Singel personlighet:

3 tegn på at du passer best som singel

- Det bør være like akseptert å være singel og barnløs, sier ekspert.

LYKKELIG SOM SINGEL: - Jeg synes det er flott at folk lever livet sitt slik de selv ønsker, og ikke slik samfunnet forventer. Det bør være like akseptert å være singel og barnløs som å ha partner og barn på tradisjonelt vis, sier Haldorsen. FOTO: NTB
LYKKELIG SOM SINGEL: - Jeg synes det er flott at folk lever livet sitt slik de selv ønsker, og ikke slik samfunnet forventer. Det bør være like akseptert å være singel og barnløs som å ha partner og barn på tradisjonelt vis, sier Haldorsen. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Helt fra vi er små blir vi fortalt historier og eventyr om prinsesser som finner drømmeprinsen sin. I romantiske komedier blir hovedpersonen lykkelig og tilfreds når hun finner sin perfekte partner, og samfunnet rundt oss forventer at alle single er på jakt etter «den rette».

Kanskje får du kommentarer fra familiemedlemmer av typen «når skal du slå deg til ro?» eller «du kan jo ikke være singel resten av livet.»

De færreste tenker nok over at det faktisk er mange som ikke ønsker seg en fast partner og barn, og det er ikke alle som har en personlighet som passer til å være i et parforhold.

For mange føles det helt supert å være singel; du kan styre dagene som du vil, trenger ikke ta hensyn til andre, slipper å irritere deg over andres rot og vaner, og kan bo og gjøre akkurat som du vil.

Så hvordan vet du om du passer best som singel? Under finner du 3 tegn på at du har en personlighet som trives best uten en fast partner.

3 tegn på at du trives som singel

Valget om å forplikte deg i et langvarig forhold eller starte en familie er noen av de største avgjørelsene du vil ta, så ta deg tid til å reflektere over personligheten din.

Under finner du 3 tegn på at du har en personlighet som trives med å være fri og frank, ifølge Psychology today:

1. Det er ikke så viktig for deg å få barn

Vi mennesker er skapt slik at de fleste vil oppleve et ønske om å få barn i løpet av livet, men for mange er det ikke så viktig. Noen vier livet sitt til jobb eller hobbyer, og lar seg ikke presse av forventningene i samfunnet.

2. Du er svært karrierefokusert

Personer som er svært opptatt av karrieren sin kan tenke at barn og en fast partner vil sette en demper på ambisjonene. Det er klart at både en partner og barn krever tid og energi som vil gå på bekostning av jobb og andre interesser.

Forskning viser faktisk at det å ha en jobb betyr mer for lykkefølelsen din enn å ha en partner.

3. Du er åpen for nye opplevelser

I dagens samfunn er det fremdeles ekteskap, monogami og å leve i en familie som er normen, men det fungerer ikke for alle.

Hvis du er åpen for nye opplevelser sier det noe om hvordan du vil leve livet ditt og hva du ønsker å prioritere. Du vil gjerne reise, se nye ting, prøve nye ideer og høre andres perspektiv - noe som kan være vanskelig hvis du er forpliktet med partner og barn.

FRIVILLIG SINGEL: Det lever veldig mange mennesker i verden som er frivillig single, og derfor er det viktig å ikke problematisere singellivet til de som ønsker å være det.
FRIVILLIG SINGEL: Det lever veldig mange mennesker i verden som er frivillig single, og derfor er det viktig å ikke problematisere singellivet til de som ønsker å være det. Vis mer

Er lykkelige på egen hånd

- Det er mange som velger å verken få fast partner eller barn. Det å få partner og barn er for mange en veldig «endelig» løsning, eller de har andre grunner for at de ikke ønsker dette. Som regel er det fordi de er lykkelige på egen hånd, sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Det lever veldig mange mennesker i verden som er frivillig single, og derfor er det viktig å ikke problematisere singellivet til de som ønsker å være det.

- De som foretrekker å være single har veldig forskjellige grunner til hvorfor de ønsker det. Jeg synes det er flott at folk lever livet sitt slik de selv ønsker, og ikke slik samfunnet forventer. Det bør være like akseptert å være singel og barnløs som å ha partner og barn på tradisjonelt vis, sier Haldorsen.

Det er også viktig å huske at mange flere enn man tror lever i polyforhold og åpne forhold, som heller ikke gjør dem single. Flere og flere menn og kvinner velger også å få barn alene uten en partner, og de er like mye en familie som alle andre.

VELGER ANNERLEDES: - Flere og flere som henvender seg til meg ønsker en kjæreste. De ønsker ikke å gifte seg eller bo sammen med personen, og flere av disse ønsker heller ikke barn, sier datingrådgiveren til KK. FOTO: NTB
VELGER ANNERLEDES: - Flere og flere som henvender seg til meg ønsker en kjæreste. De ønsker ikke å gifte seg eller bo sammen med personen, og flere av disse ønsker heller ikke barn, sier datingrådgiveren til KK. FOTO: NTB Vis mer

Velger bort det tradisjonelle livet

- Min erfaring er at ingen egentlig ønsker å være alene, men ekteskap og det å dele hele livet med noen er for færre og færre, sier Ane Hagen, som er matchmaker og datingrådgiver, til KK.

Vi må endre synet vårt på det å være singel og det å være i et forhold. Vi har utviklet oss enormt som mennesker de siste 20 årene, og verdsetter andre ting i dag.

- Nå som man ikke må være to for å overleve og klare seg økonomisk, og hvor man kan velge å leve livet på ekstremt mange forskjellige måter, ser flere og flere at det tradisjonelle livet ikke er noe for dem, sier Hagen.

Som matchmaker jobber hun med langvarige relasjoner som mål, men som datingrådgiver jobber hun med mange ulike målsetninger.

Frykt for å miste seg selv

- Flere og flere som henvender seg til meg ønsker en kjæreste. De ønsker ikke å gifte seg eller bo sammen med personen, og flere av disse ønsker heller ikke barn. Å bare være kjærester er mer enn nok. Jeg har de siste årene jobbet hardt for å endre hvordan vi mennesker ser på våre relasjoner og fjerne tanken om at det å være kjærester er ensbetydende med at man til slutt skal gifte seg, forklarer Hagen.

At man ikke vil gifte seg betyr ikke at man ønsker å være alene. Det betyr bare at det som ekteskapet representerer ikke passer inn i det livet man ønsker å leve.

- Hvis du ønsker å være singel tror jeg personlig at det handler om en frykt for å miste deg selv i en relasjon. At du ikke skal kunne få leve det livet du ønsker deg sammen med noen. Hvis du derimot finner den rette vil det å ha en kjæreste alltid være en bonus. Jeg håper flere single begynner å lete etter den bonusen, i stedet for å velge å forbli alene på grunn av frykten, sier Hagen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om