Samliv

5 ting du bør se etter i en partner

Har du disse tingene i bakhodet, trenger du ikke lete i blinde lenger!

NY PARTNER: Det er lett å bli forvirret når man skal finne seg en ny livspartner. Derfor vil kanskje disse tipsene fra parterapeuten hjelpe deg på veien! FOTO: NTB Scanpix
NY PARTNER: Det er lett å bli forvirret når man skal finne seg en ny livspartner. Derfor vil kanskje disse tipsene fra parterapeuten hjelpe deg på veien! FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Er du singel og på leting? Kanskje er du usikker på hvilken type partner som egentlig er den rette for deg? Når man beveger seg ut i den store datingverdenen kan det være lett å bli både forvirret og frustrert.

Man må kysse mange frosker for å finne en prins, sies det. Men hvor mye har denne «erfaringen» egentlig å si? Og når vet man at vedkommende er riktig person å dele livet sitt med?

For å bli klok på dette kan det være lurt å gjøre seg noen tanker rundt hvilke kvaliteter og egenskaper som er det viktigste for deg. Vi har alle ulike krav til en livspartner - hvor mange må innfris og hvilke kan gis slipp på?

Ikke glem deg selv

Par- og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes, Kate Elin Søyland, sier til KK at de fleste av oss har lett for å tenke at om vi bare finner «the one», så løser absolutt alle hverdagsfloker seg. Det vi ofte glemmer er at det ikke bare handler om hvem vi er - men hvem vi blir i den nye relasjonen.

- Studerer du kun din utvalgte, ikke deg selv, kan du gå glipp av drømmeforholdet. Se også på deg selv i speilet, og ikke minst hvordan du opplever og oppleves i samspillet. Får dere frem det beste i hverandre?

- Mitt beste tips er å lær av «flokene» og begynn å bygg en sunn og bærekraftig relasjon så fort du har møtt en partner du trives med, sier Søyland.

5 ting du bør se etter i en partner

Sjekkliste

Videre har parterapeuten listet opp fem viktige ting som kan være greie å ha i bakhodet når man skal finne kjærligheten.

Listen er som følger:

1. Sjekk din relasjonshistorikk

- Det er først når vi har en åpen dialog med oss selv der vi reflekterer over hva som har skjedd i tidligere relasjoner at vi har en mulighet til å endre kurs og skape det parforholdet alle andre «misunner deg». Alle kan øke sine muligheter og kriser og konflikter bærer med seg ny læring. Sats på en partner du kan utvikle relasjonen med i stedet for å bare «holde ut».

Søyland tipser om viktigheten av å definere hva du ikke klarer deg uten. Hvordan er drømmen av et parforhold? Hva har vært årsaker til brudd tidligere? Hva er det viktigste for deg i et forhold når den rutinepregede hverdagen kommer?

- Og ikke minst: Finn ditt eget sorte gull. Vi har alle noen dårlige sider. Hvis du studerer din tilknytningsstil og finner ditt kjærlighetsspråk, da trenger du ikke å lete i blinde lenger.

2. Den viktige x-faktoren

Det er langt ifra tilfeldig at like barn leker best, samtidig kan forskjeller mellom oss være spennende så lenge man finner den riktige x-faktoren, skal vi tro Søyland:

- X-faktoren handler om dine verdier og behov som gjør at den aktuelle partneren anses som mer attraktiv enn andre. Alle har ulike ting de mener er viktig for å bygge en relasjon, men det kan for eksempel dreie seg fra omsorg og empati eller viktigheten av et spennende sexliv. Andre ser kanskje etter en stabil og trygg partner fremfor en som hele tiden jakter spontanitet og spenning.

Hun anbefaler å gjøre deg opp noen tanker på hva og hvordan din reparasjonsstil er. Ønsker du lange og fortrolige samtaler hvor dere snakker ut om alt fra A til Å, eller liker du make up-sex og ferdig med det?

- Igjen: Finn din x-faktor!

3. Dropp den lange listen

Det er ingen tvil om at listen med «krav» bare blir lengre og lengre desto lenger man jakter etter den rette. Høyde, klesstil og hårfarge er typiske gjengangere. Parterapeuten anbefaler å utfordre deg selv på det området.

- Å date eller være kjærester bør ikke føles som å være oppe til eksamen hver eneste dag. Du lager bare masse relasjonsstress som minimerer dine muligheter for å bli en god relasjonsbygger, i tillegg vil partneren din føle at han/hun er «under opplæring».

Søyland trekker frem det hun ofte kaller å havne i den usexy «parterapeut-fella» - selv om dine intensjoner er positive, jobber du for å endre partneren din, men partneren ønsker seg en kjæreste, ikke en parterapeut 24 timer i døgnet.

- Kast listen, vær åpen, by mer på deg selv og bli enige sammen om det gode liv som kjærester!

4. God kommunikasjon

Denne har du garantert hørt før, likevel er god kommunikasjon helt avgjørende for et trygt og godt parforhold. Ifølge Søyland er det også en vanlig snakkis i terapirommet der mange ønsker å forbedre parkommunikasjonen, vil du unngå sextørke og ha et vitalt forhold vær bevisst på hvordan dere kommuniserer.

- Å utvikle kommunikasjonen vil lokke frem lidenskapen og gjøre at andre problemer også kan løse seg opp som dugg for solen. Er kommunikasjonen god, har dere gode verktøy til å ta tak i det som klemmer - for det er alltid noe som klemmer. Det gjelder i alle forhold.

- Har du noen gode tips for å forbedre kommunikasjonen?

- Tren på den åpne dialogen. Still åpne spørsmål og ikke avbryt eller fullfør den andres svar. Å lytte er viktigere enn å snakke og å overtale. Definer styrker og svakheter - ikke med din partners kommunikasjon, men med deres parkommunikasjon.

5. Forebygging er den nye trenden

Ønsker du deg en solid og sunn relasjon, er det viktig å velge en livspartner som er ute etter det samme som deg - en som har et genuint ønske om å ta vare på det aller viktige man har i livet, nemlig de nære relasjonene.

- Parterapi er en enkel måte å styrke din helse og livskvalitet. Har man fordommer er det ikke uvanlig å utsette den viktige praten, og par kan slite med samlivet i mange år før de søker profesjonell hjelp.

Kate Elin anbefaler å eventuelt sjekke ut om din kjære ser det naturlig å ta en «servicesjekk».

- Husk: Sunne relasjoner kommer ikke av seg selv. Vinteren kan ikke stoppe våren, men du kan bidra i våronna!

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer