Stalking:

4 tegn på at du blir stalket

- Vanligvis er følelsen av å bli overvåket det offeret opplever som verst.

STALKING PÅ NETT: - Mye av stalking skjer på internett, inkludert å opprette falske profiler, forklarer psykologspesialisten til KK. FOTO: NTB
STALKING PÅ NETT: - Mye av stalking skjer på internett, inkludert å opprette falske profiler, forklarer psykologspesialisten til KK. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Stalking eller forfølging handler om gjentatte uønskede kontaktforsøk, rettet mot en person som tydelig har gitt beskjed om at han eller hun ikke ønsker kontakt. For eksempel hvis eksen ringer deg gjentatte ganger og møter opp utenfor huset ditt, eller hvis du blir forfulgt på gaten eller på nett.

I Norge defineres stalking som «personforfølgelse» og rammes av straffeloven. Det er likevel vanskelig å domfelle personer som bryter loven fordi stalkeren ofte gjør det på måter som er vanskelig å dokumentere.

Mer enn én av ti vil i løpet av livet oppleve å ha en stalker. Ifølge internasjonal forskning risikerer om lag 12-16 prosent av alle kvinner og 4-7 prosent av menn å bli utsatt for personforfølgelse i løpet av livet. Alvorlighetsgraden varierer selvfølgelig, men de fleste former for stalking kan oppleves som svært ubehagelig.

Se for deg at du åpner postkassen og oppdager enda et kort fra en person du knapt kjenner. Denne gangen kjenner du at det går kaldt nedover ryggen din mens du leser. Kortene har utviklet seg fra smiger til fiksering. Du kikker nervøst rundt deg for å se om personen som har skrevet kortet er i nærheten. Du kan ikke se noen, men det betyr ikke at personen ikke er der.

Så hva gjør du?

UTRYGG: - Vanligvis er følelsen av å bli overvåket og muligens skadet det offeret opplever som verst, at man aldri kan være helt trygg, sier eksperten. FOTO: NTB
UTRYGG: - Vanligvis er følelsen av å bli overvåket og muligens skadet det offeret opplever som verst, at man aldri kan være helt trygg, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer

Dette er stalking

- Stalking handler om at noen forfølger deg og oppsøker deg på en måte som du ikke ønsker, og som oppleves truende. Når noen kontakter deg selv om du ikke ønsker det, tar kontakt via sosiale medier eller sprer rykter til vennene dine, er det en form for stalking.

Det sier Gry Stordahl i dinutvei.no, nasjonal veiviser ved vold og overgrep til KK.

Hvis noen kontakter deg til tross for at du sier at du ikke ønsker kontakt, er det forståelig at du blir utrygg. Stordahl sier denne formen for uønsket kontakt kan være plagsom, også om handlingene ikke er straffbare.

Hun sier at 4 tegn på at du blir stalket er:

1. Noen invaderer livet ditt og tar kontakt på måter som er plagsomt, oppleves truende eller som gjør deg utrygg.

2. Personen dukker opp på jobben din og er tilfeldigvis i nærbutikken din eller på treningssenteret ditt, selv om de ikke bor i nærheten.

3. Personen kontakter vennene dine eller familiemedlemmer for å spre falsk informasjon om deg, eller for å få tak i deg. Kontakter arbeidsplassen din for å få tak i jobbmailen din.

4. Tar kontakt med deg ulike steder på nett, og oppretter falske profiler for å få kontakt med deg hvis du blokkerer de andre profilene.

Personen som stalker kan være en ekskjæreste, en tidligere flørt, en bekjent, en du har hatt kontakt med på nett eller noen helt tilfeldige.

- Du kan oppleve at det starter i sosiale medier, og så utvikler det seg til trusler om at de skal oppsøke deg fysisk. Du får gjerne eposter, meldinger, kommentarer på sosiale medier og de finne nye måter å ta kontakt på, sier Stordahl.

STALKING FYSISK OG PÅ NETT: - Du kan oppleve at det starter i sosiale medier, og så utvikler det seg til trusler om at de skal oppsøke deg fysisk. FOTO: NTB
STALKING FYSISK OG PÅ NETT: - Du kan oppleve at det starter i sosiale medier, og så utvikler det seg til trusler om at de skal oppsøke deg fysisk. FOTO: NTB Vis mer

De vanligste årsakene til stalking

Årsaken til stalking kan være mye forskjellig, for eksempel hevnbasert eller stalkerens manglende sosiale ferdigheter.

Etter et samlivsbrudd kan en stalker gå inn i leiligheten for å demonstrere makt og for å true om vold. Dersom eksen din har brukt vold mens dere var sammen, vil det være truende bare at han har flyttet på gjenstander utenfor huset og på den måten viser at han eller hun «følger med deg».

- Vanligvis er følelsen av å bli overvåket og muligens skadet det offeret opplever som verst, at man aldri kan være helt trygg, sier psykologspesialist Svein Øverland til KK.

Ved erotomani vil stalkeren ha en vrangforestilling om at hans eller hennes kjærlighet gjengjeldes, uten at det er grunn for det. Noen har en psykoselidelse som gjør at det er tilfeldig hvem offeret er.

- Dersom du er en offentlig person eller har en jobb der du møter sårbare personer, er du i særlig risiko, sier Øverland.

Stalking er ikke romantisk

Mange liker positiv oppmerksomhet, spesielt når det kommer fra en potensiell partner, men du må kunne skille mellom interesse og forfølgelse. Så hvor går grensen?

- Stalking kan fremstå som uskyldig eller romantisk for de som ikke har opplevd det selv, sier Øverland.

Han forteller at personen som blir stalket for eksempel kan motta en fin blomsterbukett på jobben, med en lapp der det står «kjærlighet inntil døden». I en kontekst der stalkeren har truet med drap eller selvmord tidligere, er det ikke romantisk og kan oppleves som svært urovekkende.

- Mye av stalking skjer dessuten over internett, inkludert å opprette falske profiler av den som stalkes, og deretter bruke informasjonen mot offeret eller for å blamere, sier Øverland.

SÆRLIG UTSATT: - Dersom du er en offentlig person eller har en jobb der du møter sårbare personer, er du i særlig risiko, sier Øverland. FOTO: NTB
SÆRLIG UTSATT: - Dersom du er en offentlig person eller har en jobb der du møter sårbare personer, er du i særlig risiko, sier Øverland. FOTO: NTB Vis mer

Søk hjelp

Kvinner legger oftere merke til stalker-adferd. Menn bedømmer sjeldnere enn kvinner en oppførsel som stalking, skriver Psychology today. Det er mindre sannsynlighet for at menn identifiserer seg som ofre, kanskje fordi de ikke har en tendens til å se på slik oppførsel som alvorlig.

Mange av de som skriver til dinutvei.no er redde for hva personen skal gjøre, og for at de skal spre usanne rykter for å ødelegge for dem.

- Noen opplever at stalkeren tar kontroll og invaderer hverdagen deres, og det begrenser hva de tør å gjøre. Stalkeren følger gjerne vennene deres i sosiale medier for å spore dem opp, og møter opp steder hvor personen er. Det begrenser dem, og mange blir hjemme i frykt for å treffe stalkeren, forklarer hun.

Når noen gjør deg redd, kontrollerer deg, begrenser deg, er plagsom, truende og Invaderer livet ditt på ulike måter, er det gode grunner til å ta det på alvor.

- Snakk med noen så du ikke står i situasjonen alene. Er du i fare, ring politiet, råder Stordahl.

I straffeloven § 266 om hensynsløs atferd står det at «Den som ved skremmende eller plagsom opptreden eller annen hensynsløs atferd forfølger en person eller på annen måte krenker en annens fred, straffes med bot eller fengsel inntil 2 år.»

I fjor kom også en tilføyelse ved paragraf §266a om alvorlig personforfølgelse: «Den som gjentatte ganger truer, følger etter, iakttar, kontakter eller gjennom andre sammenlignbare handlinger forfølger en annen på en måte som er egnet til å fremkalle frykt eller engstelse, straffes med fengsel inntil 4 år.»

Tror du at du blir stalket? Ring politiet eller søk hjelp hos gode venner eller familiemedlemmer. Hvis faren er akutt, ring 112.

STALKING ER ALVORLIG: Tror du at du blir stalket? Ring politiet eller søk hjelp hos gode venner eller familiemedlemmer. Hvis faren er akutt, ring 112. FOTO: NTB
STALKING ER ALVORLIG: Tror du at du blir stalket? Ring politiet eller søk hjelp hos gode venner eller familiemedlemmer. Hvis faren er akutt, ring 112. FOTO: NTB Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer