Parforhold:

7 synder som kan drepe forholdet ditt

Gjør du disse tabbene?

MANGEL PÅ EMPATI: - Empati er limet i et parforhold, som gjør at man kan forstå hverandre bedre, sier eksperten. FOTO: NTB
MANGEL PÅ EMPATI: - Empati er limet i et parforhold, som gjør at man kan forstå hverandre bedre, sier eksperten. FOTO: NTB Vis mer
Publisert

Vi har vel alle noen tanker om hva vi absolutt ikke tolererer i et parforhold, som løgn, utroskap og svik.

I tillegg finnes det en haug av tilsynelatende mer uskyldige synder, som mangel på empati og dårlig kommunikasjon, som til tross for at det er mindre alvorlig kan ta knekken på ethvert forhold.

Tenk at du er i et parforhold med en person som er snill, ærlig og trofast, men som ikke ser deg eller lytter til deg. Han er ikke villig til å ofre noe spesielt for deg, og gir deg lite nærhet og oppmerksomhet. Til tross for at det ikke har vært noen store tillitsbrudd i forholdet, kan de små syndene være nok til at gnisten og forholdet dør.

Lange forhold krever mye jobb, tålmodighet og kompromiss, og en av de største feilene vi gjør er å tro at forholdet ikke trenger tid og oppmerksomhet for å overleve.

Så hvilke synder er de mest ødeleggende for et parforhold?

NÆRHET KAN REDDE FORHOLDET: - Seksualiteten kan ha veldig stor betydning for et forhold. Det finnes par som krangler mye og har det vanskelig, men som har god sex og derfor blir i forholdet, sier sexologen. FOTO: NTB
NÆRHET KAN REDDE FORHOLDET: - Seksualiteten kan ha veldig stor betydning for et forhold. Det finnes par som krangler mye og har det vanskelig, men som har god sex og derfor blir i forholdet, sier sexologen. FOTO: NTB Vis mer

7 synder i forholdet

Dette er de 7 kardinalsyndene til et forhold, ifølge Psychology today:

1. Gir mye, men får lite tilbake

Et godt forhold krever at det meste er rettferdig og likeverdig. Det vil alltid være perioder der den ene gjerne bidrar mer eller ikke har overskudd til å gjøre like mye, men totalen bør være et balansert forhold.

En dødssynd som kan ødelegge et forhold helt, er om den ene parten føler at han gir langt mer enn han får i forholdet. Det kan være økonomisk, praktisk eller følelsesmessig.

Det kan også handle om at du gir masse kjærlighet, oppmerksomhet og komplimenter til partneren din, men ikke får det samme tilbake.

- Vi mennesker er opptatt av å føle oss tiltrekkende og av å få oppmerksomhet. Hvis du føler deg usynlig og tatt for gitt hjemme, kan du bli mer tilgjengelig for andre som gir positiv oppmerksomhet. Det kan øke risikoen for utroskap, og er derfor en stor trussel for forholdet.

Det sier Thomas Winther, som er familieterapeut og sexolog ved Curasenteret til KK.

2. Mangel på empati

- Når du sier at du skulle ønske partneren din brydde seg mer om deg, mener du kanskje at du ønsker sympati og omsorg. Men empati er kanskje like viktig. Empati handler om at partneren forsøker å se ting fra din synsvinkel.

Det sier psykolog Kristina Moberg, som driver bloggen Psykologblogg.no, til KK.

Empati handler om å ta på seg partnerens briller, forstå hvordan han ser på ting, hvorfor han reagerer som han gjør og hva han opplever i hverdagen.

For å øke empatiferdighetene dine kan du:

1) Spørre partneren din mer. Åpne spørsmål gjør at du får vite mye om hvordan den andre ser ting.

2) Forsøk å visualisere hvordan partnerens hverdag er, lat som du er ham for et øyeblikk.

3) Prøv å se deg selv utenfra, fra hans blikk.

- Empati er limet i et parforhold, som gjør at man kan forstå hverandre bedre og slippe mange konflikter som handler om at man kun ser ting fra sin side. Et parforhold uten empati, der partneren ikke forsøker å løfte blikket, blir krevende, sier Moberg.

VIKTIG Å FØLE SEG SETT: - Hvis du føler deg usynlig og tatt for gitt hjemme, kan du bli mer tilgjengelig for andre som gir positiv oppmerksomhet. Det kan øke risikoen for utroskap, og er derfor en trussel for forholdet, sier Winther.
VIKTIG Å FØLE SEG SETT: - Hvis du føler deg usynlig og tatt for gitt hjemme, kan du bli mer tilgjengelig for andre som gir positiv oppmerksomhet. Det kan øke risikoen for utroskap, og er derfor en trussel for forholdet, sier Winther. Vis mer

3. Forakt

Tidligere forskning tyder på at forakt er det største "dødskysset" for et forhold, og det er ett av de viktigste tegnene på at det går mot skilsmisse eller brudd.

Når du føler forakt for partneren din har du på mange måter gitt opp. Mangel på krangling eller fysisk og psykisk nærhet er et tegn dere bør ta på alvor.

4. Anklager og kritikk

Gode forhold er basert på tillit og respekt. Når den ene parten kontinuerlig klandrer den andre eller kommer med påstander, kan det drepe gnisten i forholdet. Vanlige tegn er gjentatte anklager, usikkerhet og paranoia.

Det er likevel viktig å påpeke at krangling ikke nødvendigvis er en fallgruve i forholdet. En god krangel kan rense luften og gjøre at dere har det bra sammen. Noen par krangler mye, men har det bra sammen likevel.

- Det handler om hvordan man krangler. Mange tåler småkrangling godt, så lenge det handler om husarbeid eller oppgaver. Hvis det derimot går på person, og du får høre at du er dum og ubrukelig, eller blir beskyldt for utroskap uten grunn, vil det være nedbrytende og ødeleggende for forholdet, sier Winther.

FORAKT: Tidligere forskning tyder på at forakt er det største "dødskysset" for et forhold, og det er ett av de viktigste tegnene på at det går mot skilsmisse eller brudd.
FORAKT: Tidligere forskning tyder på at forakt er det største "dødskysset" for et forhold, og det er ett av de viktigste tegnene på at det går mot skilsmisse eller brudd. Vis mer

5. Mangel på kommunikasjon

I de fleste relasjoner er åpen, ærlig og hyppig kommunikasjon avgjørende. For mange er det viktig å kunne diskutere og snakke åpent om det som er viktig for dem.

Alle har imidlertid ulike måter å kommunisere på og ulike kjærlighetsspråk, og det er fort gjort å misforstå hverandre.

- Mange par har godt av noen parkurs, der man blir kjent med hva partneren opplever som viktig i et parforhold og hvilke kjærlighetsspråk akkurat han eller hun setter pris på. Kanskje forsøker du gi din partner masse av det du selv ønsker, bare for å erfare at det ikke treffer blink, sier Moberg.

6. Utroskap

- For mange er utroskap det ultimate tillitsbruddet som gjør at de ikke kan fortsette forholdet, sier Winther.

Mange tanker nok at dette er en «no-brainer», og at utroskap er den største synden man kan gjøre i et forhold. For veldig mange par ender utroskap med brudd eller skilsmisse, selv om det også finnes par som klarer å tilgi hverandre.

7. Mangel på vedlikehold

Veldig mange forhold tar slutt fordi partene slutter å jobbe for forholdet. De gir opp å være romantiske, å tilbringe kvalitetstid sammen og bryr seg ikke om å dekke partnerens behov og ønsker.

Et forhold krever vedlikehold, og det krever omsorg og nærhet.

- Jeg slår et slag for sympatien også, der man viser at man bryr seg, og viser omsorg og interesse, sier Moberg.

Seksualiteten kan ha en veldig stor betydning for et forhold, og hvis den forsvinner kan det være veldig ødeleggende.

- Det finnes par som krangler mye og har det vanskelig, men som har god sex og derfor blir i forholdet. Andre par er hverandres beste venner, men seksualiteten har forsvunnet over tid og da fungerer forholdet dårlig, sier Winther.

TA VARE PÅ HVERANDRE: Det er veldig viktig å vedlikeholde forholdet for at det skal vare over tid.
TA VARE PÅ HVERANDRE: Det er veldig viktig å vedlikeholde forholdet for at det skal vare over tid. Vis mer

Løft blikket

Vi er alle ulike, og alle har ulike behov i et forhold. For eksempel kan det være at partneren din trenger mer tid alene, mer luft og at han eller hun opplever alle spørsmålene og omsorgen din som krevende.

Da er det greit å forsøke å la være bli krenket, og bruke forståelsen til å gi omsorg på en ny måte, for eksempel ved å gi partneren din mer rom.

- Dersom partneren din sier at hun føler seg lite sett og hørt, kan du i stedet for å gå i samme felle og diskutere hvem som er verst i å være ego, forsøke å spørre mer og se mer, og samtidig dele at dette er viktig for deg også, råder Moberg.

Det er aldri en god idé å krangle om hvem som er mest empatisk, og ikke tro at partneren din kan lese tanker eller bare vite hva du trenger.

- Vi har fått evnen til å snakke for å bruke ordene, helst på en oppriktig, ærlig og vennlig måte. Noen par snakker mye om "vi", mens andre synes det er uvant. Det er nok lurt å gjøre det til en vane å løfte blikket og se på hvordan man selv har det i parforholdet, og tenke over hvordan den andre ser ut til å ha det, sier Moberg.

Du må også ha empati med deg selv, og prøve å forstå deg selv og dine egne reaksjoner. Det er en øvelse i livet, og er ikke alltid lett. Det å se både deg selv og partneren din litt ovenfra kan være viktig, og kan bidra til at du unngår ødeleggende synder i forholdet.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer