Brudd:

4 ting du aldri bør gjøre etter et brudd

Og én ting du alltid bør gjøre ...

VONDT BRUDD: Mange blir irrasjonelle etter et brudd, men det er noen ting du aldri bør gjøre uansett hvor vondt du har det.
VONDT BRUDD: Mange blir irrasjonelle etter et brudd, men det er noen ting du aldri bør gjøre uansett hvor vondt du har det. Vis mer
Publisert

Det er trist og vondt når et forhold tar slutt, uansett om det var du som gjorde det slutt eller om bruddet kom som lyn fra klar himmel. Det er smertefullt å bli såret, spesielt hvis eksen har vært utro eller behandlet deg dårlig, og mange blir irrasjonelle og hevngjerrige etter en slik opplevelse.

Fingrene klør etter å publisere et veldig offentlig og pinlig innlegg i sosiale medier om hva eksen har gjort og hvor dust han er, eller du får lyst til å klippe i stykker alle de dyre klærne hans. Mange bruker også timesvis på å stalke eksen i sosiale medier, for å sjekke om han går videre eller møter noen andre.

Men er det egentlig så lurt?

Eksperter sier at det er flere ting du absolutt IKKE bør gjøre etter et brudd, og som i verste fall kan forlenge sorgprosessen og føre til at du ikke kommer deg videre i livet.

- Alle er veldig forskjellige, så det som fungerer for noen fungerer ikke for andre. Men det er noen ting som du absolutt bør unngå etter et brudd, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

DROPP IDEALISERINGEN: Selv om du savner eksen, ikke tro at han eller parforholdet var perfekt. Det er bare din emosjonelle hukommelse som spiller deg et puss.
DROPP IDEALISERINGEN: Selv om du savner eksen, ikke tro at han eller parforholdet var perfekt. Det er bare din emosjonelle hukommelse som spiller deg et puss. Vis mer

- Ikke behold minner

- Noe som mange gjør og som forlenger kjærlighetssorgen, er å gå inn i melankoli. De beholder gjerne et plagg eller en tannbørste fra eksen, og går så og koser med det plagget og tenker på den personen. Da blir de aldri ferdige. De tror de trøster seg selv, men det blir bare verre.

Det sier psykolog og parterapeut Andreas Løes Narum i parweb.no til KK.

Et brudd utløser en sorgprosess som er helt fysiologisk, man får reaksjoner i kroppen som man må ta på alvor.

- Man må gi seg selv lov til å sørge og så må man velge å gå ut av sorgen etter hvert, sier han.

4 ting du ikke bør gjøre etter et brudd

Det amerikanske nettstedet health.com har samlet 4 ting du aldri bør gjøre etter et brudd (og én ting du alltid bør gjøre). Det får støtte fra norske eksperter:

1. Ikke følg eksen i sosiale medier

Det kan sikkert være fristende å stalke eksen og alle han blir venn med eller følger i sosiale medier, for å holde kontrollen og være sikker på at han ikke går videre eller treffer noen andre. Men ikke gjør det!

Det beste du kan gjøre er å trykke på «unfriend» eller «unfollow», og rett og slett slette eksen din fra sosiale medier.

Forskning viser nemlig at å stalke eksen i sosiale medier kan hindre deg i å gå videre med livet ditt.

- Det er mange som blir veldig opptatt av å følge med på hva eksen gjør i sosiale medier og hva eksens nye kjæreste gjør. Det gjør at de ikke kommer seg videre, sier Løes Narum.

Winther mener at det ikke nødvendigvis er feil å bevare et vennskap med eksen, og at man bør se an bruddet.

- Men å følge med på alt eksen gjør i sosiale medier kan absolutt føre til at det la lenger tid å komme over bruddet, bekrefter han.

SOSIALE MEDIER: Stalking kan skje den beste etter et vanskelig brudd, men vil du ha et godt råd? Bare dropp det, det er skikkelig selvpining.
SOSIALE MEDIER: Stalking kan skje den beste etter et vanskelig brudd, men vil du ha et godt råd? Bare dropp det, det er skikkelig selvpining. Vis mer

2. Ikke skriv om bruddet

Selv om det kanskje kan føles befriende å skrive ned hva du tenker og føler rundt bruddet, kan det faktisk ha motsatt effekt for noen mennesker.

En studie fra University of Arizona viser at folk som skriver ned følelsene sine i en dagbok etter et brudd, i større grad dveler ved de vonde følelsene åtte måneder senere. Det kan med andre ord forlenge sorgprosessen.

3. Ikke la det skade helsen din

For mange føles det å hengi seg til Ben & Jerrys som et viktig overlevelsesrituale etter et brudd. Men prøv å ikke miste helt oversikten over kostholds- og treningsmålene dine. Eksperter er enige om at det å fokusere på helsen din kan gjøre at du kommer deg fortere videre fra et brudd.

Noe av det du mister i et brudd er kontroll, og ved hjelp av fysisk trening kan du ta tilbake kontrollen og bli sterkere. Det vil gjenopprette følelsen av kontroll.

- Som regel varer fasen med lite trening og trøstemat i en begrenset periode. Det er helt greit å spise litt is etter et brudd, det stimulerer belønningssystemet i hjernen vår. Men å sette seg ned og spise to liter med is hver dag, er ikke særlig gunstig på sikt. Det kan gå ut over helsen din, sier Winther.

4. Ikke dropp rebounden

En rebound har ofte et dårlig rykte, men et slikt forhold trenger ikke være så negativt.

En studie fra 2014 fra City University of New York viste at nyskilte mennesker som brukte mindre tid mellom partnerne sine opplevde større velvære, høyere selvtillit og mer tillit til at de var attraktive.

- Å gå rett inn i et nytt forhold er ofte det mest effektive du kan gjøre for å bli kvitt kjærlighetssorg, men det finnes ulemper også. Hvis den nye personen bare blir brukt som en sutteklut og litt trøst, kan det bli veldig vondt for den personen, sier Løes Narum.

Noen klarer derimot å bytte forhold fort og få ekte følelser for den nye personen, og da kan det hjelpe dem med å komme over tapet av eksen.

- Belønningssystemet i hjernen responderer positivt på å finne en ny partner, bekrefter Winther.

OPPLEVES ULIKT: Du sitter kun på din egen sannhet, ingen objektiv virkelighet. Hvordan eksen opplevde forholdet er en helt annen sak.
OPPLEVES ULIKT: Du sitter kun på din egen sannhet, ingen objektiv virkelighet. Hvordan eksen opplevde forholdet er en helt annen sak. Vis mer

Dette bør du unngå

Kate Elin Søyland er parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes. Hun trekker frem seks ting som du bør unngå å gjøre etter et brudd:

1. Å tro at du sitter på hele sannheten

Du sitter kun på din egen sannhet, ingen objektiv virkelighet. Du sitter kun på din opplevelse, dine tanker og dine følelser av det som skjedde. Hvordan din eks opplevde det er en helt annen sak. Ikke start en lang kamp om definisjonsmakten, vis heller respekt for hverandre.

2. Unngå å blande sex og vennskap

Dersom en av dere ennå har følelser, er det vondt å ende opp som vaktmester eller i en annen praktisk rolle inkludert sex når det passer for den andre. Sex vil skape mer følelser og gjøre bruddet mer komplisert, ifølge Søyland.

3. Dropp (u)sosiale medier

Stalking kan skje den beste etter et vanskelig brudd, men vil du ha et godt råd? Bare dropp det, det er skikkelig selvpining, sier hun. Slett ham heller på Snapchat og Instagram, i alle fall til du har fått bruddet på avstand. Da unngår du et plagsomt og unødvendig emosjonelt hekt. Daglige oppdateringer, glansbilder og fine selfier er som regel bare mer salt i såret.

4. Dropp idealiseringen

Selv om du savner eksen, ikke tro at han eller parforholdet var perfekt. Det er bare din emosjonelle hukommelse som spiller deg et puss. Forskning viser derimot at det å se på alt det som ikke fungerte og det du ikke savner ved ham, vil hjelpe deg å komme over det. Hold fokus eller unn deg noen terapitimer.

5. "Barna tar det så fint!"

Foreldre er naturlig nok redde for at barna skal ha det vondt, men uansett hvordan de viser sorgen er de alle sørgende og har det ikke "fint". Gi dem tid til å sørge og ikke dytt en ny kjæreste på dem før de selv trygler deg om å få møte ham eller at det har gått en tid etter flyttingen. Barnet har også sin unike sorg selv om de bare smiler til deg.

6. Unngå å ta deg sammen

Ikke bare hast av gårde til en ny kjæreste, vær nysgjerrig på ditt eget følelsesliv. Men unngå å være så sint og bitter at du blir utilgjengelig emosjonelt, råder hun.

Rydd opp etter bruddet

Rett etter at bruddet er et faktum bør du begynne å rydde opp. Selg deres felles bolig, ta med deg tingene dine og kom deg videre. Ikke vent for lenge.

- Hvis man har barn, er det veldig viktig at begge er enige om ikke å involvere barna i de voksnes problemer. Barn tror at det som skjer rundt dem er deres egen skyld, og det kan bli veldig vondt for barna om de tror de har skylden for bruddet, sier Løes Narum.

Begge parter må derfor si til barna at det ikke er deres skyld, og at begge fremdeles er veldig glad i dem. Det er også veldig viktig at barna ikke blir brukt som et våpen under bruddet.

- Om du snakker stygt om din partner til barnet, vil de, når de blir voksne, synes at du var uklok, sier han.

1 ting du alltid bør gjøre

Som du ser finnes det mange råd om hva du absolutt ikke bør gjøre etter et brudd. I tillegg finnes det også råd om hva du alltid bør gjøre når bruddet er et faktum, og det er å stille deg selv fire viktige spørsmål. Selvrefleksjon kan gjøre en stor forskjell.

I en studie fra 2015 delte forskere nyskilte personer inn i to grupper. Den ene gruppen skulle jevnlig svare på spørsmål rundt hva de følte om bruddet. Under hver økt ble deltakerne bedt om å svare på de samme fire spørsmålene:

1. Når skjønte du først at du og partneren din var på vei mot et brudd?

2. Hva husker du fra selve bruddet?

3. Hvor mye kontakt har du hatt med din tidligere partner? Hva slags kontakt?

4. Hvordan har samlivsbruddet påvirket dine tanker og følelser rundt romantiske forhold?

Ni uker senere viste deltakerne som gjentatte ganger svarte på disse spørsmålene større følelsesmessig vinning, og hadde en bedre følelse rundt identiteten sin som singel.

- Lærer du noe av bruddet, er det slett ikke forgjeves og du øker din relasjonskompetanse. Bruk lærdommen i neste parforhold, det kan vise seg å være gull verdt, sier Søyland.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer