4 tips som kan ende en krangel

Å krangle kan være sunt. Men ikke å sitte og furte etterpå ...

KRANGLE: Pleier kranglene deres å strekke seg ut over flere dager? Her får du tipsene som hjelper deg å legge kranglen død med det samme. FOTO: NTB Scanpix
KRANGLE: Pleier kranglene deres å strekke seg ut over flere dager? Her får du tipsene som hjelper deg å legge kranglen død med det samme. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

De aller fleste som er i et parforhold eller bor med kjæresten sin over tid, vil oppleve krangler eller små gnisninger fra tid til annen. Enten om husarbeid, sjalusi, ulike prioriteringer eller barneoppdragelse. Det er helt naturlig, og viser seg også å være sunt for forholdet. Faktisk viser forskning at par som krangler på en god måte, er mer fornøyde og har større sjanse for å holde sammen i lang tid.

Men, hva hvis krangelen blir for vond til å bare glemme umiddelbart? Hva hvis begge sier noe sårende, eller du sliter med å legge fra deg uenigheten? En konflikt eller diskusjon kan gjøre at du blir bedre kjent med kjæresten din og hans tanker og følelser, men kan i verste fall føre dere lenger bort fra hverandre. Så hvordan kan du legge fra deg de vonde følelsene, slik at dere kan komme dere videre?

- For meg henger det å komme seg videre etter en krangel sammen med vår holdning til krangling og konflikt. Er det bagateller dere krangler om, det vil si relativt små ting i den store sammenhengen, kan det å jobbe med egen raushet være virkningsfullt.

Det sier Anne Stang Lund, som er parterapeut/psykoterapeut for Parterapi.no.

Hun råder til å bestemme dere for å jobbe med irritasjonene over småting, og heller fokusere på det som fungerer i forholdet.

Er krangelen mer dyptgripende og gjentagende, med samme innhold og triggerpunkter, kan det være lurt å rette oppmerksomheten mot deg selv og hva som trigges i deg, i stedet for å rette oppmerksomheten mot partneren og hva han trigger i deg. Det er ditt ansvar å ta hånd om dine egne triggerpunkter, forklarer parterapeuten.

- Årsaken til at noen av kranglene våre oppleves som så vonde og dyptgripende, er at de aktiverer kjernen vår og berører det mest sårbare stedet i oss. Det kan være nyttig å identifisere hvilke temaer som skaper disse vonde kranglene, råder Stang Lund.

Disse temaene er det viktig å få en bevissthet om, ha respekt for og nærme seg varsomt.

- Som par burde man prøver å nærme seg disse temaene med en mest mulig ikke-bebreidende og lyttende holdning, sier hun.

LES OGSÅ: Dette er den største feilen vi gjør når vi krangler med kjæresten

SNAKK SAMMEN: - Det aller viktigste for å ordne opp etter en krangel er kommunikasjon. Ta tak i problemet, snakk om det er viktig og prøv å kom til en enighet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
SNAKK SAMMEN: - Det aller viktigste for å ordne opp etter en krangel er kommunikasjon. Ta tak i problemet, snakk om det er viktig og prøv å kom til en enighet, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Våg å be om unnskyldning

- Det aller viktigste for å ordne opp etter en krangel er kommunikasjon. Ta tak i problemet, snakk om det er viktig og prøv å kom til en enighet.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Samtidig spørs det hvordan krangelen har vært. Noen krangler er uviktige og går fort over, mens andre blir usaklige og vonde hvis man drar frem gammelt grums og sier ufine ting om hverandre.

- Hvis krangelen har vært ufin er det viktig å be om unnskyldning, legg deg flat og anerkjenn at du sa noe ugrei, råder han.

Det kan også være nyttig å se på hvordan dere kommuniserer og hvordan dere krangler.

- Å krangle trenger ikke være noe negativt, for det kan rydde opp i grums og gjøre forholdet bedre på sikt. Men hvis krangelen er ufin og med personangrep, er den destruktiv. Noen sier vonde ord som er ment for å såre, kun fordi de har gått tom for andre argumenter, sier han.

LES OGSÅ: Ikke gå i kranglefella

4 gode råd

Da er det greit å vite at det finnes enkle råd for å legge krangelen bak seg, og faktisk komme styrket ut av det. Ifølge det australske damebladet womenshealth.com.au, er disse tipsene nyttige:

Dagen etter krangelen:

1. Ha fokus på «oss»
En tabbe som mange gjør er at de prøver å få frem poenget sitt igjen etter at krangelen har roet seg. Problemet er bare at partneren din kanskje ikke er klar for å lytte, av ulike årsaker: Kjæresten din er fremdeles irritert, han har ikke samlet tankene sine enda eller er bekymret for at det vil føre til en ny krangel. Det viktigste da er å minne kjæresten din på at du er på deres lag, og si noe ala «Jeg vet at vi hadde en krangel, men la oss finne ut av dette sammen».

2. Vis kjærlighet
Dagen etter en krangel kan det være greit å være ekstra følsom, fordi normale spørsmål som «Husket du å kjøpe toalettpapir?» kan høres ut som kritikk. Du må få kjæresten din til å føle seg verdsatt, og send gjerne en søt tekstmelding i løpet av arbeidsdagen.

LES OGSÅ: - Det kan være like usunt å krangle for lite som å krangle for mye

BE OM UNNSKYLDNING: - Hvis krangelen har vært ufin er det viktig å be om unnskyldning, legg deg flat og anerkjenn at du sa noe ugrei, råder eksperten.
BE OM UNNSKYLDNING: - Hvis krangelen har vært ufin er det viktig å be om unnskyldning, legg deg flat og anerkjenn at du sa noe ugrei, råder eksperten. Vis mer

Et par dager etter krangelen:

1. Tilby og aksepter en utstrakt hånd
Ideelt sett har litt pusterom og sjansen til å snakke konstruktivt gjort det mulig å sortere tankene dine. Hvis ikke, er det på tide å gjøre endringer uansett. Å vente for lenge med å rydde opp i en krangel kan føre til større avstand og unngåelse. Å lage fred betyr ikke at du er ferdig med å snakke om en smertefull sak, det betyr at du har modenhet til å avslutte diskusjonen og om nødvendig åpne den igjen senere. Si ifra til partneren din at du vet at det er et sensitivt tema, og si gjerne hva du trenger fra den andre dersom temaet kommer opp igjen.

2. Sett regler for fremtiden
Dere kan forhindre større krangler i fremtiden ved å sette noen retningslinjer, selv i øyeblikkets hete. Noen få gode er: ikke kall den andre for stygge ting, ikke kom med trusler og ingen får ta opp tidligere feil.

Hvis du eller kjæresten din ikke klarer å holde kranglene på et fornuftig nivå, kan det være lurt å søke profesjonell hjelp.

- Klart det blir uenigheter!

Et parforhold består av to personer med mer eller mindre ulik bakgrunn, verdier, holdninger, interesser, osv.

- Disse to menneskene har en ambisjon om å leve lykkelig sammen resten av livet og hver eneste dag i stor samhørighet. Klart det blir friksjoner og uenigheter! Noe annet ville være helt underlig, sier parterapeut Nina Ringnes.

Noen skyver alt under teppet i konfliktskyhetens tjeneste, men det kan ha skjebnesvangre konsekvenser for parforholdet på sikt.

- En real krangel derimot kan gi riktig god og nødvendig utluftning. Spørsmålet er hvordan man stopper krangelen. Parforhold som har vart en stund og som er sunne, har funnet måter å håndtere dette på. Det handler om å kjenne igjen argumentasjonen og sende la-oss-gi-oss-nå signaler som den andre gjenkjenner og oppfatter, forklarer hun.

I beste fall kan begge være første avsender av slike signaler, slik at det ikke alltid er den ene som har «ansvaret» for å få til en avledning/avslutning.

- Signalet kan være ord, kroppsspråk eller i beste fall en humoristisk avledning. Eller at man håndterer det ved å lage fysisk avstand og lar hverandre være i fred en stund inntil begge kan tenke klart, sier hun.

I skikkelige krangler mister vi nemlig både evnen til å reflektere og til å lytte, altså et skikkelig dårlig utgangspunkt for kommunikasjon.

- Men hvis man husker på at det er noen ting man ikke sier, fordi man egentlig vet at et er FOR sårende for partneren og kan skade relasjonen varig, så er en krangel i ny og ne absolutt å anbefale, forklarer Ringnes.

LES OGSÅ: 5 ting en parterapeut kan lære dere

Gå inn og ut av krangelen

Det kan være greit å vite at dere kan bestemme dere for å gå inn og ut av krangelen. Merker dere at det blir betent og forsvarspreget, kan dere forsøke å gå ut av krangelen.

Sett konflikten på pause. Lag en kopp te, ta en joggetur og gå inn i tema på nytt når dere har roet dere. Dere kan lage en avtale om når dere skal snakke om dette neste gang.

- På den måten rammer du inn konflikten i tid og rom, slik at den ikke forsurer resten av samlivet, sier Stang Lund.

Dette krever selvdisiplin og gode avtaler, og det krever også at man ikke tar opp det temaet utenom de avtalte tidspunktene.

- Dette er lettere sagt en gjort, men å øke bevisstheten på dette området er likevel noe å jobbe mot. Det er også viktig å vite at enkelte konflikter ikke blir løst, men er noe man må lære seg å leve med på en best mulig måte, sier hun.

Midt i eller etter en krangel kan det også være fint å minne seg selv og hverandre på at dere er så uendelig mye mer enn denne konflikten. Å snakke med andre par eller venner om enkelte tilbakevendende krangler kan lette trykket på parforholdet, og gjøre at man føler seg mindre ensom som par.

- Det kan også være en god øvelse å nærme seg hverandre fysisk etter en krangel. Når vi holde rundt hverandre så roer det anspente nervesystemet seg, og kroppene minner oss om at vi fortsatt hører sammen selv om vi er dypt uenige, sier hun.

Så en liten påminnelse til slutt: Det er helt normalt at par kan havne i en skikkelig krangel, men prøv å se på det som en kilde til vekst og forståelse.

LES OGSÅ: 8 ting det ikke er greit å si i en krangel

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer