50 000 nordmenn er aromantiske: - Blir aldri forelsket

- For noen er det vanskelig å bare gi en klem som kan oppfattes som noe annet enn vennskapelig.

ØNSKER IKKE ROMANTIKK: Det finnes aromantiske som ønsker sex og nærhet, men ikke romantikk og forhold, forklarer ekspert.
ØNSKER IKKE ROMANTIKK: Det finnes aromantiske som ønsker sex og nærhet, men ikke romantikk og forhold, forklarer ekspert. Vis mer
Publisert

De fleste single kvinner søker eller ønsker å møte den store kjærligheten, den personen som utfyller oss og gjør livet litt bedre. Mange har nok gjerne også blitt litt skadet av romantiske filmer og press fra samfunnet om hvordan den personen eller det perfekte forholdet skal være.

Men visste du at det finnes mange som ikke føler forelskelse og som ikke ønsker romantikk i det hele tatt? Rundt én prosent av befolkningen, altså rundt 50 000 nordmenn, er det som kalles aromantiske.

- Å være aromantisk betyr at man ikke føler romantisk tiltrekning til andre, eller at man har lite romantiske følelser. De knytter seg ikke til andre ved å bli forelsket, forklarer Siv Gamnes, som er sexolog (NACS).

Aromantiske skiller seg fra aseksuelle, som kjenner ingen eller lite tenning og seksuell lyst. For aromantiske handler det om mangel på forelskelse og romantiske følelser.

- Det kan være vanskelig å leve som aromantisk, fordi man skiller seg fra normen i samfunnet. Det er ofte forventet at man skal forelske seg, gifte seg og stifte familie. Noen får nok også høre at de kommer til å forelske seg hvis de bare møter den rette, noe som kan være vondt, sier hun.

LES OGSÅ: Så mange nordmenn er aseksuelle

FØLER IKKE FORELSKELSE: - Hvis man aldri blir forelsket eller opplever romantiske følelser, er det vanskelig å gå inn i romantiske forhold, sier ekspert.
FØLER IKKE FORELSKELSE: - Hvis man aldri blir forelsket eller opplever romantiske følelser, er det vanskelig å gå inn i romantiske forhold, sier ekspert. Vis mer

Alle trenger gode relasjoner

I TV-serien The Big Bang Theory møter vi karakteren Sheldon Cooper som har et meget anstrengt forhold til nærhet, romantikk og kjærlighet. Selv om dette nok er satt litt på spissen for å underholde, er det mange som opplever nærhet på den måten.

- Karakteren er hentet fra reelle personer, og det finnes dem som synes slike romantiske relasjoner er vanskelige eller umulige. For noen er det vanskelig å bare gi en klem som kan oppfattes som noe annet enn vennskapelig.

Det forklarer Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret.

Det finnes mye forskning som viser at ensomhet og isolasjon er svært skadelig og farligere enn røyking, og aromantiske trenger også gode venner eller kontakter.

- Hvis man aldri blir forelsket eller opplever romantiske følelser, er det vanskelig å gå inn i romantiske forhold. Men vi mennesker er i utgangspunktet flokkdyr, og det er skadelig å være uten menneskelig kontakt over tid. Alle trenger gode relasjoner, sier Winther.

Han forklarer at selv om langt fra alle dem som er aromantiske har en underliggende sykdom eller diagnose, er det nok noen som havner inn under autismespekteret.

- Da kan forhold og romantikk være problematisk og vanskelig, forklarer han.

LES OGSÅ: - Demiseksuelle har vanskelig for å føle seksuell tiltrekning til noen de ikke kjenner

Kan ha lyst på sex

- Men kan aromantiske være i kjæresteforhold i det hele tatt?

- I kjæresteforhold handler det jo i stor grad om å bekrefte hverandre, og det vil være vanskelig hvis man ikke har slike følelser. Da tror jeg kjæresteforhold generelt vil oppleves som utfordrende, sier Gamnes.

Aromantiske kan likevel ha intime forhold og sex med andre.

- Det finnes aseksuelle som ønsker romantikk og nærhet uten sex, og det finnes aromantiske som ønsker sex og nærhet men ikke romantikk og forhold. Begge deler skiller seg fra normen, og kan nok oppleves som uforståelig for andre, forklarer hun.

LES OGSÅ: - Det er mange mennesker som ikke føler seksuell lyst i det hele tatt

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer