Parforhold:

5 tegn på at forholdet ikke er bra for deg

- Det å undergrave seg selv skaper ikke et lykkelig forhold, sier ekspert.

PARFORHOLD: Ethvert parforhold er et samspill mellom to mennesker, men i noen forhold kan det oppstå en ubalanse, der én alltid føyer seg for husfredens skyld. Foto: Scanpix.no
PARFORHOLD: Ethvert parforhold er et samspill mellom to mennesker, men i noen forhold kan det oppstå en ubalanse, der én alltid føyer seg for husfredens skyld. Foto: Scanpix.no Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Å være i et parforhold er ikke alltid en dans på roser, det vet vi. Dere er tross alt to ulike mennesker med individuelle meninger og vaner som skal leve sammen. Heldigvis kan det meste løses ved hjelp av samarbeid, kommunikasjon og forståelse – i hvert fall i et godt og sunt forhold.

LES OGSÅ: - Det kan være like usunt å krangle for lite som å krangle for mye

Men slik er det ikke alltid. I noen forhold kan det oppstå en ubalanse, der én alltid føyer seg. Du vet, for husfredens skyld.

– Når man lever i et forhold hvor man opplever at man tilpasser seg hele tiden så utsletter man sine egne behov og grenser, og det er ikke bra i lengden. Det vil gjøre at ditt liv og ditt rom til å utfolde deg fritt, vil krympe inn og bli trangt og lite. Hverdagen vil etterhvert begynne å handle om å unngå konflikt, sier Bianca Schmidt, gestaltterapeut og sexolog, til KK.no.

– Det å undergrave seg selv skaper ikke et lykkelig forhold. Da har man ikke det likeverdet man trenger for at forholdet skal være bra for begge, legger hun til.

Ifølge parterapeut og samtaleterapeut Ingeborg Reber i Parterapeut.no, kan dette handle om medavhengighet. Der man over lang tid (ofte siden barndommen) har et behov for å tilpasse seg andres nykker og humørsvingninger.

– Mange av våre irrasjonelle og dysfunksjelle adferdsmønstre er overlevelsesstrategier som vi utviklet i tidlig barndom, altså en måte å beskytte oss på. Det er når vi totalt kan akseptere oss selv og partneren som vi er, at noe slipper taket. Vi kan ikke endre partneren, vi kan bare endre oss selv, forklarer hun til KK.no.

LES OGSÅ: Er du en kontrollfreak?

UNNGÅ KONFLIKT: Å alltid tilpasse seg partnerens humørsvigninger, og å unngå konflikter, kan være et tegn på medavhengighet. Foto: Scanpix.no.
UNNGÅ KONFLIKT: Å alltid tilpasse seg partnerens humørsvigninger, og å unngå konflikter, kan være et tegn på medavhengighet. Foto: Scanpix.no. Vis mer

Konfliktsky eller kontrollerende?

I noen tilfeller kan det handle om at partneren er kontrollerende, men det MÅ ikke alltid være tilfelle. Det kan også være at du selv er for konfliktsky, og dermed føyer deg for å unngå krangel og problemer.

– Man må huske på at ethvert parforhold er en dans – et samspill mellom to mennesker. For at én part skal være kontrollerende krever det også at en part lar seg kontrollere. Derfor kan det være lurt å spørre seg; hva er det jeg aksepterer? Og hva er det som gjør at jeg blir så tøyelig? Sier Schmidt.

Hun påpeker at vi alle er avhengig av tilknytning på en eller annen måte. Og noen kan kanskje lettere tiltrekkes mennesker som er litt dominerende, men det betyr ikke at vi ønsker leve under en jernhånd.

hvorfor klamrer man seg da fast til et forhold som ikke gir deg nok spillerom til å være deg selv og oppfylle egne ønsker?

– Jeg pleier å forklare det sånn; hvis man hiver en frosk oppi en gryte med vann og setter på plata, så tilpasser frosken seg gradvis temperaturen. Etter hvert som vannet blir varmt blir den så dvask at den ikke klarer å hoppe ut før vannet koker og frosken dør. Men hvis du slenger frosken rett opp i en gryte med kokende vann så hopper den rett ut, forklarer hun.

En kontrollerende partner er ofte ikke så kontrollerende i starten. Det bygger seg opp gradvis over tid, og vi tilpasser oss litt etter litt til et ikke-fungerende forhold. Før du vet ordet av det sitter du fastspent i et forhold som slett ikke er bra for deg.

– Etter hvert vil man føle seg svakere og svakere fordi man mister selvrespekten og egenverdien. Når det kommer snikende så er det vanskelig å gå. Vi håper ofte at det skal gå over, hvis man bare er snill og grei så blir ting bedre. Men dessverre er det sjeldent tilfelle, forklarer Schmidt.

LES OGSÅ: Derfor bør du unngå å spille et «spill» for å få overtaket i forholdet

Disse fem tingene kan være faresignaler

Så hvis det vanligvis sniker seg på, hvordan unngår man da egentlig å ende opp i et slikt forhold? Selv om dette kan vise seg på mange måter, er det noen tegn som kan være gode indikasjoner på at du er i ferd med å glemme deg selv i forholdet:

  1. Du har gitt opp hobbyene dine
  2. Du neglisjerer vennene dine
  3. Kommer alltid med unnskyldninger for partnerens oppførsel
  4. Du trenger partnerens «godkjenning» for alt
  5. Du har gitt opp dine egne mål og drømmer
SITTER FAST: Vi tilpasser oss litt etter litt til et ikke-fungerende forhold. Før du vet ordet av det sitter du fastspent i et forhold som slett ikke er bra for deg. Foto: Scanpix.no.
SITTER FAST: Vi tilpasser oss litt etter litt til et ikke-fungerende forhold. Før du vet ordet av det sitter du fastspent i et forhold som slett ikke er bra for deg. Foto: Scanpix.no. Vis mer

Hvis du kan sjekke av på alle punktene så det ikke alltid være et tegn på at noe er riv ruskende galt. Det som avgjør om dette er sunt eller usunt er hva som er bakgrunnen for at du lever slik, mener Siv Gamnes, som er spesialist i sexologisk rådgivning,

– Hvis du kutter ut alt og alle, og du gjør det fordi du har et felleskap med partner som gir deg nok i livet, så er det ikke nødvendigvis fare på ferde. Men hvis det er fordi partneren krever det, eller du er så redd for å miste partneren, da vil jeg kalle det usunt, sier hun til KK.no.

Hvor lenge dere har vært sammen er selvsagt også en faktor man må ta hensyn til. For vi vet jo veldig godt at forelskelse kan gjøre oss litt tullete.

– I starten av et forhold vil jeg ikke ansett det som så veldig merkelig, for da er man forelsket og kan glemme verden rundt seg. Da ønsker man å være mer sammen med kjæresten, og deres mening er viktig, så da ville jeg ikke blitt så bekymret, forteller Gamnes og legger til:

– Har man derimot vært sammen over en stund, for eksempel noen år, så ville jeg oppfattet dette som usunne tegn. Da har man nok gått inn i forholdet så mye at man har glemt seg selv. Du kan jo også bli bitter senere i livet, særlig hvis forholdet da skulle ta slutt.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer