Forhold:

5 spørsmål dere må være enige om for at forholdet skal vare

- Når du velger partner velger du også hvilke ting du skal krangle om de neste årene, sier eksperten.

LIKE BARN LEKER BEST: Nøkkelen er å velge en partner som er så lik deg selv som mulig på de områdene du ikke kan inngå kompromiss på.
LIKE BARN LEKER BEST: Nøkkelen er å velge en partner som er så lik deg selv som mulig på de områdene du ikke kan inngå kompromiss på. Vis mer
Publisert

I alle forhold kreves det en viss grad av kompromisser og fleksibilitet, og at man møtes på midten for å enes. Du må for eksempel godta at kjæresten av og til vil på pokerkveld med guttegjengen selv om du helst vil ha kjærestekveld, eller at kjæresten vil ha pizza på fredagskvelden i stedet for taco.

Heldigvis er de fleste kompromissene små og betydningsløse, og ikke noe som vil være avgjørende for parforholdet (med mindre det er HELT krise å ikke få taco på fredagskvelden da...).

Det finnes likevel noen spørsmål som det er helt essensielt at par er enige om hvis forholdet skal fungere i lengden.

- Dersom paret ikke blir enige disse helt essensielle spørsmålene kan det føre til negative følelser som sinne, irritasjon, frustrasjon og bitterhet. Sannsynligheten er stor for at dette ikke blir en langvarig relasjon.

Det sier Ingrid Blessom, som er psykolog og sexolog ved Institutt for klinisk sexologi og terapi til KK.

Et godt råd er å allerede innledningsvis snakke med daten din om hvordan han forholder seg til disse viktige spørsmålene. Hvis han ikke har samme ønsker som deg, bør du være tro mot deg selv og dine verdier.

SAMME ØNSKER FOR FREMTIDEN: - Når det gjelder kjærlighet leker like barn så absolutt best, sier eksperten.
SAMME ØNSKER FOR FREMTIDEN: - Når det gjelder kjærlighet leker like barn så absolutt best, sier eksperten. Vis mer

Ikke alle utfordringer kan løses

- Rundt 70 prosent av problemer som par har kan faktisk ikke løses, ifølge Gottman, en av de mest kjente forskerne på parforhold. Det er fordi problemene egentlig bunner i dypere ting som kjerneverdier og hva som motiverer oss og er viktig for oss, sier Lillian Rydning, psykolog hos avansertseksualitet.no, til KK.

Disse tingene er det vanskelig å lage gode kompromisser eller løsninger på, fordi en eventuell løsning fort føles lite tilfredsstillende. Hvis det samme temaet kommer tilbake igjen gjentatte ganger kan det altså være at du stanger hodet mot et slikt "uløselig" problem.

- Det vil si at når du velger partner velger du også hvilke ting du skal krangle om de neste årene. Nøkkelen er derfor å velge en partner som er så lik som mulig som deg selv på de områdene du ikke kan inngå kompromiss på. Når det gjelder kjærlighet leker like barn så absolutt best, sier hun.

Men selv om et problem er uløselig, kan man i mange tilfeller likevel lære seg å leve med det. Det i seg selv er derfor ikke nødvendigvis et tegn på at man er med feil partner, ifølge Rydning.

Eksistensielle spørsmål er viktigst

- Det aller viktigste er å være enige om eksistensielle spørsmål og forestillinger. Hvordan vil du leve livet, hva er din grunnleggende tro, hvor mange barn vil du ha, hvordan vil du fordele inntekter og utgifter?

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

Dersom dere er uenige om slike spørsmål, kan det ofte være med på å skape problemer.

- Et annet spørsmål dere bør være enige om er hvor ofte dere vil ha sex. I starten av et forhold har man gjerne mye sex, men det er viktig å være enige om hvor mye sex dere vil ha på sikt. Hvis den ene har behov for sex hver dag, mens den andre synes det holder med et par ganger i måneden, vil det påvirke forholdet på sikt, sier han.

EKTESKAP: Hvis det å gifte seg er viktig for deg, kan det kjennes utrygt å leve i et forhold der man ikke har lovet hverandre å leve sammen for alltid.
EKTESKAP: Hvis det å gifte seg er viktig for deg, kan det kjennes utrygt å leve i et forhold der man ikke har lovet hverandre å leve sammen for alltid. Vis mer

5 spørsmål dere må være enige om

Health.com har samlet 5 spørsmål som dere må være enige om for at forholdet skal vare over tid. Dette får støtte fra norske eksperter:

1. Monogami

Det er viktig at dere er enige om spørsmål knyttet til monogami. Å gå på akkord med dette spørsmålet vil føre til enorm smerte og konflikt.

- Dersom dere ikke enes på dette viktige spørsmålet er dere trolig ikke en god match, sier Blessom.

Det å kompromisse på dette punktet vil oftest medføre konflikter og vonde følelser. Det å leve i et monogamt eller åpent forhold er noe som krever at begge er hundre prosent enige om det.

2. Ekteskap

Hvis ekteskap er viktig for deg bør du ikke gi det opp, uansett hvor mye du elsker partneren din.

- Kanskje har du helt siden barndommen sett for deg at du skal være hvit brud. Enten det er kirkebryllup eller på toppen av et fjell, skal du holde fast på dette ønsket. For mange er bryllup selve symbolet på forpliktelse, og et tegn på at partneren virkelig ønsker forplikte seg, sier Blessom.

Om det å gifte seg er viktig for deg, kan det kjennes utrygt å leve i et forhold der man ikke har lovet hverandre å leve sammen for alltid.

- Kanskje enda verre er følelsen av å bli nektet noe man virkelig ønsker seg. Det å bli i en relasjon der man ikke får denne tryggheten kan medføre sinne, frustrasjon og skuffelse over frieret som aldri kommer, sier hun.

MONOGAMT ELLER ÅPENT FORHOLD? Å leve i et monogamt eller åpent forhold krever at begge er hundre prosent enige om det.
MONOGAMT ELLER ÅPENT FORHOLD? Å leve i et monogamt eller åpent forhold krever at begge er hundre prosent enige om det. Vis mer

3. Barn

Hvis det å få barn er viktig for deg, bør du ikke gi opp det ønsket for kjæresten din.

- For mange er det å få barn noe de har sett for seg hele livet og noe som er en naturlig del av en kjæresterelasjon. Dersom det å få barn er viktig for deg, skal du ikke kompromisse på dette området, sier Blessom.

Det samme gjelder hvis du vet at du ikke vil ha barn. Da bør du ikke inngå et forhold med en som du vet ønsker seg barn.

- Dersom du er krystallklar på at du ikke ønsker deg barn, er det viktig å være ærlig om det helt fra starten. Hvis ikke kan partneren din føle seg lurt eller ført bak lyset i etterkant, sier hun.

Du bør heller ikke prøve å presse, skylde eller tvinge noen andre til å ha en baby med deg. Dette er avgjørelser som dere bør ta sammen.

4. Kjerneverdier

Kjerneverdier er de sentrale verdiene som styrer livet og atferd din. Du bør ikke være sammen med noen som vil at du skal gå på akkord med din moral og dine verdier.

- Kjerneverdiene fungerer som et indre kompass som styrer livet ditt og valgene du tar. Hva du definerer som dine kjerneverdier er opp til deg, men typiske kjerneverdier kan være religion og politisk ståsted, miljøvern, dyrerettigheter eller likestilling, forklarer Blessom.

Hvis kjærestens grunnleggende kjerneverdier er helt ulike dine, er det en god indikasjon på at det kanskje ikke vil fungere i lengden.

IKKE LA DEG PRESSE: Hvis du er i et forhold med noen som presser deg på en av disse fem spørsmålene, kan det være lurt å revurdere forholdet.
IKKE LA DEG PRESSE: Hvis du er i et forhold med noen som presser deg på en av disse fem spørsmålene, kan det være lurt å revurdere forholdet. Vis mer

5. Personlighet og karakter

Det er selvfølgelig mulig å endre seg til en viss grad, ved å få mer innsikt eller endre måten man kommuniserer på. Men du kan ikke endre noens karakter og natur.

- Personligheten har vist seg å være relativt stabil gjennom livet, så det å bli sammen med noen med intensjon om å endre personligheten fører sjelden noe godt med seg, sier Blessom.

Om en person virker lite empatisk og viser lite evne til å se dine behov og ønsker i starten av forholdet, er sannsynligheten stor for at det er nettopp disse egenskapene du må leve med om relasjonen utvikler seg til et langvarig forhold.

Bør revurdere forholdet

Hvis du er i et forhold med noen som presser deg på en av disse fem spørsmålene, kan det være lurt å revurdere forholdet.

- Å kompromisse på noen av disse områdene kan føre til mye smerte og frustrasjon i kjæresterelasjonen. Det kan rokke ved din egen selvfølelse og identitet, altså hvem du er og hva du setter mest pris på ved deg selv, sier Blessom.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer