Dating:

5 gode råd for dating etter et brudd

- Det er lett å falle for noen på feil grunnlag, sier ekspert.

FØRSTE DATE ETTER BRUDDET: Her får du 5 råd som kan være fine å ta med seg når man nylig har kommet ut av et forhold. FOTO: NTB Scanpix
FØRSTE DATE ETTER BRUDDET: Her får du 5 råd som kan være fine å ta med seg når man nylig har kommet ut av et forhold. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Når samlivsbruddet er et faktum, er det ikke uvanlig å kjenne et stort behov for å finne seg noen andre, gjerne så fort som mulig. Alt for å overdøve den vonde følelsen av tomhet og kjærlighetssorg.

De vonde følelsene man sitter igjen med etter et brudd kan ofte lindres av å få oppmerksomhet og kaste seg ut i datinglivet igjen. Det kan likevel være greit å ta noen forhåndsregler og tenke seg godt om for å ikke gå på en smell.

- Vær klar over at du kan finne både gull og gråstein, og personen du dater har også sin historie og sin bagasje å slite med. Tenk at du skal gi vedkommende noe, og ikke bare bruke personen for at han eller hun skal gi deg noe, råder Anna Sigridsdatter Heen, som er samlivsterapeut, rådgiver og driver annasigridsdatterheen.no, til KK.

Ekspertene sier at følgende 5 råd kan være fine å ta med seg i når man nylig har kommet ut av et forhold:

LES OGSÅ: - I noen perioder av livet er man særlig utsatt for samlivsbrudd

IKKE LA DEG RIVE MED: Det er fort å la seg rive med og tenke at den første personen du matcher med på tinder er løsningen for å komme over eksen. FOTO: NTB Scanpix
IKKE LA DEG RIVE MED: Det er fort å la seg rive med og tenke at den første personen du matcher med på tinder er løsningen for å komme over eksen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

1. Ta det rolig

Du sveiper til høyre på Tinder og matcher med en kjempepen person som viser interesse og ber deg ut på date. Det er fort å la seg rive med og tenke at dette er løsningen for å komme over eksen.

- Mitt beste råd er å ta det litt med ro. Mange som har blitt dumpet har et stort behov for å føle seg ettertraktet igjen. Når du skal date noen, er dere to stykker som skal skape noe sammen, og du kan ikke sitte for fast i det du nettopp har opplevd, sier Sigridsdatter Heen.

Når du nettopp har kommet ut av et forhold, kan det være vanskelig å tenke klart og rasjonelt. Det er lett å falle litt for fort for oppmerksomhet og fine ord, uten å være bevisst på hva du egentlig søker etter.

- Følelsene kan bli forsterket eller annerledes enn de ville vært om du var i en annerledes følelsesmessig situasjon. Når du er litt trist og lei deg, er det koselig å oppleve at noen ser deg. Da kan du falle for noen på litt feil grunnlag, så det er smart å bruke litt tid, sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Han sier at det ikke finnes noen fasit for når det er greit å begynne med dating etter et brudd, men han anbefaler å vente til du føler deg følelsesmessig klar.

- Hvis du fort blir småforelsket i noen nye kan det være med på å gjøre selve bruddprosessen litt snillere og lettere, men du rekker ikke å fordøye bruddet ordentlig, sier han.

LES OGSÅ: Har du en blind date denne uken?

2. Vær ærlig

En av grunnene til at man vil ut av et forhold, er at man vil finne noen som er annerledes enn den partneren man har. Det viktigste er å være ærlig om situasjonen og fortelle at du nylig har gjennomgått et brudd.

- Det er ikke uvanlig å ha en rebound, og mange hopper på den første aktuelle kandidaten de finner for å ha noe å sysselsette seg med. Det er helt sikkert noen som treffer drømmekjæresten på den måten, men for andre kan det gi skyldfølelse og anger, sier Winther.

Dersom du tenker at det er helt greit at det kun er en kortvarig flørt, er det viktigste å være tydelig og ærlig overfor den du dater.

LES OGSÅ: Styr unna disse kroppsspråk-feilene når du er på date

VÆR ÆRLIG: Dersom du tenker at det er helt greit at det kun er en kortvarig flørt, er det viktigste å være tydelig og ærlig overfor den du dater.

FOTO: NTB Scanpix
VÆR ÆRLIG: Dersom du tenker at det er helt greit at det kun er en kortvarig flørt, er det viktigste å være tydelig og ærlig overfor den du dater. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

3. Lær av dine feil

De fleste som har opplevd et samlivsbrudd vet at det er lett å fokusere på hva eksen gjorde feil. «Han ga meg ikke nok oppmerksomhet, hun prioriterte meg ikke nok». Eksperten råder heller til å vende blikket innover.

- Var du tydelig nok på hva du ønsket? Var du en god nok kjæreste? Livet gir oss muligheter og da må vi bruke dem og lære av dem. Tenk over hva du vil ha og hva du trenger, og ikke minst hva du kan bidra med, sier Sigridsdatter Heen.

Det er viktig å tenke over hva som gjorde at du ikke ville eller klarte mer, eller hva det var som gjorde at partneren ikke klarte mer.

- Du bør prøve å se din egen rolle i at det skar seg, og finne ut hva du må jobbe med i et nytt forhold for at det ikke skal skje igjen, sier hun.

LES OGSÅ: Er det bare en myte at man bør vente med sex?

4. Ikke sammenlign

Mange avslutter et forhold, begynner å date noen nye etter kort tid og sammenligner denne nye personen med eksen hele tiden. «Han er bedre enn eksen til dette eller dårligere enn eksen til dette». Det er ikke så lurt.

- Sammenligninger er urettferdig og kan føre til at du legger mye forventninger og forhåpninger i noe som er urealistisk. Hvis du hele tiden tenker at daten er litt kjedeligere, tryggere eller roligere enn eksen, er du enda oppslukt i det som har skjedd, sier hun.

Still på date med et åpent sinn, og vit at du møter et nytt menneske med egne tanker og en egen historie, som fortjener å ikke bli sammenlignet med en eks.

UNNGÅ SAMMENLIGNING: - Sammenligninger er urettferdig og kan føre til at du legger mye forventninger og forhåpninger i noe som er urealistisk, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix
UNNGÅ SAMMENLIGNING: - Sammenligninger er urettferdig og kan føre til at du legger mye forventninger og forhåpninger i noe som er urealistisk, sier eksperten. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

5. Prøv nettdating

Nettdating har for lengst stuerent, og de fleste single er enten på Sukker, Match, Tinder eller Happn.

Winther mener at det kan være et godt sted å starte etter et brudd.

- Det er ikke så veldig mange som finner kjærligheten på byen, men nettdating har blitt en stor arena. Med nettdating kan du bruke litt tid på å bli kjent, uten at den fysiske tiltrekningen tar fokus. Det kan være lurt for en som nettopp har kommet ut av et forhold, og man går gjerne litt roligere frem, sier Winther.

Ekspertene sier at det viktigste er å prøve å holde hodet kaldt, ta det rolig og ikke hoppe på det første og beste du finner for å komme over de vonde følelsene knyttet til bruddet. Ta tiden til hjelp, og stol på at de vonde følelsene rundt bruddet vil bli lettere med tiden.

LES OGSÅ: Hvor lenge bør man egentlig date før man blir sammen?

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer