Narsissister

3 måter en narsissist manipulerer en ny partner

- Han bruker løgner som han vet tiltrekker folk, sier psykologen.

SKRUR PÅ SJARMEN: Du møter en person som er sjarmerende og flink til å snakke for seg, men det er bare et spill. FOTO: NTB
SKRUR PÅ SJARMEN: Du møter en person som er sjarmerende og flink til å snakke for seg, men det er bare et spill. FOTO: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvis du innleder et forhold til en person med narsissistiske trekk vil du i starten føle deg forgudet og tilbedt, og du vil gjerne føle deg utrolig heldig som har møtt en person som er så suksessfull, flink og smart.

Han eller hun forteller gjerne om den flotte karrieren sin, den dyre bilen, de innflytelsesrike vennene sine og alle opplevelsene dere skal ha sammen. Han eller hun gjør alt for å hjelpe og støtte deg, og det er lett å la seg sjarmere.

Over tid blir personen gjerne mer og mer irritert og likegyldig, og du vil merke at mye av det som ble sagt i starten var løgn. Ofte ble det sagt for å imponere eller for å få deg på kroken, slik at han eller hun kan samle inn informasjon som kan brukes til å kontrollere deg.

En person med narsissistisk personlighetsforstyrrelse er grunnleggende egoistisk, har behov for å få kontroll over deg og å bli forgudet, og bryr seg ikke om deg i det hele tatt. Et forhold til en narsissist kan innebære et plutselig skifte fra omsorg og tilbedelse til manglende interesse.

Lett å bli sjarmert

- Det er naturlig at du kan få følelser for en person med narsissistiske trekk. Du møter en person som er flink til å snakke for seg og som gjerne forteller at han er kjempeflink til det han driver med, har mye penger eller har kontakt med mange kjendiser eller innflytelsesrike personer. Han bruker løgner som han vet tiltrekker folk.

Det sier Mats Johannessen, som er psykologspesialist og sexolog til KK.

For eksempel kan personen fortelle at han er astrofysiker, var på fest med Morten Abel i helgen eller andre løgner som får ham til å virke glup, interessant og fantastisk. Det er mange som kan bli tiltrukket av slike mennesker.

Så hvilke taktikker bruker narsissister til å manipulere en ny partner?

EKSPERTEN: Mats Johannessen er psykologspesialist og sexolog. Foto: Privat.
EKSPERTEN: Mats Johannessen er psykologspesialist og sexolog. Foto: Privat. Vis mer

3 tegn på manipulasjon i parforholdet

I starten av forholdet føler du gjerne at du har møtt «den rette», og det føles trygt å åpne deg om hemmeligheter og detaljer som du ikke ville delt med andre.

Problemet er bare at en person med narsissistiske trekk vil innhente disse hemmelighetene for å kunne kontrollere deg og gi deg skylden for det som skjer. Dessverre er det også mange som feiltolker kontroll og tenker at det er nærhet og kjærlighet.

Psychology today skriver at følgende kan være tegn på manipulasjon i parforholdet:

1. Behov for informasjon

Hvis partneren din har et stort behov for informasjon om deg, kan det tenkes at det skal brukes til å manipulere deg og få innflytelse over deg, i stedet for at det er et reelt ønske om å bli kjent med deg.

Det kan være små, uskyldige avsløringer som vedkommende kan vri på, forverre og gjøre troverdig overfor andre. De kan for eksempel vri en uskyldig uttalelse om at du kan ha godt av «en hvit måned» til anklager om alkoholproblemer.

- Å finne ut mye om den andre, særlig svake og skamfulle sider, kan gi stor makt over personen og vedkommendes liv. Det kan brukes som pressmiddel, men først og fremst vil det å presse den andre ned gjøre at narsissisten selv føler seg større, sier Svenn Torgersen, professor emeritus i psykologi ved Universitetet i Oslo til KK.

For en person som ikke bryr seg om andre kan livet bli litt tamt og kjedelig, og dette piffer opp litt. Det blir sett på som underholdende.

2. Vil redde deg

Hvis personen stadig vil rykke til for å redde deg og dagen, er det ikke alltid et godt tegn. Å redde og hjelpe deg vil gi personen tilgang til din private verden, som vil sikre opplysninger om deg som kan skape avhengighet.

- Metoden er at narsissisten søker informasjon med stor energi og tilsynelatende medfølelse. Han overbeviser den andre om at hun har sider som er mindreverdige og farlige, og som gjør henne særlig sårbar og hjelpetrengende. Deretter står han frem som en reddende engel, en person som offeret trenger sårt og som er helt nødvendig for at vedkommende skal overleve psykologisk og sosialt, forklarer Torgersen.

3. Mye oppmerksomhet

Hvis personen gir deg veldig mye oppmerksomhet i starten, er ikke det nødvendigvis et tegn på kjærlighet. Du blir kanskje smigret, men det kan være snakk om personens behov for kontroll og et forsøk på å skape nærhet.

ØNSKER KONTROLL: Hvis personen gir deg veldig mye oppmerksomhet i starten, er ikke det nødvendigvis et tegn på kjærlighet. FOTO: NTB
ØNSKER KONTROLL: Hvis personen gir deg veldig mye oppmerksomhet i starten, er ikke det nødvendigvis et tegn på kjærlighet. FOTO: NTB Vis mer

Slik gjenkjenner du narsissisten

Johannessen sier at følgende symptomer er kjernen i en narsissistisk personlighetsforstyrrelse:

1. Må bli beundret.

En person med narsissistiske trekk hever seg selv ved å dra andre ned. De fremstår ofte karismatiske og fulle av god selvtillit, og det er mange som har trekk i den retningen. Personen har konstant behov for å bli beundret og hever sitt eget selvverd i møte med andre.

Han drømmer om mye makt og innflytelse. og har en holdning om at han er bedre enn deg.

- Det kan være noe så banalt som at hvis jeg kjøper en ny bil, vil han fortelle hvorfor hans bil er bedre. Hvis jeg kommer kjørende med vanlige bildekk, vil han påpeke at han har dyrere og bedre bildekk enn meg. Selv om selve bilen kanskje er et billig vrak, vil han påpeke det han mener er bedre, forklarer psykologen.

Det handler i bunn og grunn om menneskelige behov for å føle seg elsket, betydelig og bra nok.

BRUKER OPPLYSNINGER MOT DEG: Narsissisten kan vri en uskyldig uttalelse om at du kan ha godt av "en hvit måned" til anklager om alkoholproblemer. FOTO: NTB
BRUKER OPPLYSNINGER MOT DEG: Narsissisten kan vri en uskyldig uttalelse om at du kan ha godt av "en hvit måned" til anklager om alkoholproblemer. FOTO: NTB Vis mer

2. Skylder alltid på andre når noe går galt.

Når det er noe personen med narsissistiske trekk ikke klarer eller han kommer til kort, er det alltid noen andre sin feil.

Personen er ikke mottakelig for kritikk, det preller av og han klarer ikke ta imot det på en god måte. Hvis han får kritikk gir han pekefingeren tilbake og skylder på deg.

Johannessen trekker frem Donald Trump som et godt eksempel på en person med narsissistiske trekk.

3. Mangel på empati eller skyldfølelse.

En narsissist klarer ikke si unnskyld, er flink til å lyve og har ingen anger. Han bryr seg ikke om at han lyver, og hvis han blir tatt i løgnen kommer han bare med nye løgner.

HEVER SEG SELV: - Det kan være noe så banalt som at hvis jeg kjøper en ny bil, vil han fortelle hvorfor hans bil er bedre. FOTO: NTB
HEVER SEG SELV: - Det kan være noe så banalt som at hvis jeg kjøper en ny bil, vil han fortelle hvorfor hans bil er bedre. FOTO: NTB Vis mer

Overvurderer egne evner

- Den skadelige selvnytelsen kan få ulike utslag. Alvorlighetsgraden varierer, og det gjør også graden av følelsene og den egoistiske beundringen en person har overfor egne kvaliteter og ferdigheter.

Det sier Tove Gundersen, som er generalsekretær i Rådet for psykisk helse til KK.

I den sammenheng vil type manipulasjon og måter den brukes på være preget av erfaringer, person og situasjon. Det kan være å utnytte andre for egne behov og kreve overdreven beundring.

Fordi det er mangel på empati, vil ikke konsekvensene av handlingene få plass eller påvirke atferden.

- Det tas ikke hensyn til andre. Egne evner og ferdigheter overvurderes og forståelsen for andres ve og vel blir tilsidesatt. Fraværet av medfølelse påvirker handlingene, og konsekvensene er at relasjoner og livskvalitet blir påvirket negativt og for mange blir det ødelagt, sier Gundersen.

Kom deg unna

En narsissistisk kjæreste vil alltid få deg til å føle deg dårlig og mindre verdt. Det beste tipset er å komme seg unna. Søk hjelp hos venner, familie, eller hos psykolog eller terapeut hvis du trenger det.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer