Forhold:

7 av 10 par finner hverandre på denne måten

Forskning viser at de aller fleste er venner før de blir kjærester - er det en fordel?

STARTER SOM VENNSKAP: Mange romantiske forhold begynner som vennskap, viser nye undersøkelser. FOTO: NTB
STARTER SOM VENNSKAP: Mange romantiske forhold begynner som vennskap, viser nye undersøkelser. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

I dagens dating-kultur er det mye som foregår på nett, og vi har gjerne et inntrykk av at alle treffes på Tinder nå om dagen.

Men en undersøkelse publisert i the journal Social Psychology and Personality Science viser at romantiske forhold oftere starter som vennskap enn møter med fremmede.

Det kan faktisk se ut til at dette heller er regelen enn unntaket - og at dette har vært oversett i tiår med forskning på parforhold. Det skriver Psychology Today i en artikkel om studien.

Dette fant forskerne:

 • Nesten 70 prosent av romantiske forhold kan ha begynt som vennskap
 • Bare 18 prosent rapporterte at de bevisst ble venn med deres nåværende partner på grunn av romantisk tiltrekning
 • Det ble rapportert at nett-dating og blind-dates opplevdes som to av de verste måtene å møte en potensiell partner på

Vi har hørt med ekspertene - er det vanlig å bli forelsket i noen vi allerede er venn med? Hvorfor ser det ut til at vi foretrekker å bli forelsket i en venn, fremfor en fremmed på nett? Og hva er de vanligste måtene å møte drømmepartneren på i Norge anno 2022?

VENNSKAP: Undersøkelser viser at så mye som 70 prosent av romantiske forhold kan ha startet som vennskap. FOTO: NTB
VENNSKAP: Undersøkelser viser at så mye som 70 prosent av romantiske forhold kan ha startet som vennskap. FOTO: NTB Vis mer

- Spot on

- Jeg tenker at denne undersøkelsen er veldig spot on. Mange par jeg snakker med, møttes på skolen, gjennom felles venner, eller via jobb.

Det sier sexolog og parterapeut Tone Haldorsen til KK. Hun tror det kan være en stor fordel å bli venner før man innleder et romantisk forhold.

- Det å bli venner først, skaper en trygghet i deg på hva det er du får som partner. Dere har begge en forståelse på hvem den andre er, i motsetning til når man møter noen for eksempel på nett.

Hun påpeker at mange synes det kan være skummelt å date på nett. De som forteller om dagens dating-marked er ofte negative til dette med apper og blind dating, forteller hun.

SEXOLOG OG PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat
SEXOLOG OG PARTERAPEUT: Tone Haldorsen. FOTO: Privat Vis mer

- Så det å møte en person fysisk, danne vennskap og bli trygge på hverandre vil ofte føles tryggere. Disse som opplever dette forteller også at de kanskje ikke hadde den stormende forelskelsen, men at kjærligheten vokste på sikt.

Og det er her det blir spennende, sier Haldorsen:

- For forelskelse er en kjemisk reaksjon i hjernen, som ofte kan føre til at man tar litt utrygge og spontane beslutninger i forholdet. Som å flytte sammen litt for tidlig og lignende. Kjærlighet er ikke en egen følelse, men er varme og romantiske følelser for en partner som er bygget på trygghet, tillit, respekt, kunnskap om hverandre og ærlighet.

Dette må bygges opp over tid, påpeker Haldorsen.

Hun tror at det derfor er gode sjanser for at de som var venner før de ble kjærester har mange av disse følelsene for hverandre, og dermed utvikler romantiske følelser og seksuell tenning om den riktige kjemien er der.

- De som starter med vennskap vil ha noen fordeler

Haldorsen forteller at i Norge er den vanligste måten å treffe kjæresten sin fortsatt via venner, nettverk, jobb, eller i andre settinger der man gjerne blir venner først.

- Det betyr ikke at det er «dårligere» å møte kjæresten på andre måter, men de som starter med vennskap vil ha noen fordeler enn andre par har. Det ser vi også med personer som har opplevd forelskelse ved første blikk; om de også bygger vennskap, og ikke bare sex og sterke følelser, vil de også ha en sterkere base.

NETT-DATING: Undersøkelser viser at nett-dating ikke er en særlig foretrukken måte å finne en partner på. FOTO: NTB
NETT-DATING: Undersøkelser viser at nett-dating ikke er en særlig foretrukken måte å finne en partner på. FOTO: NTB Vis mer

De vanligste måtene å treffe en partner

Vi hører også med Trine Huseby, som er samlivsterapeut ved Sundvolden Hotel og driver fagbloggen trinehuseby.no med teknikker og inspirasjon for par.

- Hva sier din erfaring og ditt inntrykk - er det vanlig å være venner først, kanskje over en god stund, før man blir forelsket i hverandre?

- Noen blir fortsatt forelsket «the Hollywood way»; ved blikkontakt, tiltrekning og initiativ – og så er det gjort. De blir kjent etter hvert. Ellers er det nok som funnene viser, at vi blant etablerte par finner mange som har hatt en relasjon før det oppsto en mer intim tilknytning og de ble kjærester.

SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie
SAMLIVSTERAPEUT: Trine Huseby. FOTO: Iselin Huseby Lie Vis mer

Huseby har jobbet som samlivsterapeut i mange år - så vi hører med henne - hva er egentlig den vanligste måten å treffe en kjæreste på?

Hun forteller at hun møter par som har møtt hverandre på alle arenaer.

- De siste årene forteller mange at de har møttes på nettet, men det kan like gjerne være «på by’n», blant venner eller på arbeidsplassen. Det hender også at par har kjent hverandre fra barndommen og kanskje har hatt «et godt øye til» hverandre allerede da, men blitt sammen først etter at de ble voksne.

Det er heller ikke uvanlig å møte hverandre på en litt mindre «sosialt akseptert» romantisk måte - for eksempel med «utroskap som utgangspunkt».

- At en eller begge allerede var i forhold da romantikken oppsto, kanskje på konferanse eller blant vennekretsen.

- Hvorfor tror du mange kanskje foretrekker å innlede et romantisk forhold ut fra et vennskap?

- Jeg er ikke så sikker på at det er en bevisst preferanse, kanskje mer en ubevisst prosess, svarer Huseby.

Dette kan være fordi det fornufts- og følelsesmessig kan kjennes mest naturlig å bli kjent først og hengiven siden, forklarer samlivsterapeuten. Det kan også være fordi det oppleves mer som «riktig» rekkefølge og «riktig» tempo.

Og ikke minst:

- Det kan føles trygt å knytte seg nærmere til en man allerede har en relasjon til.

Slik foretrekker vi å møte en partner

Psychology today lister opp måter vi ofte møter partneren vår på, rangert best (1) til verst (10):

 1. Et vennskap som blir romantisk
 2. Gjennom felles venner
 3. På skolen/universitetet
 4. På en sosial sammenkomst eller fest
 5. Gjennom et religiøst samfunn/nettverk
 6. På jobb
 7. Gjennom bekjente av familien
 8. På en bar
 9. På nett
 10. Gjennom en dating-service
 11. På en blind date

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer