Sex:

6 sex-temaer alle par bør snakke om

- Altfor mange par lar dette skurre og gå alt for lenge, og så blir det til slutt en umulighet å snakke om, sier sexolog.

SEKS VIKTIGE SAMTALER: Hva dine seksuelle grenser er og hvor ofte du har lyst på sex, kan være temaer det er lurt å snakke med kjæresten om. FOTO: NTB
SEKS VIKTIGE SAMTALER: Hva dine seksuelle grenser er og hvor ofte du har lyst på sex, kan være temaer det er lurt å snakke med kjæresten om. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Sex er ikke alltid det enkleste temaet å snakke om. For noen er det til og med vanskelig å snakke med egen partner om det - men for å opprettholde et tilfredsstillende sexliv, er det lurt å ta praten!

Vi har latt oss inspirere av en artikkel på Womansday, og listet opp 6 sex-temaer alle par bør snakke om.

Enten dere er nyforelska og ikke har hatt sex enda, eller dere er et par som merker at sexlivet går litt trådt for tiden, får dere ekspertenes aller beste tips her!

1. Hva dine seksuelle grenser er

Vi har alle ulike preferanser, og en viktig del av å bli kjent med partneren sin er å bli kjent med hva de liker og ikke liker i senga.

Her er det særlig én ting som er viktig å prate om - nemlig hva som er deres seksuelle grenser.

- Seksuelle grenser er et must å snakke om. Det betyr ikke at disse grensene ikke kan flyttes eller endres på sikt, men det er kjempeviktig å fortelle om hvilke grenser man har, sier parterapeut og sexolog Tone Haldorsen.

SEXOLOG: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
SEXOLOG: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

Sexolog og pressesjef for Nytelse.no, Maria Ebbestad, forteller at sex er et tema som ofte kommer opp ganske tidlig i sjekkefasen. Nesten litt for tidlig, synes hun - og ofte før man snakker om verdier.

- Jeg syns man med fordel kan holde litt tilbake for å bevare spenningen. For man trenger ikke vite alt en person har gjort tidligere for at man skal ha sex. Det å bli kjent med en annen person sin kropp tar tid, og er noe som kommer litt etter litt.

Når dere kommer til det punktet at dere skal ha sex, understreker Ebbestad viktigheten av å være ærlig med hverandre. Ikke fake orgasme, men vis eller fortell med ord eller kroppen hva som må til.

- Det er viktig å ikke trå over sine seksuelle grenser. Hvis for eksempel analsex er uaktuelt, så skal du si det om partneren ønsker å ha det. Når det er sagt, så forandrer seksualiteten vår seg hele livet. Så det kan godt hende at om noen år syns du at analsex virker veldig spennende, sier Ebbestad.

2. Når du føler at dere sitter fast i det samme mønsteret

Det er ikke uvanlig for par å havne «i det samme mønsteret» på soverommet. Det er ikke noe galt med dette i seg selv, men hvis du synes at rutiner i sexlivet er kjedelig, er det viktig å ta denne praten tidlig.

- Altfor mange par lar dette skurre og gå alt for lenge, og så blir det til slutt en umulighet å snakke om. Jo før man tar opp dette med partner, desto raskere kan man løse det, sier Haldorsen.

Dette går også på å ha nok tillit til partner - at du vet du blir møtt på en god måte når du har noe å snakke om, eller når du har ønsker om å endre noe.

- Om det er vanskelig å finne riktig språk for å forklare hvordan man har det, kan en sexolog være tingen, råder Haldorsen.

Ebbestad forteller at god kommunikasjon rundt sexlivet alltid er viktig - enten sexlivet er bra eller til tider litt kjedelig.

- Da unngår man å komme til det punktet at begge er lei og det kan føles ekstra tungt å skulle komme seg tilbake der man var.

SEXOLOG: Maria Ebbestad. FOTO: Nytelse.no
SEXOLOG: Maria Ebbestad. FOTO: Nytelse.no Vis mer

3. Når én av dere opplever en form for seksuell dysfunksjon

Lite sexlyst, tørr skjede, ereksjonsproblemer og prematur ejakulasjon er slett ikke uvanlig, og hvis én av dere sliter med dette, er det fint å kunne greie å snakke om det.

For noen kan dette være et litt vanskelig tema å ta opp, så hva er sexologenes beste råd?

- Det beste er alltid å si det som det er. Da unngår man at den andre parten går og undrer på hva det kan være. Det viktigste når man opplever en form for dysfunksjon er å oppsøke hjelp. Det fleste ting kan løses til det bedre om man gjør dette, så da anbefaler jeg å være åpen med partner og ta kontakt med lege eller sexolog, råder Ebbestad.

Hun får støtte fra Haldorsen, som også mener det er viktig å være åpen med partner, og få kartlagt hva dysfunksjonene kommer av.

- Er det organiske eller psykiske årsaker? Når man har utelukket somatiske årsaker hos legen, kan man ta turen til sexolog for å kartlegge videre. Men åpenhet til partner er veldig viktig!

4. Om én eller begge trenger å testes for seksuelt overførbare infeksjoner

Denne gjelder åpenbart for de nyforelska parene der ute. Helt i starten av forholdet vet vi som regel ikke mye om partnerens seksuelle fortid. Vi har ikke krav på detaljer fra denne fortiden, men én ting er det viktig å få på bordet: Må en av dere testes før dere har sex?

Noen kan synes denne er litt klein. Hvordan tar vi det opp på best mulig måte?

Haldorsen understreker at å sjekkes for seksuelt overførbare infeksjoner er veldig viktig om man har hyppig partnerbytte, eller når man møter en ny partner.

- Det beste er å si rett ut at man selv skal sjekkes for å skape seksuell trygghet, og at man ønsker at partner skal gjøre det samme. Det burde ikke være skamfullt å sjekke seg. Det er en ansvarlig og normal ting å gjøre. Om partner ikke ønsker å sjekke seg, bør man jo spørre om hvorfor dette ikke er et tema.

5. Når en av dere bare ikke er i humør

Noen ganger er vi rett og slett ikke i humør til å ha sex. Også her kan det være greit å vite hvordan det bør kommuniseres.

- Alle opplever at en i forholdet har mindre lyst på sex i perioder. Enten på grunn av stress, jobb, sykdom eller humør, forteller Ebbestad.

- Det er også viktig å forstå at det er ikke dermed sagt at de ikke er glad i deg og syns du er deilig.

Det er mange gode måter å kommunisere at du ikke har lyst! Ebbestad lister opp noen eksempler:

«Det er veldig deilig å ha sex med deg, men akkurat nå er jeg så utrolig sliten, vi må ha det til gode»

«Kan jeg holde rundt deg i stedet, for jeg har så vondt i hodet nå og orker ikke ha sex»

«Jeg har hatt en skikkelig dårlig dag i dag, skal vi ta en dusj eller bad sammen og legge oss tidlig i dag?»

6. Hvor ofte du ønsker å ha sex

De færreste par har lik sexlyst absolutt hele tiden. Derfor kan det være en idé å snakke om hvilke forventninger dere begge har, og hva dere kan gjøre i perioder der sexlysten er ulik.

- Ja, dette er lurt å snakke om. Det er veldig mange som havner i forhold der sexlysten og behovet er forskjellig, og det kan føles veldig vondt for begge parter. Ofte ender det med pliktsex for den som har mindre lyst, sier Haldorsen.

Hun minner om at vi endrer oss hele tiden. Selv om vi har høy sexlyst i starten av et forhold, vil ikke det si at vi har det resten av livet. Mange faktorer spiller inn her, så kommunikasjon hele tiden man er sammen er viktig.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer