Dating

5 viktige ting dere bør snakke om FØR dere blir sammen

Veldig greit å ha avklart på forhånd.

BLI SAMMEN?: Før du blir sammen med personen du dater, er det viktig å ha enkelte ting klart for seg, som hvordan dere ser på fremtiden.  Foto: Maskot
BLI SAMMEN?: Før du blir sammen med personen du dater, er det viktig å ha enkelte ting klart for seg, som hvordan dere ser på fremtiden. Foto: Maskot Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du er kanskje på dater'n med en spesiell person du kunne tenkt deg å bli sammen med, og kanskje denne personen også ser for seg en fremtid med deg.

Men før du innleder et ekte kjæresteforhold til personen du dater, er det enkelte ting dere burde snakke om og ha klart for dere. 

- Det er ikke alltid at alt er så klart og tydelig når man går fra dating til forhold. Men hvis man har en klar og tydelig agenda på er det greit å være klar på det, slik at den andre vet hva man har å forholde seg til. Mange jeg snakker med som etter hvert kommer i 30-årene er for eksempel klare på at de er ute etter å lage familie, ikke bare ha en kjæreste. Og hvis dette er målet ditt, er det lurt å si det, sier Peder Kjøs - som er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi, til KK.no. 

- Viktig med samme premisser 

Kjøs mener også at det er viktig å være tydelige med premissene for forholdet, slik at man vet at man er på lik linje. 

- Det er ting som er viktige å snakke om for å få satt premissene for hva man egentlig vil og er ute etter, fortsetter Kjøs. 

Han sier at det er mange som kanskje har lyst til å treffe noen, men kanskje egentlig ikke har lyst til å ha noen å dele resten av livet med. 

- I bunn vil egentlig de fleste ha noen å dele livet med, men har man akkurat avsluttet et annet forhold, er man kanskje i en fase der man egentlig ikke ønsker noe varig. Det går litt på det samme: «Hva er det jeg vil ha og hva er det jeg kan tilby?». Man bør være ærlig på dette også. 

Les også: Ikke gjør denne date-feilen

Hva er det jeg vil ha og hva er det jeg kan tilby?. Man bør være ærlig på dette. 

- Snakk om kommunikasjon og forventninger

Ulla Aasland jobber som sexologisk rådgiver i Porsgrunn, og mener det er viktig å snakke om hvordan du ønsker å ha det med partneren din også fremover når du tenker å innlede et forhold.

- Det er selvfølgelig viktig å si noe om hvordan dere ønsker å ha det, hvordan dere trenger å ha det og hvordan man kan få det som man ønsker. Men det er vanskelig å bli enige, sier Aasland til KK.no. 

- Ideelt sett hadde det beste vært å bli enige om ting som hvordan vi kommuniserer, om seksualtiet og hvilke forventninger dere har til hverandre som kjæreste og partner. Men man er nødt til å føle seg frem. Det kan være vanskelig å tenke rasjonelt hvis du er forelsket. 

EKSPERT: Peder Kjøs er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Foto: Privat
EKSPERT: Peder Kjøs er psykolog og spesialist i klinisk voksenpsykologi. Foto: Privat Vis mer

- Si fra om spesielle forhold

Psykolog Kjøs mener også det er viktig å si fra dersom man har en sykdom eller er i en sårbar situasjon som kan påvirke det mulige forholdet. 

- Om det er noe spesielt - som for eksempel så alvorlig som at man er HIV-positiv - må man si fra om dette. Eller om man har et eller annet handikap som det er viktig at partneren din vet om. 

Han får medhold fra gestaltterapeut Bianca Schmidt om at man må si fra om elementer som kan påvirke et mulig langvarig forhold. 

-  Har du en uendelig sterk drøm om å flytte utenlands som du har planer om å gjennomføre før du slår deg ned, er dette for eksempel en ting som er interessant for en som vil være sammen med deg å vite. Eller om du vil ha barn eller ikke vil ha barn, sier Schmidt til KK.no.

- Avklar underveis 

Samtidig er Bianca Schmidt klar på at det vil gå seg til mellom med tiden. 

- Du finner ut om den andre har et verdisystem som matcher ditt. Er du et oppmerksomt menneske, legger du merke til dette underveis. 

I øyeblikket man innser at man kanskje ønsker et ordentlig kjæresteforhold til den andre parten, sier hun også det er viktig å snakke om grenser. 

EKSPERT: Gestaltterapeut Bianca Schmidt.
EKSPERT: Gestaltterapeut Bianca Schmidt. Vis mer

- Alt som er viktig for deg i partnerforholdet mener jeg også det er viktig å snakke om. Hva slags grenser ønsker dere å ha i forholdet, hva gjelder for utroskap? Men dette kommer først og fremst når man er klar for et forhold, påpeker hun. 

Vær forsiktig med å pushe 

Schmidt legger også til at det ikke alltid er sikkert at man er på samme nivå med den man dater, og råder derfor også til å være forsiktig med å gå for fort frem. 

- Det er viktig å tenke på hvem som har behov for denne samtalen? Det er ikke alltid at begge to er klare for det neste skrittet samtidig. Hvis du er den som har lyst til å ta det til det neste nivået, og bombarderer personen du dater med dette, kan det tenkes at det blir litt for mye. Disse spørsmålene om hva du ønsker kommer først når dere har datet en stund og har begynt å skjønne at dere ønsker en fremtid sammen, sier hun. 

Og har dere snakket sammen én gang, skal du ikke være sikker på at det holder for all fremtid: 

- Dere kan aldri ta «den store praten» og så være «set for life». Du og partneren er i konstant vekst, alle endrer seg, og det samme gjør ønsker og behov. Det er aldri stopp på at dere bør snakke med hverandre. I løpet av livet er det én million ting som skjer. 

- Dere kan aldri ta «den store praten» og så være «set for life».

Les også: Valg av kjæreste kan avsløre mye - om DEG 

- Slutt med intervjuene - vær i øyeblikket

Er du av dem som stresser over dem du dater via Tinder og nettdatingtjenester, råder Schmidt deg til å legge vekk alle tankene om dere er de rette for hverandre og om dere har akkurat like planer for fremtiden. 

- Med internettdating er det veldig mange som også møter hverandre for første gang nettopp på date. Det har ført til at mange, fordi det er avgjort at de ikke kjenner hverandre, ser på det hele som et jobbintervju. Det blir nesten som en sjekkliste: «Har du lyst på barn, skal du bo i Bergen, er karriere viktig for deg?» og så videre, sier hun. 

Les også: - Det verste du kan gjøre etter en date

Hun er redd for at dere da kan glemme at det viktigste er å ha det fint sammen. 

- Det virkelige møtet mellom dere to som personer blir borte i en sjekkliste. Så hva du skal gjøre når du møter noen? Da har jeg i mye større grad lyst til å råde deg til å være deg selv og kjenne etter om du trives i det sosiale samværet med denne personen. Alle disse sjekklistespørsmålene vil komme på plass etter hvert. Det er uinteressant med sjekklister hvis det viser seg at du egentlig ikke liker den andre personen, avslutter hun. 

 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer