Sexlivet:

7 hverdagsvaner som forstyrrer sexlivet

- Mange har ikke tid til å tenke seksuelle tanker, sier sexologen.

PÅVIRKER LYSTEN: - Alle disse vanene kan øke stressnivået i kroppen, sier eksperten til KK. Foto: NTB.
PÅVIRKER LYSTEN: - Alle disse vanene kan øke stressnivået i kroppen, sier eksperten til KK. Foto: NTB. Vis mer
Publisert

For de aller fleste par er intimitet en viktig del av forholdet, og sex kan føles som et lim som binder dere sammen. Mange føler også at det er den nærheten som skiller vennskap og parforhold.

I starten av et parforhold, når blodet bruser og romantikken blomstrer, går ofte sexlivet av seg selv. Etter hvert som hverdag, rutiner, gjøremål, barn og husarbeid tar over for mye av romantikken, daler ofte sexlysten og intimiteten for mange par.

Det er ikke unormalt, men du kan heldigvis gjøre små endringer selv som kan påvirke intimiteten i en positiv retning.

Har du for eksempel tenk over hva du strekker deg etter først når du våkner om morgenen, er det kjæresten din eller mobilen?

Ofte vil slike små daglige vaner forstyrre sexlivet ditt mer enn du tror, men heldigvis er det enkelt å gjøre noe med problemet.

MOBILEN STJELER FOKUS: - Alle bør øve på å legge fra seg mobilen, sier eksperten. Foto: NTB.
MOBILEN STJELER FOKUS: - Alle bør øve på å legge fra seg mobilen, sier eksperten. Foto: NTB. Vis mer

7 vaner som forstyrrer sexlivet

Disse hverdagsvanene kan forstyrre sexlivet ditt uten at du vet det, ifølge huffpost.com:

1. Tankeløs scolling på mobilen

Alle de timene du bruker på Instagram og TikTok tar fokus bort fra partneren din og intimiteten deres. Tankeløs mobilbruk er også en bedøvende aktivitet som kan gjøre det vanskelig å være til stede i øyeblikket.

2. Du er inaktiv og stillesittende

Hvis du har en kontorjobb bruker du nok mye tid på å sitte i ro i løpet av dagen. Å være stillesittende påvirker den fysiske helsen din, og kan også påvirke sexlysten din negativt.

3. Du jobber, eller tenker på jobb, hele kvelden

Tenker du mye på jobb og sjekker e-posten på kveldstid? Kanskje du også snakker mye om jobb når du er med partneren din?

For mange kan det være vanskelig å skille jobb og privatliv, og det kan føre til at sexlysten reduseres fordi fokuset er på jobb og ikke på relasjonen og nærheten.

4. Venter til leggetid med å tenke på sex

Mange begynner ikke å tenke på sex før de har lagt seg, og håper stemningen på magisk vis skal oppstå når de allerede er trøtte etter en lang dag.

Det er bedre å begynne tidlig på dagen med å bygge opp en forventning om intimitet og sex senere, gi komplimenter og gjøre at begge føler seg klare når tiden er inne.

5. Du drikker ikke nok vann

Du har sannsynligvis ikke tenkt over at vanninntaket ditt kan påvirke sexlivet. Finn frem en vannflaske og drikk jevnlig i løpet av dagen.

6. Drikker for mye alkohol

Hvis du regelmessig drikker alkohol i større mengder kan det ha negative effekter på sexlivet ditt. Både fordi du ikke er like til stede i øyeblikket, men også fordi det kan svette din fysiske ytelse.

7. Medisinbruk

Noen medisiner, inkludert de som brukes til å behandle tilstander som depresjon, angst, høyt blodtrykk og kreft, kan redusere sexlysten. Hvis du opplever at dette gjelder deg, er det lurt å ta det opp med fastlegen for å diskutere mulige alternativer.

FLYTTER FOKUS: Fokus og bevissthet er noe mange sliter med, fordi vi får så mange inntrykk og har så mange kanaler å være oppdatert på og følge med på. Foto: NTB.
FLYTTER FOKUS: Fokus og bevissthet er noe mange sliter med, fordi vi får så mange inntrykk og har så mange kanaler å være oppdatert på og følge med på. Foto: NTB. Vis mer

Øker stressnivået i kroppen

- Hvorfor kan disse vanene påvirke sexlivet?

- Alle disse vanene kan øke stressnivået i kroppen, og stress er vår hovedfiende. Stresshormonet er det som er mest hemmende for sexlivet ditt, fordi hjernen leser det som at du er i fare. Når du er i fare, bør du ikke legge deg ned og ha sex. Hjernen reagerer derfor med å redusere sexlysten.

Det forklarer Siv Gamnes, som er en av Norges mest erfarne sexologer, til KK.

Stress er en stor utfordring for mange av oss fordi vi jobber mye, ønsker at alt skal være perfekt, sover for lite og ikke spiser den sunneste maten. Alt dette kan føre til at hjernen tenker vi er i fare.

- Hvis du ikke drikker nok vann og kroppen ikke får nok vann, vil den gå i overlevelsesmodus, som betyr at stresset øker og sexlysten nedprioriteres. Det samme gjelder dårlig søvn, alkohol og medisinbruk, sier Gamnes.

Ha fokus på sexlivet

Et annet viktig poeng er hvor du har fokuset og bevisstheten din. Det er noe mange sliter med, fordi vi får så mange inntrykk og har så mange kanaler å være oppdatert på og følge med på.

- Jeg tenker at mange ikke har tid til å tenke seksuelle tanker. Hvis du bruker hele dagen på jobb og scoller på telefonen til du legger deg, kommer ikke sexlysten fallende ned i fanget, sier Gamnes.

Hun sier at du bør flørte med partneren din og hinte om at dere skal ha sex senere. Det kan gjerne foregå over flere dager og bygge opp forventningen, i stedet for at det blir en tanke som faller over deg rett før du skal legge deg.

- Hvis du lader opp til at det skal skje noe spesielt, er det større sjanse for at partneren din også er klar. Da blir sex noe du gleder deg til og nyter, i stedet for noe du kan huke av på gjøremålslista, sier hun.

LEGG BORT MOBILEN: Hvis partneren din bruker tid på mobiltelefonen i stedet for å snakke med deg, vil du neppe føle deg prioritert og verdsatt i forholdet. Foto: NTB.
LEGG BORT MOBILEN: Hvis partneren din bruker tid på mobiltelefonen i stedet for å snakke med deg, vil du neppe føle deg prioritert og verdsatt i forholdet. Foto: NTB. Vis mer

Legg fra deg mobilen

- Hvis dere har vært i et parforhold en stund kan dere lett bli så trygge at dere tar hverandre for gitt. Mobiltelefonen og suget etter å få med seg det nyeste som skjer, kan bli en distraksjon som tar fokus bort fra det som skjer hjemme. Da kan du glemme personen du har valgt å leve sammen med, så alle bør øve på å legge bort mobilen.

Det sier Laila Kathleen Johansen, som er spesialist i sexologisk rådgivning NACS, til KK.

Se for det at du skal spise middag med en venn. Dere sitter på en fin restaurant og vennen din sitter å scoller og taster på mobiltelefonen i stedet for å snakke med deg. Det vil neppe få deg til å føle deg prioritert eller verdsatt, men heller neglisjert, og det samme gjelder i parforhold.

- Det er ikke godt å føle seg tilsidesatt. Veldig mange strekker seg etter mobiltelefonen med en gang de våkner, men hva med å heller snu deg mot partneren din, berøre den varme og myke huden, gi en varm kos og si noen gode ord? Partneren din er viktigere enn sosiale medier og andre impulser, sier hun.

Det er lett at mange kan ta hverandre for gitt i lange forhold, og derfor er det ekstra viktig å skape tid og rom med felles fokus.

- Alkohol kan også ha litt samme effekt som mobiltelefonen, fordi du blir mindre oppmerksom og fanger ikke opp signalene til den andre, sier hun.

Gi den andre oppmerksomhet

Det er viktig å ikke glemme flørten, blikket og hverdagskosen i forholdet.

- Gi hverandre små gaver og gester, som en blomst du har plukket eller kaffe på sengen. Det er ofte ikke så mye som skal til for å skape god stemning, sier Johansen.

- Hva er ditt beste tips for å sikre et godt sexliv i et parforhold?

- Mitt beste tips er å ta godt vare på deg selv og være glad i den du er. Vær tydelig på egne grenser, for da vil din indre harmoni og tilfredshet smitte over på den du er glad i. Gjør litt forskjell på hverdag og fest, pynt dere for hverandre og bruk tid sammen. Det vil være bra for både den du elsker og for deg selv, råder hun.

Neste gang du kysser partneren din kan du prøve å holde kysset i 5-6 sekunder, i stedet for at du trekker deg tilbake med en gang.

- Intimitet er så mye mer enn et samleie, sier sexologen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer