Kysse:

3 veldig gode grunner til å kysse oftere

Det kan faktisk være godt for helsa.

KYSSE: Ja, det er deilig å kysse, og det er flere gode grunner til at dette er noe du bør gjøre mer av. FOTO: NTB Scanpix
KYSSE: Ja, det er deilig å kysse, og det er flere gode grunner til at dette er noe du bør gjøre mer av. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Vi er nok alle enig i at det er ganske deilig å kysse, særlig når man er stormende forelsket og ikke kan få nok av hverandre. Men om du ser litt nøyere på kyssing så er det egentlig bare en eneste stor bakteriefest i munnen, der mine bakterier er dine bakterier, og så videre. I bunn og grunn står man egentlig bare der og blander spytt, som for så vidt høres ganske så ekkelt ut når man sier det på den måten. Likevel er kyssing og klining ganske sunt – tro det eller ei. Og det er det mer enn én grunn til.

– Kyssing er vel stort sett alltid bra og har mange positive ringvirkninger på helse og trivsel, sier professor ved Avdeling for mikrobiologi ved Universitetet i Oslo, Tonje Tønjum til KK.no.

Immunforsvaret vårt har nemlig godt av å være i kontakt med andre, og å utsettes for bakterier, dette vil nemlig gi kroppens forsvarsmekanismer litt ufarlig trening slik at det bygger seg opp.

LES OGSÅ: Har dere sluttet å kysse og kose?

Kyssing styrker immunforsvaret

Bakterier finnes overalt, og er en naturlig del av livet. På huden alene har vi billioner av bakterier, og i munnen finnes det enda flere av dem. Heldigvis er dette som oftest snakk om «snille» bakterier som vi trenger for å holde oss sunne og friske.

– I hals og munnhule har vi naturlig rikelig med såkalt normalflora, som er tallrike bakterier, sopp, virus og parasitter som skal være der. Summen av alle bakterier i en slik nisje kalles et «mikrobiom», forklarer professoren.

SNILLE BAKTERIER: Immunforsvaret vårt har godt av å utsettes for andre bakterier, og det finnes det mange av, både på huden og i munnen. Foto: Shutterstock / ra2studio
SNILLE BAKTERIER: Immunforsvaret vårt har godt av å utsettes for andre bakterier, og det finnes det mange av, både på huden og i munnen. Foto: Shutterstock / ra2studio Vis mer

– Mikrobiomet stimulerer immunsystemet og beskytter mot mer farlige inntrengere. Utveksling av mikrobiom er derfor sunt. Så kyss mer, anbefaler hun.

I hvert fall hvis både du og partneren din er friske. Forkjølelse, influensa, halsbetennelse og andre sykdommer på grunn av virus eller bakterier er tross alt veldig smittsomt, og kan fort gjøre deg syk.

– Ved dråpesmitte og direkte smitte ved slimhinnekontakt overføres mirkober. Så ha kontroll på helsetilstanden til din kyssepartner, understreker hun.

Kyss mer – få sunne tenner

Spyttets hovedfunksjon er å smøre slimhinner og myke opp maten så den er lett å svelge, men spyttet er også viktig for å ivareta en god tannhelse. Spyttet består av 99 prosent vann, proteiner, bakteriedrepere og virusdrepere, og beskytter tennene dine fra bakteriene i maten. En nedsatt spyttmengde og spyttkvalitet går derfor spesielt utover tenner fordi det lett fører til karies.

GLAD OG FRISK: Kyssing kan være med på å holde deg frisk, men det vil også skape en rekke gode følelser i kroppen. Foto: Shutterstock / lightwavemedia
GLAD OG FRISK: Kyssing kan være med på å holde deg frisk, men det vil også skape en rekke gode følelser i kroppen. Foto: Shutterstock / lightwavemedia Vis mer

Å dele spytt er med andre ord ikke så ille som det høres ut som, det kan faktisk være ganske sunt – også for tennene dine. Det betyr likevel ikke at du bør slurve med munnhygienen og satse på kyssing som eneste løsning, matrester og dårlig ånde er tross alt ikke så sexy.

– Dårlig ånde skyldes som oftest altfor mange bakterier i mikrobiomet mellom tennene, så en runde med tanntråden gjør deg til en mer attraktiv kyssepartner. Når det er sagt så er dårlig ånde som oftest ikke farlig, forklarer Tønjum.

Utløser en rekke herlige hormoner i kroppen

Vi kan altså ramse opp at kyssing er godt for både immunforsvaret og for tannhelsen, men dette er slett ikke det eneste. Vi må jo ikke glemme at kyssing også får oss til å kjenne på glede og lykkerus – hvis du kysser noen du liker vel og merke.

– Ja, lepper og munn regnes jo som en erogen sone, og når leppene berøres kan man fort oppleve å bli tent. Dette er fordi det setter i gang produksjonen av hormoner som styrer seksualiteten vår, forklarer sexologisk rådgiver, Siv Gamnes til KK.no.

Det er også et spesielt hormon som utløses ved intim berøring og kyssing, nemlig oxytocin, også kjent som «kjærlighetshormonet».

– Oxytocin er et hormon som utløses i kroppen vår når vi for eksempel klemmer eller kysser hverandre, og dette hormonet er viktig for å knytte bånd. Det gir oss en følelse av å komme nærmere den vi kysser, forklarer hun.

Å føle seg glad, frisk, harmonisk og lykkelig er jo ikke å forakte, så vi kan derfor konkludere med at kyssing er noe vi absolutt bør gjøre

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer