Parterapi:

5 ting en parterapeut kan lære dere

Terapi er ikke bare for par med store problemer.

PARTERAPI KAN FORHINDRE BRUDD: - Selv de beste forhold kan vikle seg inn i negative spor som kan være vanskelig å løse på egenhånd, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix
PARTERAPI KAN FORHINDRE BRUDD: - Selv de beste forhold kan vikle seg inn i negative spor som kan være vanskelig å løse på egenhånd, sier ekspert. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De fleste som har sett humorserien «Parterapi» på NRK tenker nok at slik terapi er for spesielt interesserte, og i alle fall ikke noe for deg og den oppegående kjæresten din. Men parterapi er faktisk ikke bare for par med store ulikheter og problemer, for veldig mange kan det virke forebyggende.

Du går jo til legen for å sjekke ut symptomer, spiser sunt og trener for å holde kroppen sterk, men hva gjør du for å pleie forholdet ditt? Det kan være nyttig for mange kjærestepar å oppsøke en parterapeut, og dere kan lære mye nytt om forholdet. Faktisk kan det forhindre samlivsbrudd i fremtiden.

- Alle par kan lære mye av å gå i parterapi. De aller fleste opplever konflikter i et forhold, og terapi eller samlivskurs kan hjelpe dem med å finne felles leveregler og måter å håndtere konflikter på.

DATING: Dette bør du huske på dersom du dater. Video: Serilinn Erlandsen / @tenktankenut (Instagram) Vis mer

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

LES OGSÅ: Mange søker parterapi etter jula - men er det en idé å heller ta det før?

Lærer å takle ulikheter

I begynnelsen av et forhold er partene veldig like, de speiler hverandre og overser gjerne store ulikheter. Det er fordi vi mennesker ikke er helt utilregnelige når vi er forelsket. Etter hvert som forelskelsesrusen avtar, dukker ulikhetene opp.

Noen er gjerne vant til at stemmen aldri heves og at alle konflikter ignoreres, mens den andre gjerne er vant til å si ifra og heve stemmen om noe er ugreit. Da er det lett at den ene legger seg flat hver gang, noe som på sikt kan være skadelig for et parforhold.

Noen timer med parterapi kan gjøre dere bedre rystet for fremtiden, selv om dere ikke har problemer akkurat nå.

- Et vennepar av meg virket som de passet veldig godt sammen og alle tenkte at de hadde det veldig bra. Så fortalte de at de skulle i parterapi, og alle rundt dem ble lei seg og tolket det som at de hadde problemer. Men de ønsket kun å lære seg verktøyene for å håndtere fremtidige konflikter. Det tror jeg er veldig lurt, sier Winther

LES OGSÅ: Derfor bør dere gå til en parterapeut tidlig i forholdet

KONSTRUKTIV DISKUSJON: Mange par som går i parterapi lærer å krangle på en konstruktiv måte, og har fokus på sak og ikke person i konfliktene. FOTO: NTB Scanpix
KONSTRUKTIV DISKUSJON: Mange par som går i parterapi lærer å krangle på en konstruktiv måte, og har fokus på sak og ikke person i konfliktene. FOTO: NTB Scanpix Vis mer

5 ting dere kan lære

Ifølge det australske damebladet womenshealth.com.au, er det 5 ting dere kan lære om forholdet ved å oppsøke en terapeut:

1. Å anta det beste
De fleste av oss har en tendens til å ta det personlig når kjæresten skuffer oss, noe som er helt naturlig. Men 9 av 10 ganger prøver faktisk ikke kjæresten din å skuffe deg med vilje.

I parterapi kan du lære å tolke handlingene hans på en ny måte, og lære å anta at det meste er gjort i beste mening. Det kan forhindre mange konflikter.

2. Å ikke si «du bør»
Ordet «bør» skaper fort en følelse av urettferdighet og en tanke om at noe burde vært annerledes enn det er. Det kan hjelpe å endre tankesettet og heller presentere det som et ønske. I stedet for å si at kjæresten bør komme tidligere hjem fra jobb slik at dere får mer tid sammen, kan du si at du skulle ønske han kom tidligere hjem. Da føler han ikke automatisk at han gjør noe galt.

3. Vær partnere
I parterapi kan dere lære å prioritere hverandre, og spesielt når livet gjør det vanskelig. Når du har det vanskelig bør du prøve å være den beste versjonen av deg selv hjemme, slik at du får stryke til å takle alt annet. Hvis du vet at du snart går inn i en veldig travel periode på jobben, si det til kjæresten din. Da blir dere partnere og kan finne løsninger sammen.

4. Ha felles mål
Både du og partneren din har mål i livet, og noen av målene kan dere oppnå sammen. Det er viktig å ha felles mål for å føle at dere har et sterkt bånd og et fellesskap. Lag for eksempel en kalender med reisemål og hva dere ønsker å oppleve på reisen. Da kan dere jobbe mot målet sammen, for eksempel ved å spare penger eller planlegge aktiviteter.

5. Se partneren din
De fleste som har vært i langvarige forhold og samboerskap vet at vi etter hvert glemmer å «se» partneren vår, fordi vi er så vant til at vedkommende er der. Men mennesker endrer seg hele tiden, og det er viktig å se hverandre for å forstå den andre personen. Stopp opp, se på partneren din og tenk ut tre imponerende eller snille ting han har gjort den siste tiden, og gi uttrykk for at du setter pris på det.

Enkle verktøy

Det viktigste par kan lære i parterapi, er enkle verktøy for å takle utfordringer og hindringer. For når ting blir vanskelig og vedvarer over tid, blir det ofte vanskelig å få til en endring.

- Selv de beste forhold kan vikle seg inn i negative spor som kan være vanskelig å løse på egenhånd. Kanskje tror du at voksenlivet «bare er sånn». Vi ser ofte ikke de enkle løsningene. Da er det godt å få en fagperson som har lang erfaring med relasjonsutvikling til å vise noen enkle verktøy du kan bruke i hverdagen.

Det sier Kate Elin Søyland, som parterapeut og familieterapeut hos Åpen Dialog i Sandnes til KK.

Begge vil lære mer om sine styrker og sitt potensiale, og få lette øvelser slik at dere kan trene på å kommunisere bedre.

- Ord og tanker er ikke nøytrale, de skaper følelser. Ved å bli mer bevisst på kommunikasjonen og dens muligheter, blir samtaler noe spennende og lærerikt istedenfor noe du vegrer deg for, forklarer hun.

LES OGSÅ: Metakognitiv terapi: Den nye lykkepillen

KAN LØSE PROBLEMER: - Einstein sa at det er vanskelig å løse et problem med de samme tankene som skapte det. Noen ganger kan det være nyttig at noen ser konflikten utenfra, sier Winther.
KAN LØSE PROBLEMER: - Einstein sa at det er vanskelig å løse et problem med de samme tankene som skapte det. Noen ganger kan det være nyttig at noen ser konflikten utenfra, sier Winther. Vis mer

- Blitt trendy

- I dag er det nærmest blitt trendy å gå i parterapi, fordi kjendiser forteller om det. Komiserien Parterapi ufarliggjør også samtalen, men det er enda noen som vegrer seg fordi de tror at det handler om en slags streng dommer som skal felle en dom over deg og relasjonen. Det er det naturligvis ikke, forsikrer Søyland.

Parterapi handler om gode samtaler der begge kan åpne seg og bli forstått, og det handler om å utvikle selve relasjonen.

- Mange får kvittet seg med bekymringer og fordommer og sier gjerne at «dette skulle vi gjort for mange år siden», forteller hun.

LES OGSÅ: Trøstesex, avstengt sex eller synkronsex?

Kan lære å lytte

Mange par som går i terapi lærer også å krangle på en konstruktiv måte, og ha fokus på sak og ikke person i konfliktene.

- Når vi føler oss såret er vi ikke rasjonelle, og da er det fort gjort å bli ufin eller lei seg. Mange glemmer også å lytte til partneren sin, og er mest opptatt av hva de skal si selv, sier Winther.

I samlivskurs brukes ofte lytteteknikker, hvor man skal gjenta det den andre sier. Én snakker og den andre gjentar, for å være sikker på at budskapet kommer riktig frem. Når man må gjenta det den andre sier, sitter man heller ikke og tenker ut hva man skal svare. Da er fokuset på å lytte.

Winther sier at det viktigste et par kan lære i parterapi er:

  1. Hvordan dere kan kommunisere bedre
  2. Hvordan dere kan krangle på en mer konstruktiv måte
  3. Hvordan dere kan løse fremtidige problemer.

Har dere allerede konflikter?

For mange kan parterapi også være til hjelp etter flere år sammen, når konflikter og krangler blir stadig hyppigere.

- Veldig mange kan ha glede og utbytte av å få tips og råd av en parterapeut. Einstein sa at det er vanskelig å løse et problem med de samme tankene som skapte det. Noen ganger kan det være nyttig at noen ser konflikten utenfra, sier Winther.

Når man er følelsesmessig engasjert i noe, kan det være vanskelig å finne konstruktive løsninger.

- Vi ser konflikten kun fra vår egen side. Noen par sitter i parterapi og krangler om det samme, jeg hører at de er enige men de hører det ikke selv. For de er for opptatt med å tenke på hva de skal si selv, og glemmer å lytte, sier han.

- Hvilke par kan ha godt av å gå i parterapi?

- Det er omtrent som å spørre hvem som kan ha glede av fysisk trening. Som parterapeut anbefaler jeg forebyggende timer en eller to ganger i året. Alle relasjoner trenger pleie og vedlikehold, sier Søyland.

Men dersom du synes det er «skummelt» eller har dårlig kjemi med terapeuten, kan det for noen par være bedre å jobbe på egenhånd. Det blir det samme som at noen liker å trene alene mens andre synes det er gøy, lærerikt og motiverende med en PT.

- Det viktigste er at relasjonen blir tatt godt vare på, ikke hvilken metode man velger å bruke, sier hun.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer