4 grunner til at du opplever smerter under sex

Kan være veldig hemmende for sexlivet.

IKKE UVANLIG Å FØLE UBEHAG: - Det er vanligere enn mange tror, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
IKKE UVANLIG Å FØLE UBEHAG: - Det er vanligere enn mange tror, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Sex skal være noe lystbetont og fint mellom to personer som er tiltrukket av hverandre, og skal være noe som begge opplever som godt. Dessverre opplever mange kvinner (og noen menn) at sex kan være både ubehagelig og vondt, av ulike grunner. For noen skjer det hver gang de har sex, mens for andre hører det til sjeldenhetene.

Smerter og ubehag under sex kan være veldig hemmende for både sexlysten og nytelsen, og fører til at mange kvinner kvier seg for å ha sex med partneren sin. Det finnes flere ulike årsaker til at slikt ubehag oppstår, men heldigvis er det ofte mulig å bli kvitt smertene.

- Den aller vanligste grunnen til at kvinner opplever smerter og ubehag under sex, er at hun ikke venter til skjeden er klar. Det kan ta tid før det kommer nok fuktighet, og skjeden er våt nok til å bli penetrert, forteller sexolog Siv Gamnes til KK.

Dette er en vanlig årsak til ubehag under sex, men noen ganger handler det også om at hun egentlig ikke har så lyst til å ha sex.

- Hvis kvinnen ikke har sexlyst og egentlig ikke vil ha sex, vil ikke kroppen gjøre seg klar. Det kan være grunnen til at hun ikke blir våt nok. Det kan være mange ulike årsaker til at hun ikke har sexlyst, som for eksempel at hun er sliten og i dårlig form, eller at hun har tidligere dårlige erfaringer, sier Gamnes.

Kvinner som tidligere har hatt sex uten å ha lyst, og som har opplevd smerter på grunn av det, kan ha større vansker med å ha sex igjen.

- Noen forbinder sex med smerter og ubehag, og da vil hun ikke bli klar nok og våt nok til å ha god sex, sier hun.

LES OGSÅ: Dette misliker kvinner mest med sex

De vanligste årsakene

De vanligste årsakene til ubehag og smerter under sex er:

  1. Mangel på fuktighet i skjeden.
  2. Vaginisme.
  3. Manglende sexlyst.
  4. Andre helseproblemer eller sykdommer.

LES OGSÅ: - Det er overraskende mange kvinner som vil ha orgasmetips

PÅVIRKER SEXLIVET: - "En kjapp en" kan være problematisk for mange kvinner, fordi de gjerne har sex før de er klar for det og våt nok, sier eksperten.
PÅVIRKER SEXLIVET: - "En kjapp en" kan være problematisk for mange kvinner, fordi de gjerne har sex før de er klar for det og våt nok, sier eksperten. Vis mer

LES OGSÅ: Kvinner i langvarige forhold har bedre sex

Hemmer sexlivet

Den vanligste årsaken til ubehag og smerter under sex er altså at kvinnen ikke føler seg klar.

- Mange kvinner er dårlige til å sette egne krav og egne behov først under sex. Det gjelder særlig unge kvinner, fordi de gjerne ikke vet hva som er forventet i en seksuell relasjon. «En kjapp en» kan være problematisk for mange kvinner, fordi de gjerne har sex før de er klar for det og våt nok.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Winther sier at en annen mulig årsak er vaginisme.

- Vaginisme oppstår noen ganger etter overgrep eller hvis kvinnen har mye sex uten å være fysisk klar for det. Det er kroppens egen måte å forsvare seg på, og er en ufrivillig muskelsammentrekning i skjeden. Det gjør det vondt eller umulig å ha sex, sier han.

Ifølge Winther er vaginisme vanligere enn man skulle tro, og en god del går med det uten å vite det selv.

- En del prøver også å ha sex selv om det gjør vondt, men det kan gjøre vondt verre, sier han.

LES OGSÅ: Så ofte har lykkelige par sex

Slik blir du kvitt ubehaget

Gamnes sier at første bud er å ikke ha sex hvis du ikke har lyst.

- Hvis du føler at du har lyst på sex, men likevel ikke blir våt nok, kan du prøve med glidemiddel eller olje og se om det hjelper. Da kan det bli mindre friksjon, forklarer hun.

Hvis du har lyst på sex men likevel opplever ubehag, bør du oppsøke legen for å se om det kan være en ubalanse i skjedefloraen, som soppinfeksjon eller kjønnssykdom.

- Smerter og ubehag under sex kan være et tegn på sykdom eller hudlidelser. Så hvis det vedvarer over tid bør du ikke vente for lenge med å oppsøke lege, råder hun.

Hvis du derimot ikke har lyst til å ha sex, er det lurt å vurdere hva som er grunnen til det.

- Er det partneren din du ikke tenner på, eller er det noe i samspillet mellom dere som ødelegger sexlysten? Ta en prat med partneren din om det, og Ikke ha sex hvis det er smertefullt eller veldig ubehagelig, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer