Eksen:

3 ting du bør lære av dine tidligere forhold

- Du kan få mye fint ut av det vonde, selv om du ikke ser det umiddelbart, sier parterapeuten.

EKS-KJÆRESTE: Du kan ta med deg og lære noe av de tidligere erfaringene dine, og at de er med på å forme deg til den flotte personen du er i dag. FOTO: NTB
EKS-KJÆRESTE: Du kan ta med deg og lære noe av de tidligere erfaringene dine, og at de er med på å forme deg til den flotte personen du er i dag. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har vel alle noen forhold eller tidligere dater som vi helst skulle vært foruten. Enten du ble behandlet dårlig, gikk på en skikkelig smell da du ble dumpet eller på andre måter opplevde relasjonen som feil eller vond.

For eksempel kan du ha vært sammen med en person som aldri holdt avtaler, ikke ringte deg tilbake eller som unngikk å svare på hvor han var eller hva han gjorde. Du kan også ha opplevd utroskap, mye krangling eller at du ble ghostet uten en nærmere forklaring.

Da kan det være en liten trøst å vite at du kan ta med deg og lære noe av de tidligere erfaringene dine, og at de er med på å forme deg til den flotte personen du er i dag.

Alt fra dine første forelskelser og flørter på barne- og ungdomsskolen, til dine siste Tinder-dater, kan lære deg mye om hvem du er og hva du ønsker deg. Du kan for eksempel lære hvordan du håndterer store følelser og tiltrekning, og hvordan du skal si «nei takk» når noe ikke føles riktig.

Du kan også lære hva slags menn du aldri skal rote deg borti igjen, og den kunnskapen kan være gull verdt før du går inn i et nytt forhold.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

LÆR AV FORTIDEN: Etter hvert som du modnes og lærer mer om deg selv og dine preferanser, velger du partnere annerledes og forholder deg annerledes til dem.
LÆR AV FORTIDEN: Etter hvert som du modnes og lærer mer om deg selv og dine preferanser, velger du partnere annerledes og forholder deg annerledes til dem. Vis mer

3 ting du bør lære av tidligere forhold

Mange av oss begynner å flørte og forelske oss i tenårene, men vi forplikter oss som regel ikke ordentlig før vi blir eldre. Derfor går vi gjennom mange år med ulike dater og flørter som ikke nødvendigvis er ment for å vare livet ut.

I en nylig gjennomført studie ble deltakerne gjennom dybdeintervju bedt om å diskutere sine tidligere romantiske og seksuelle forhold. Forskerne kom frem til at deltakerne har lært tre verdifulle ting av sine tidligere forhold, skriver Psychology today.

Disse tre lærdommene kan være nyttig for alle å ta med seg fra tidligere forhold:

1. Hvordan du bør være i et forhold.

2. Preferanser når det gjelder partnere og forhold.

3. Å sette og opprettholde personlige grenser.

Tidligere romantiske opplevelser kan med andre ord lære deg mye nyttig om deg selv og dine behov.

Hvis du vært sammen med ulike partnere vet du garantert mer om hva du liker og ikke liker, og har større sannsynlighet for å finne riktig partner neste gang. Tidligere partnere kan også lære deg hva slags grenser du ønsker i et forhold.

VIT HVA DU IKKE VIL HA: Du kan også lære hva slags menn du aldri skal rote deg borti igjen, og den kunnskapen kan være gull verdt før du går inn i et nytt forhold.
VIT HVA DU IKKE VIL HA: Du kan også lære hva slags menn du aldri skal rote deg borti igjen, og den kunnskapen kan være gull verdt før du går inn i et nytt forhold. Vis mer

Relasjonsbygging er viktig lærdom

- Hva kan man lære av tidligere forhold?

- Masse! Du kan lære om deg selv, hvem du er og hva du trenger i en nær relasjon. Ikke minst lærer du om relasjonsbygging; hvordan ta vare på, reparere og bygge trygghet og tillit for å få kjærligheten til å blomstre.

Det sier familieterapeut og parterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, til KK.

Det fine er at om du er åpen, kan du lære masse av de relasjonene som ble feil, som var vanskelige eller som kanskje endte med at du ble dumpet.

Du kan bryte dårlige mønster

- Du kan lære mye av tidligere forhold, som hva du liker og ikke liker, hva du har behov for fra andre, hvilke verdier du har, hvilke forventninger du har og hvordan du vil bli behandlet.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK.

Du lærer også om hvem du er som partner, og hva du kan gi i et forhold.

- Ting som er viktig for deg kommer tydelig frem i forhold, og har du flere forhold i løpet av livet vil også kunnskapsbasen vokse, forklarer Haldorsen.

Du bør ta med deg all kunnskapen du har lært i tidligere forhold, og gjøre det bedre i det neste.

- Du må lære hvilke grenser du har, og huske hva som gjorde at det gikk dårlig i tidligere forhold, råder Haldorsen.

Hvis du havner i de samme forholdene igjen og igjen, må du finne ut hvorfor mønsteret gjentar seg. Disse mønstrene kan brytes hvis du har riktig verktøy.

Tidligere erfaringer former deg

- Er dette noe vi kan ta med oss inn i nye forhold?

- Ja, hva du trenger i en kjærlighetsrelasjon, dine grunnleggende behov og bevisstheten rundt det du ikke kan gå på akkord med, er viktig å ta med videre. Alt det fine du har opplevd i tidligere relasjoner tar du også med deg, for det viser hva som er viktig for deg, forklarer Søyland.

Det er alle brikkene fra fortiden, både gode og vonde, som kan gi deg et lykkelig parforhold og god livskvalitet.

- Det er jo fantastisk at du kan øke sjansene for et langt og lykkelig samliv ved å justere litt på hva du skal se etter og din egen kjæresteatferd. Summen av dine erfaringer gjør deg til den fine personen du er i dag. Du kan få mye fint ut av det vonde, selv om du ikke ser det umiddelbart, sier hun.

Nøkkelen til et varig forhold kan nettopp ligge i dine tidligere samlivsproblemer. Det som ble feil for deg i fortiden, kan fortelle deg at du trenger noe annet i fremtiden.

- Du kan ikke endre på det som har skjedd, men du kan endre måten du ser på det, forklarer Søyland.

Ta tak i fortiden

Det heter jo at vi blir klok av erfaring, men det er ingen automatikk i det. Det er lett å haste videre fra ubehaget, bare stue det bort og ikke se deg tilbake, men da kan du gå glipp av mye læring.

- Faren er at du ikke tør å åpne deg skikkelig for en ny partner på grunn av ubearbeidede vonde minner som gjør at du henger litt fast i fortiden, sier Søyland.

Ved å åpne opp og reflektere over fortiden, enten i terapirommet eller hjemme, vil du kunne få tilbake den gode energien, tryggheten og tilliten, og bygge en sunn og bærekraftig relasjon.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer