FOTO: NTB Scanpix
IKKE LETT Å AVSLUTTE: - Relasjonen kan være svært romantisk og "perfekt", og det er derfor det er så vanskelig å bryte ut, forklarer eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

15 faresignaler

Søyland trekker frem følgende faresignaler/varseltegn på en usunn forelskelse:

 • Relasjonen går ut over dine primære behov som søvn, matinntak, døgnrytme etc.
 • Venner kommer langt ned på prioriteringslisten, eller du er psykisk fraværende.
 • Du forsvarer din utkårede selv om det er ting som strider mot dine verdier, «Men det var jeg som provoserte ham».
 • Din moral og sunne fornuft gjelder ikke lenger. For eksempel at før var du imot utroskap, men nå forklarer du at han har en så «fæl» kone.
 • Du får kun «smuler», men drømmer om hvordan det skal bli. Du lager deg en rosa boble.
 • Du forsømmer barna og jobben med å være pålogget sosiale medier døgnet rundt i håp om kontakt. Du sliter med å legge bort mobilen.
 • Du blir fort irritabel om venner og familie prøver å vekke deg . Du kan kalle dem misunnelige, gledesdrepere eller at de ikke forstår.
 • Hverdagen din er som en emosjonell berg-og-dalbane som aldri stopper.
 • Venninner kan le litt i begynnelsen og hinte om stalking, men for deg er det ramme alvor. Hvorfor svarer han ikke? Hvorfor ringer han ikke? Hva betyr det siste bildet på Instagram?
 • Relasjonen mangler trygghet, åpenhet, dialog, ærlighet og omsorg. Det er ingen likeverdig gjensidig relasjon.
 • Du er på vent 24/7.
 • Romantikken preges av noe panisk, tvangsmessig og destruktivt som du bagatelliserer og forsvarer. Sex kan brukes som belønning eller straff for å prøve å få mer kontroll og innflytelse i relasjonen. Du blir ukritisk; ligger med sjefen, bryter opp familien (selv om det er din viktigste verdi) eller gjør andre drastiske ting fordi det føles «riktig».
 • Din utkårede kan «holde deg på matta» med god kommunikasjon, lovnader og dårlig samvittighet. «Du må da kunne vente på meg et par måneder om du elsker meg?».
 • Relasjonen kan også være svært romantisk og «perfekt», og det er derfor det er så vanskelig å bryte ut.
 • Det verste kanskje; du oppdager ofte for sent at det «bare» er et emosjonelt hekt. slike relasjoner utvikles ikke - de avvikles.

Skiller seg fra vanlig kjærlighet

Så hvordan skiller denne besattheten fra vanlig kjærligheten? Når du har denne lidelsen så ser du ikke personen for den de virkelig er. Du har bygget dem opp til å være et feilfritt individ i hodet ditt.

Ekte kjærlighet oppnås derimot gjennom et dypt og veldig ekte bånd med en person som kommer med tid, delte opplevelser og å se den personen slik de virkelig er, med sine feil og mangler.

- Det finnes flere tegn på at en forelskelse er usunn. Typisk tenker man at personen man er forelsket i er helt unik og at det ikke finnes noe alternativ til denne personen. Man ser ikke personen som han eller hun virkelig er, men danner seg i stedet et bilde av en helt unik person.

Det sier Ingrid Blessom, som er som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi, til KK.

Ofte tenker man at denne personen ikke kan erstattes og at livet heller ikke har noen mening uten at man er sammen med denne helt spesielle personen.

- Ofte fantaserer man om personen og bruker store deler av sin våkne tid på å tenke på personen og hvilket liv man kan leve sammen. Man blir også svært sensitiv og tolker alt av kommunikasjon man har hatt, enten dette er fysiske møter, telefonsamtaler eller SMS, forklarer Blessom.

Forelskelsen kjennes altoppslukende og man kjenner et intenst ønske om å være sammen med denne personen.

Sosiale medier kan forsterke limerence

Dersom forelskelsen går ut over dagliglivet ditt som jobb, interesser, familie og venner kan dette være et varseltegn på at forelskelsen er usunn.

- For eksempel dersom du slutter å gå på jobb fordi du ønsker å være sammen med personen så mye som mulig. Eller enda verre, fordi du ønsker å være tilgjengelig dersom vedkommende skulle ønske å møte deg, er dette et dårlig tegn, sier Blessom.

Noen mener sosiale medier gjør det lettere for folk å oppleve limerence. Fordi hvis du vil, kan du bla gjennom bilder av dem på Instagram eller lese hva de tenker på Twitter og Facebook.

- Kanskje bruker du tiden på jobb til å kikke gjennom profiler på sosiale medier for å finne ut hva vedkommende legger ut av bilder og poster, og hvem vedkommende kommuniserer med. Det er ikke sunt, sier hun.

Særlig bør du være på vakt dersom følelsene og tiden du investerer i liten grad blir gjengjeldt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer