Dating:

5 tema vi ikke snakker om på første date

Men ekspertene er noe uenig: kanskje du bør stille de litt vanskelige spørsmålene?

FØRSTE DATE: Det er ikke alltid så lett å få samtalen til å gå, men nederst i denne saken finnes noen tips. FOTO: NTB Scanpix
FØRSTE DATE: Det er ikke alltid så lett å få samtalen til å gå, men nederst i denne saken finnes noen tips. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Den første daten kan være ganske klein, og det er ikke alltid så lett å vite akkurat hva man skal snakke om når man møter en person for første gang. Noen ting er det lurt å ta opp tidlig i en relasjon – dere skal jo tross alt bli kjent, men andre samtaletemaer er det kanskje lurt å styre unna første gang du møter noen?

Torkel Guttormsen er coach og har blant annet skrevet bøkene «Attraksjonskoden» og «Skap livet du alltid har drømt om». Han mener de lureste spørsmålene du stiller en ny date handler om ting du selv er interessert i – heller enn at du skal lete etter de «smarteste» samtaletemaene. Da viser du daten din hvem du er i tillegg til at det får praten i gang rundt noe du er interessert i.

- Et bonustips er å være nysgjerrig på hvorfor folk gjør det de gjør. Det blir som regel mye mer interessante samtaler ut av å snakke om motivasjonen, lidenskapen og opplevelsene vi får fra det vi gjør, enn bare de rent overfladiske faktaene om hva vi gjør, råder han.

Noe som derimot kan skape dårlig stemning er om du spør og graver rundt noe daten ikke ønsker å snakke om.

- Å kreve noe fra daten din som daten ikke selv ønsker å gi, er den raskeste veien til dårlig stemning. Dette inkluderer både å grave om informasjon den andre er motvillig til å dele, insistere på aktiviteter den andre er ukomfortabel med, eller å være for fokusert på hva du selv vil gjøre eller snakke om til den grad at du ikke merker det når den andre trekker seg unna, sier Guttormsen.

LES OGSÅ: Styr unna disse kroppsspråk-feilene når du er på date

Spør ikke om økonomi, ekser eller familien

Datingnettstedet Happn har gjort en undersøkelse på nettopp hva deres brukere helst styrer unna av samtaletemaer på date, opplyser de i en pressemelding. Ikke kjempeoverraskende er hverken økonomi eller ekser ikke populære samtaletemaer, men heller ikke hva som er målet med daten og den nye relasjonen er noe datingnettstedets brukere synes bør snakkes om på første date. Ifølge undersøkelsen deres er dette temaene som helst unngås, med det minst populære samtaletemaet først:

  1. Økonomi
  2. Ekser
  3. Intensjoner med daten
  4. Relasjonsmål
  5. Politiske synspunkter

Og datingekspertene er delte:

- Det jeg synes var veldig interessant er at de spørsmålene brukerne ikke vil stille, er de spørsmålene man bør stille. Spesielt hvis man er litt godt voksen og ute etter å finne en livspartner.

Det mener matchmaker Ane Hagen, som også har skrevet boken «Derfor lykkes du ikke med nettdating».

Still spørsmål før daten

Dating er noe forskjellig i forskjellige aldersgrupper. Mens de yngste av oss ikke nødvendigvis skal finne noen å slå seg ned med – der de store spørsmålene blir viktige, er det oftere tilfellet når vi blir litt eldre.

- Dating i slutten av 20 årene og oppover er mer seriøst fordi man nå kanskje har begynt å lete. Svarene som brukerne har sagt at de ikke stiller er absolutt spørsmål man ikke stiller på en første date, men det er superviktige spørsmål som bør stilles i en tidlig datingfase, mener hun.

Faktisk så viktig at du godt kan stille noen av spørsmålene allerede før du drar på date, mener hun. Å stille dem på date kan være vanskelig og kanskje bryte litt med stemningen, men har dere møttes via en dating-app kan det være lurt å stille noen spørsmål som er viktige for deg allerede før dere møtes i virkeligheten.

- Dette for å ikke kaste bort tid ved å møte noen man absolutt ikke passer sammen med på sikt. Benytter man en matchmaker vil disse tingene være klarert før man i det hele tatt blir introdusert for hverandre og man slipper å tenke på det, mener Hagen.

- Når man da møtes første gang i virkeligheten så handler alt om å skape gode følelser og bli bedre kjent.

LES OGSÅ: Hvor lenge bør man egentlig date før man blir sammen?

Kan skape press

Guttormsen er på sin side ikke like uenig med Happn-brukerne.

- På generell basis er jeg enig i disse, spesielt dersom det er snakk om samtaler over en kopp kaffe på første date. Det siste punktet om familie er det eneste som overrasket meg litt, da jeg ikke har hørt det fra folk ofte, sier han.

Men om du er på jakt etter en å dele livet med, så vil du kanskje helst vite om det er tilfellet for din utkårede også, heller enn å bruke mye tid på å utvikle følelser for en du uansett ikke vil ende opp med?

- Det er langt fra alltid at folk vet hva de vil, spesielt så tidlig som på en første date. Å legge for stor vekt på hva målet med relasjonen kan være når vi nettopp har møtt hverandre, vil ofte enten lede til at den andre føler mye press, eller føler at de må ta et standpunkt basert på minimalt med informasjon og erfaring med hverandre. Det er selvsagt forståelig at man er nysgjerrig på hva den andre ønsker, men litt tålmodighet må vi ofte ha dersom vi vil se hvor god match vi egentlig er over tid, mener Guttormsen.

- Unntaket på dette vil være dersom vi selv er helt sikre på hva vårt mål er, og ikke ønsker å involvere oss i større grad enn denne første daten med noen som ikke ønsker det samme.

KJÆRESTE: Er du på jakt etter den store kjærligheten er det lurt å stille noen av de litt vanskelige spørsmålene allerede før dere drar på date, mener Hagen. FOTO: NTB Scanpix
KJÆRESTE: Er du på jakt etter den store kjærligheten er det lurt å stille noen av de litt vanskelige spørsmålene allerede før dere drar på date, mener Hagen. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

Gi av deg selv

Guttormsen råder videre til å fortelle så mye om deg selv som daten ønsker å høre – du vil selvsagt ikke snakke for mye om deg selv, men så lenge du ikke insisterer, avbryter og aldri stiller spørsmål tilbake, så gjør du sannsynligvis heller ikke det.

Ellers er det lite som er galt eller riktig – dere prater selvsagt om det som interesserer dere og det som får samtalen til å flyte. Vær interessert og still spørsmål rundt ting som opptar den andre.

- Det å bli kjent handler ikke bare om å lære om hverandre, men i hovedsak å lære om hvordan vi er mot hverandre og hvordan følelse som skapes i oss ved å være sammen. Vi er selvstendige individer i dag som egentlig ikke trenger noen, så det å møte en person som viser genuin interesse og som vi ser kan være en støttespiller i livet har betydning for om dette kan være en passende partner eller ikke, sier Hagen.

Hun har også et lite førstehjelpsskrin med spørsmål som kan sette i gang gode samtaler, for de som måtte oppleve at det går litt i stå:

  • Hvordan ser du for deg at livet er 10 år frem i tid?
  • Hvis du skulle nevne en person som du ville vært mer lik, hvem er det og hvorfor?
  • Er det noe du angrer på at du ikke gjorde når du hadde muligheten til det?
  • Hvor har du lyst til å reise neste gang og hvorfor?
  • Hva hadde du gjort hvis du hadde vunnet en million kroner?

Hagens beste tips når du har bestemt deg for at du ønsker å finne en kjæreste:

- Vær klar over din tilknytningsstil og pass på at personen du skal treffe har en tilknytningsstil som passer til din.

- Vær klar over hvordan du ønsker at livet ditt skal leves og let etter noen som passer inn i de tankene du har for fremtiden. Er dere ute etter det samme?

- Vær klar over at det er helheten og ikke enkeltegenskaper som teller. Ingen er perfekte. Selv om personen du skal møte ikke har de egenskapene du vanligvis tiltrekkes av, kan det hende at helheten gjør den personen til en mer attraktiv partner totalt sett.

- Beundring og respekt er det som gjør at folk holder sammen på sikt. Har personen du skal møte noe ved seg som gjør at du vil beundre og respektere personen over tid?

LES OGSÅ: Cecilie Næss: - Jeg bestemte meg for å være litt redd

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer