Forhold:

4 røde flagg du ikke bør ignorere i forholdet

Kan være tegn på et giftig forhold.

GIFTIG FORHOLD: Det finnes flere skadelige atferdsmønstrene for relasjoner. Kjenner du deg igjen i noen av disse? FOTO: NTB

GIFTIG FORHOLD: Det finnes flere skadelige atferdsmønstrene for relasjoner. Kjenner du deg igjen i noen av disse? FOTO: NTB

Vis mer
Publisert

Hvis du er i et forpliktet parforhold, ønsker du sannsynligvis å få forholdet til å fungere godt. Du inngår kompromiss, svelger noen kameler og unngår så godt du kan å lage diskusjoner og krangler.

Se for deg at du er i et forhold med en som stort sett er snill og grei og som du er veldig glad i. Problemet er bare at personen har et voldsomt temperament, kan bli sur uten at du helt skjønner hvorfor og kanskje skifter personlighet litt når sinnet tar overhånd. Du trår mer og mer varsomt rundt kjæresten din for å unngå at han eller hun blir sint, og mister mer og mer av deg selv i prosessen.

Over tid tilpasser vi oss nesten alltid personen vi er sammen med. Hvis destruktiv oppførsel foregår lenge nok vil det oppleves som kjent og normal for deg. Du mister gjerne fotfestet litt og føler deg usikker på om alle parforhold opplever så brutale krangler og konflikter som dere gjør.

Hvordan skal egentlig et normalt og godt parforhold være? Hvor ofte er det normalt å krangle? Er det greit å innimellom kun prioritere seg selv, lyve eller drive med psykisk eller fysisk vold? Hvor mye kritikk er egentlig greit? Er det lov å si sårende ord i en opphetet diskusjon?

I slike giftige forhold kan det være vanskelig å vite hvor streken går, og da er det viktig å kunne gjenkjenne røde flagg som kan være tegn på at forholdet ditt er giftig.

LES OGSÅ: 10 subtile tegn på at forholdet går mot slutten

FØLELSESLØS: Hva skal du med en partner som møter deg med kulde og følelsesløshet, spør eksperten. FOTO: NTB
FØLELSESLØS: Hva skal du med en partner som møter deg med kulde og følelsesløshet, spør eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Lær å gjenkjenne røde flagg

- Dette er et viktig tema, fordi veldig mange mennesker som er i destruktive forhold ikke skjønner at de bør komme seg bort. Derfor er det viktig å lære seg å legge merke til tegnene på et destruktivt forhold.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i parweb.no til KK.

- Hvis du opplever vold i forholdet, er det ikke noe å lure på. Da kan du stille krav om at partneren din må søke terapi og slutte med volden. Hvis hen ikke klarer det og du av og til våkner opp med blått øye og slagmerker, er det bare å pakke sekken, sier Løes Narum.

Oppveksten din er avgjørende

Det finnes mange ulike nivåer av konflikt i et forhold, og det nivået du har vokst opp med vil ofte definere hva som er et normalnivå for deg.

Hvis du har vokst opp i en familie med vold, har du ofte dårligere utviklet radar for å merke når du bør forlate et voldelig forhold, enten volden er fysisk eller psykisk.

Sannsynligvis blir du lenger i et destruktivt forhold hvis du har erfaring med destruktive forhold fra før, er blitt vant til at det skal være slik og ikke vet hva du kan gjøre med det.

- Hvis du har vokst opp i en familie som viser kjærlighet på en sunn og ordentlig måte, er det lettere å skjønne hvor grensene går. Det er for eksempel ikke greit å slå eller snakke om at du eller barna er verdiløse mennesker som ikke burde vært født. Men hvis du har vokst opp i en familie hvor dette er normalt, og du ofte har blitt skjelt ut eller slått i barndommen, skal det mer til for at du legger merke til tegnene på et giftig forhold, sier Løes Narum.

Hvis dette gjelder deg, oppfordrer psykologen deg til å rådføre deg med mennesker du stoler på, og som du vet at ikke har vokst opp med vold. Ikke bare slå deg til ro med at adferden sikkert er normal eller at situasjonen er umulig å gjøre noe med. Søk gjerne ekstern rådgivning.

IKKE PRØV Å NORMALISERE DET: Mange er fryktelig redde. Voldelig adferd, å bli slått, holdt nede eller hindret i å bevege seg ut, er absolutt røde flagg som du må ta på alvor. Ikke prøv å normalisere det. FOTO: NTB
IKKE PRØV Å NORMALISERE DET: Mange er fryktelig redde. Voldelig adferd, å bli slått, holdt nede eller hindret i å bevege seg ut, er absolutt røde flagg som du må ta på alvor. Ikke prøv å normalisere det. FOTO: NTB Vis mer

Disse 4 tegnene bør ikke ignoreres

Dette er fire av de mest skadelige atferdsmønstrene for relasjoner, ifølge Psychology Today:

1) Hyppig aggressiv atferd.

Du blir gjentatte ganger vitne til aggressiv oppførsel. Dette er sannsynligvis det mest åpenbare og også farligste tegnet på en giftig personlighet. Å leve med en sint person gjør hverdagen uforutsigbar, svært stressende og usikker.

Kanskje du ofte frykter en sint reaksjon på en kommentar som ikke var ment å provosere. Partneren din kommer kanskje med gjentatte anklager om at du på en eller annen måte ødelegger livet deres eller klandrer deg for sine egne problemer.

Er du redd for å bli utsatt for vold, eller frykter du for livet ditt? Mistenker du at noen blir utsatt for vold og trusler? Da må du kontakte politiet.

- Dette med aggresjon er et veldig viktig punkt, for mange opplever fysisk vold, psykisk terror og overgrep. Mange er fryktelig redde. Voldelig adferd, å bli slått, holdt nede eller hindret i å bevege seg ut, er absolutt røde flagg som du må ta på alvor. Ikke prøv å normalisere det.

Det sier sexolog og samlivsterapeut Anna Sigridsdatter Heen til KK.

Hvis du er vitne til partneren din viser hyppig aggressiv atferd, bør du komme deg bort fra forholdet.

LES OGSÅ: Dater du hele tiden samme type mann?

2) Mangel på empati eller anger.

Partneren din er sjelden i stand til å dele tristhet din når du opplever skuffelse eller tap, for eksempel hvis du mister noen du er glad i. Han eller hun er heller ikke i stand til å se ditt synspunkt i en uenighet, er ikke i stand til å be om unnskyldning eller å vise oppriktig anger.

- Punktet om mangel på empati og forståelse er også viktig, og hvis det gjelder din partner må du være på vakt. Da får du ikke det vi alle har mest behov for, nemlig medfølelse og omsorg. Hva skal du med en partner som møter deg med kulde og følelsesløshet, sier Sigridsdatter Heen.

Hvis dette er et gjentagende fenomen, er det et rødt flagg.

MANIPULASJON OG BEDRAG: - Har du en partner som stadig lyver og manipulerer deg vil du raskt begynne å å tvile på din egen virkelighetsoppfatning. Kom deg vekk. Ikke tillat deg å miste fotfeste, sier Heen. FOTO: NTB
MANIPULASJON OG BEDRAG: - Har du en partner som stadig lyver og manipulerer deg vil du raskt begynne å å tvile på din egen virkelighetsoppfatning. Kom deg vekk. Ikke tillat deg å miste fotfeste, sier Heen. FOTO: NTB Vis mer

3) Manipulasjon og bedrag.

Du blir ofte manipulert og lurt, enten gjennom direkte løgner eller forvrengning av sannheten. Gaslighting er en form for bedrag. Fakta blir forvrengt eller holdt tilbake til deres fordel, slik at du begynner å betvile dine egne minner.

- Det kan være vanskelig å oppdage manipulasjon og bedrag, men hvis dette er et mønster må alarmklokkene ringe, sier Sigridsdatter Heen.

Ofte forklarer de løgnene sine med at de er redde for å såre deg. «Jeg ville ikke si det fordi jeg tenkte at du kom til å bli så lei deg». Men å «pynte» på løgn og bedrag med å hevde at intensjonen var god, holder ikke.

- Det er bare en unnskyldning for å redde sitt eget skinn dersom man ikke tør eller vil innrømme uakseptabelt adferd. Har du en partner som stadig lyver og manipulerer deg vil du raskt begynne å å tvile på din egen virkelighetsoppfatning. Kom deg vekk. Ikke tillat deg å miste fotfeste, sier Heen.

4) Problemer med regler.

Personen mener at regler ikke gjelder ham, og føler seg overlegen og over reglene.

- Punktet om å pålegge andre regler men ikke følge dem selv, er også viktig. Da har man en partner som setter seg over andre og vil dominere, og samtidig gir seg selv «frikort». Ofte er dette en egenskap som henger sammen med som ansvarsfraskrivelse, sier Sigridsdatter Heen.

Slike personer evner ikke eller vil ikke se hva de selv forårsaker. De tar ikke sin de av ansvaret for det som skjedde. De skyver alt over på partneren, og det er helt uakseptabelt for den andre å leve med,

Hvis du er utsatt for en person som alltid gir deg skylden, som mener at han selv er feilfri og at alt er din skyld, kan det bryte ned selvtilliten din.

VOLD ER ALDRI GREIT: Er du redd for å bli utsatt for vold, eller frykter du for livet ditt? Mistenker du at noen blir utsatt for vold og trusler? Da må du kontakte politiet. FOTO: NTB
VOLD ER ALDRI GREIT: Er du redd for å bli utsatt for vold, eller frykter du for livet ditt? Mistenker du at noen blir utsatt for vold og trusler? Da må du kontakte politiet. FOTO: NTB Vis mer

Lær deg å gjenkjenne tegnene

Det er viktig å kjenne til disse fire røde flaggene for å kunne vurdere om forholdet ditt er giftig.

De fleste av disse punktene (med unntak av fysisk vold) kan skje av og til, for eksempel i stressende situasjoner, uten at forholdet nødvendigvis er giftig. Men hvis det skjer regelmessig bør du snakke med noen du stoler på, som familiemedlemmer, venner eller fagpersoner. De kan hjelpe deg med å vurdere om oppførselen er normal eller ikke.

Hvis du er i et nytt forhold med en person som viser tendenser til disse personlighetstrekkene, bør du absolutt ikke ignorere de røde flaggene.

Er du redd for å bli utsatt for vold, eller frykter du for livet ditt? Mistenker du at noen blir utsatt for vold og trusler? Da må du kontakte politiet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer