Pleie forholdet:

4 måter du styrker forholdet ditt

Du pleier sikkert forholdet til vennene dine. Men hva med kjæresten? For å unngå at dere glir fra hverandre, må du se og gi omsorg til partneren din hver dag.

4 måter du styrker forholdet ditt
Publisert
Sist oppdatert

Når hverdagen kommer med all sin kraft etter ferien er det flere par som opplever at romantikken forsvinner, og at kravene til jobb, klesvask og middag blir viktigere ting å fokusere på.

Man har kanskje ikke sex like ofte som man skulle ønske, flørten er ikke eksisterende og gnisten er langt tammere enn det den i ferien - eller for noen måneder siden. Hva kan man så gjøre for å bevare gnisten? Ifølge psykolog Mattias Stølen Due har man et enormt ansvar for hverandre når man lever i et parforhold.

- Filosofen og teologen Knud Ejler Løgstrup har sagt: «Den enkelte har aldri noe med et annet menneske å gjøre uten at han holder noe av den andres liv i sin hånd.» Det er en fin påminnelse når det gjelder parforholdet, og det gjelder både fra dag til dag og i det hele tatt. Vi har stor innflytelse på hvordan vår partner har det. Det er på den ene siden et tungt ansvar og på den andre siden et fantastisk ansvar. Derfor kunne vi med fordel trene på å føle takknemlighet, verdsette hverandre og vise anerkjennelse. Når du har fokus på hvordan du kan være en bedre partner, vil det få samlivet til å blomstre. Alle foreldre er opptatt av at barna skal trives. Det bør vi også være i forhold til vår partner.

- Hvorfor er det så viktig å være venner?

– Det kan godt hende at parforholdet i starten handler mye om lidenskap og begjær. Men i det lange løp er det vennskapet som er avgjørende for om man ønsker å forbli sammen. Jeg vil slå et slag for vennskapet som noe verdifullt i parforholdet, ikke bare det nest beste. Noen mennesker går fra hverandre med den begrunnelsen at de har endt opp med å være «bare venner». Men å være venner er ikke noe man «bare» er. Et vennskap skal pleies og oppfattes som et privilegium.

«- I det lange løp er det vennskapet som er avgjørende for om man ønsker å forbli sammen»v

- Mattias Stølen Due

Hvilke forventninger har du egentlig til forholdet?

Hva så hvis man ikke tenner på partneren lenger - hva gjør man da?

En god start for å få et godt parforhold er å være ærlig og snakke med hverandre. – Det kommer selvsagt an på hvor gamle dere er, og om dere har barn. Men hvis du savner å tenne mer på partneren din, synes jeg at du bør snakke med ham eller henne om det og om hvordan dere kan gjøre noe med det. Her er det viktig å kunne si helt ærlig for eksempel: «Jeg ville tenne mer på deg hvis du gjorde noe mer ut av deg selv», eller «hvis du var mer interessert i meg som person». Før dere kommer så langt synes jeg likevel du burde spørre deg selv om du har for høye forventninger. Det er jo en klar fordel om man har lyst til å gå til sengs med partneren sin, men det er de færreste i langvarige forhold som går rundt og tenner ustyrlig på hverandre i hverdagen, forteller Stølen Due.

LES OGSÅ: Fem ting som tenner kjæresten din

- Men kan ikke det trygge forholdet bli kjedelig?

– Det kommer igjen an på hvilke forventninger du har. Hvis du hele tiden forventer stor spenning, lidenskap og begjær, så kan det bli ordinært og kjedelig. Men generelt trives vi mennesker best med det stabile og trygge – å ha en base å komme hjem til. Uforutsigbarheten kan man så dyrke på en annen måte, kanskje dra på spennende reiser, lære et nytt språk sammen, trene sammen eller kanskje gjøre noe hver for seg, så man får tid til å savne hverandre. Det kan være vanskelig hvis man gjerne vil lykkes like mye med både det trygge og det uforutsigbare, og for mange vil det være lettere hvis de bestemte seg for hva som er viktigst for dem.

Hvor ble det av romantikken?

Fordi vi hele tiden skal prestere og være den beste utgaven av oss selv både på jobb, på sosiale medier og i vennekretsen, trenger vi først og fremst et trygt sted å komme hjem til. Men har det dermed blitt sånn at trygghet er den berømte gnisten? Hvor ble det liksom av romantikken?

- Det er det parforholdet ideelt sett bør være - trygt. Det betyr jo ikke at man ikke en gang imellom kan skape noen romantiske rammer der man gjør litt mer ut av seg selv, kanskje går ut og spiser og bryter litt med leverposteihverdagen. Det er jeg helt klart tilhenger av. (Psst: Dette er det mest romantiske Vendela og Petter har gjort for hverandre!)

Det heter jo at man skal finne det man mangler i seg selv, ikke i sin partner. Stølen Due forklarer at man ikke skal gå rundt å finne feil i seg selv eller i den andre, men i stedet spørre seg om hva man kan bidra med.

- De fleste problemer handler i virkeligheten om samspillet, men hvis du bare skylder på partneren din, ender dere med å føre krig mot hverandre. Hvis du for eksempel synes at partneren din er fraværende og introvert, så spør deg selv om det kan tenkes å være en virkning av noe du gjør – og spør den andre om det. Vi kommer ingen vei hvis vi tenker at problemet ligger hos den andre. Men hvis vi tenker over hva vi selv bidrar med i relasjonen, kan vi løse mange problemer.

Psykolog Catrin Sagen har tidligere uttalt til KK.no at de lykkeligste parene er de som er begeistret over den andres liv, kjenner hverandre godt, og har interesse for hverandre – og som evner å gi uttrykk for det.

- Hvordan et par blir oppfattet av andre har ikke nødvendigvis noe med hvordan de har det «internt». Noen er gode på å vise kjærlighet både utad og internt i forholdet, mens andre er langt mer private og lavmælte, men kan ha et veldig fint og tydelig kjærlighetsspråk sammen.

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

4 gode råd:

1. Styrk vennskapet

  • Tenk over hva en god venn er.
  • Er du en slik venn for din partner?
  • Bidrar du til å skape en trygg og sikker base for partneren din?
  • Hvordan støtter du partneren din når hun eller han har det vanskelig?
  • Hvordan kan du gi partneren din en opplevelse av å «komme hjem» når dere er sammen?

2. Skap hverdagsglede

  • Sett av fem minutter hver dag til å spørre partneren din om hva han eller hun har gjort i løpet av dagen.
  • Husk hver dag å si takk for noe – en sms, en kopp te du fikk, hva som helst. Ingenting er for smått.
  • Husk hver dag å si noe vennlig. Det kan være en kompliment, men også «for en deilig tur vi gikk sammen i går» eller noe annet.
  • Fyll hver dag med symbolske erklæringer som å ta oppvasken uoppfordret, klemmer og interesse.

LES OGSÅ: Så viktig er alenetid for forholdet

2. Løs konflikter uten krig

  • Ta en timeout, tell til ti og trekk pusten dypt.
  • Vurder om det er smart å snakke om problemet med det samme, eller om dere skal vente til senere.
  • Når dere snakker sammen, bestem hvem som har ordet de neste par minuttene. Den andre bør lytte og spørre uten å snu fokuset over på egne meninger. Så bytter dere roller.
  • Dropp ideen om at dere skal finne en løsning. I første omgang dreier deg seg om å forstå hverandres synsvinkel. Selv når det gjelder helt praktiske problemer er det nyttig å snakke om hvorfor det betyr noe for deg, og hva det betyr for den andre. Dere vil finne ut at den andre har gode hensikter med det han eller hun gjør. Da blir det også lettere for dere å få saken på plass.

4. Når partneren din er utrolig irriterende …

  • Ikke fall for fristelsen til å «bite» ham eller henne.
  • Snakk i stedet om hva som foregår inni deg selv.
  • Ta utgangspunkt i din egen sårbarhet og savn, fremfor å kritisere. Da øker du muligheten for at partneren din faktisk lytter til det du sier.

LES OGSÅ: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare
LES OGSÅ: Slik får du tilbake sexlysten
LES OGSÅ: Frederik og Julie er både kjærester og partnere på jobb

Mattias Stølen Due er psykolog, foredragsholder og forfatter av boken «Pas på parforholdet – mens I stadig elsker hinanden».

Til info: Aller Media er også eier av magasinet Søndag, hvor denne saken er hentet fra.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer